Без здрав разум – италианците напълниха баровете през уикенда

Десетки политици бяха възмутени от неспазването на мерки срещу коронавируса
26 май 2020 20:30, Нели Христова
53

Времето през уикенда в Италия бе хубаво и не бе изненада, че много хора са имали една и съща идея - да посетят любимата си пицария, плаж или бар. След края на строгата карантина, италианците се радват на живота, а превъзбудата ги кара да нарушават правилата за социално дистанциране.

В понеделник, кадрите на безгрижните тълпи, радващи се на хубавото време, бяха показани по телевизията. А хор от политици се разгневи на факта, че народът, вместо да си вземе поука, е станал безотговорен и рискува да заличи успехът, който е постигнат в борбата с COVID-19.

"Този уикенд не беше спокоен. Не може да си позволим още един такъв", заяви кметът на Милано Джузепе Сала. Това, колко бързо се възроди нощният живот от Милано до Неапол показва, че дори и една държава, която бе пометена от вируса, не може да се справи с вразумяването на тълпите. За това властите въведоха нови ограничения.

В Милано бе забранена продажбата на алкохол в заведения след 19 часа. Кметът на Паглия пък затвори плажовете до края на месеца, за да "компенсира нахлуването на много хора от миналия уикенд". "Призивът за здрав разум не сработи", заяви кметът на Пулсано Франческо Луполи.

Губернаторът на Венето реши да изрази порицанието си с образи - той публикува видео, в което се виждаха хора, които се здрависват, прегръщат се, носят маските си като огърлици. След това показа и други кадри - на хора в болница, умиращи от COVID-19. Съобщението в края на клипа гласеше: "Болниците се борят с коронавируса, но ние навън също".

Докато Италия бе епицентър на заразата, всички спазваха стриктно ограниченията. Добрите резултати накараха правителството да разхлаби мерките, но преди това да се случи, премиерът Джузепе Конте предупреди, че бъдещето на Италия зависи от държанието на италианците. Засега не се наблюдава покачване на броят на заразените, но вирусолозите предупреждават, че ще отнеме няколко седмици, преди да се разбере, дали безотговорното държание е навредило на страната.

Още една серия от ограничения трябва да паднат през юни, за да се съживи туризма в страната. Но в интервю за La Stampa, министърът на вътрешните работи Франческо Боча заяви, че датите могат да бъдат отложени. Това ще е поредният силен удар върху туризма в страната.

"Не сме изненадани от това, което се случи през уикенда, но въпреки че е разбираемо, че след два месеца у дома, хората искат да излязат, не трябва да забравяме, че все още има пандемия от COVID-19 и тези, които се хвърлят към нощния живот предават саможертвата, направена от милиони други италианци", заяви той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Напротив, съвсем нормални са си хората...
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
36, Luigi Piretti, ако го мислиш това наистина, значи не познаваш китайци, не познаваш индийци...не си имал "удоволствието" да познаваш много гнусна из//мет
43
2
 
19
 
! Отговори
Св преди 3 години
Всеки път, като видя наредени чашки с някаква течност, на пластмасови масички, седейки в пластмасови столове, се чудя какво прави човек там. Седи и гледа тъпо, докато изпие течността, плаща тройно и си заминава. Обикновено си губи времето съчетано с ровене в соц. мрежи. Какво е вложено в пресипването на течност от кутия "натурален" сок в пластмасова чашка? Аз разбирам да влезеш в създадена атмосфера, хубава музика, чисти покривки, облечен персонал, вкусна храна (може гурме) ама да седиш така...
42
7
 
12
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До да,да ама не:Какво точно не разбираш, бре Пешо? Всяка зима има грипна епидемия. И всяка пролет, след като температурата се задържи за няколко дена над 25 градуса, грипът изчезва; остават само епизодични зарази от хора, които са заразени преди. Не ми казвай, че освен пенсионирания счвтоводите Ананиев, и ти не си го схванал това!
41
13
 
26
 
! Отговори
нема вирус преди 3 години
политиците са учудени че тактиките им за паника не работят..не сме в 14 век да ни заблуждавате като малки деца..
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** то няа вирОЗ, уаааааа!
39
7
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Не знам защо в Италия беше по-силно и по-лошо, но и там както и навсякъде където става топло в Европа нещата се укротяват! Нямам обяснение! Който има обяснение да обяснява! Може евреина да не греши и вируса да си отшуми за 2-3 месеца от проявата на !Възможно ли е обаче да цъфне в Китай, да порази мощно Западна Европа и САЩ, сега Русия, Бразилия! А да подмине Източна Европа! Който знае и може да ни го обясни!
38
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То кога е имало здрав разум при жабарите?
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и у нас нашите италианци си щъкаха свободно през цялата карантина.
36
15
 
6
 
! Отговори
Luigi Piretti преди 3 години
Италиянците са най нечистоплътната нация мизерията е огромна, изключително гнусен народ
35
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно. Само един специален вид луди са седели дома си доброволно. Всички други по принуда кибичиха и са чакали с нетърпение да отворят навън, за да излязат. Както навсякъде. Тука демонстрираха глобяване по телевизията с цел сплашване, но навсякъде където не е центъра на София хората си се събираха и си излизаха поне на домашно и сред природата. А горките италианци само у дома бяха сигурно са подивели.
34
16
 
18
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
От как измислиха Ковид 19,няма нито един починал от сърдечна недостатъчност,раздават пари на близките за да пишат починалия ковид.Да ви го набия сух,от първия ден не ви вярвам
33
5
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 22 Ще са в карантина , ама друг път!
32
18
 
17
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
По плажовете и заведенията няма място за амеби с маски,стойте си у вас,бъдете предпазени.
31
12
 
23
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Цитат от един забравен анонименДетайлна хронология на Генерала29.02 Коронавирусът е най-обикновен грип. Недоумявам защо е тази паника!13.03 Коронавирусът е най-страшната пандемия в човешката история!19.03 Маските е вредно да се носят от здрави хора. Не виждам никакъв смисъл.30.03 Маските стават задължителни за всички!03.04 Една седмица след Великден ще сме в ада заради масовите събирания! Дано ни стигнат чувалите за трупове!19.04 Адът се отлага за неопределено времеТова беше!
30
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече официално паднахме под 7 милиона, но герберите зяпат worldometer :)
29
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво показваше за България уърлдометъра около Великден? Камионче, чувалче?
28
22
 
10
 
! Отговори
Не извратен тип преди 3 години
Разбирам правото на роба да нози маска,но организирах движение шут в гъъзза,ако видите човек с маска шутирайте го
27
6
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
И да! Контрола на тълпите им е най- големия проблем на политиците!
26
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** са в стрес..."Свободата" им е под угроза от втората вълна на епидемията... Ха-ха-ха.