Стъпка към нормалното – Европа приема първите си туристи

В Кушадасъ за 24 часа са пристигнали 72 хил. частни автомобила
26 май 2020 12:23, Нели Христова
9
Стъпка към нормалното – Европа приема първите си туристи
Снимка: БГНЕС

С леки стъпки Европа се връща към нормалния начин на живот и преминава към следващия етап от облекчаването на мерките. През следващите няколко дни, първите туристи ще се зъвърнат на любимите си дестинации.

Чаша ароматно кафе и обяд на открито. След повече от два месеца гърците отново могат да излязат в кафенетата и ресторантите на припек под майското слънце.

След месеци прекъсване потеглиха и първите фериботи към островите. Пътниците трябва да спазват разстояние от метър и половина, ако не са от едно семейство, а билетите за тази седмица са продадени предварително. От днес трябва да стане ясно и колко ще струва „сянката” за туристите по плажовете, съобщава Нова тв.

През последните дни курортните и ваканционни селища по морските брегове на Турция като Кушадасъ, Бодрум и Измир преливат от местни летовници. Само в Кушадасъ през последните 24 часа са пристигнали около 72 000 частни автомобила. Пътуването извън Истанбул, Анкара и другите големи градове, където е в сила поредната 4-дневна забрана за излизане от къщи, става само със специално разрешение. След Рамазан байрам се очаква поетапно и контролирано да бъдат отваряни хотелите, плажовете и ресторантите за местните туристи, но отново при спазване на сроги правила.

Перлата на Ботуша – Венеция, вече приема първите си туристи след карантината. Италия ще отвори границите си за Европейския съюз на 3-ти юни, а забраната за пътувания между регионите на страната пада ден по-рано. От седмица в Италия са отворени баровете, ресторантите и салоните за красота. След дълго прекъсване музеите, културните обекти и фитнесите също отвориха врати.

В Мадрид и Барселона от днес хората се радват отново на парковете и кафенетата за първи път от 10 седмици - период, през който в Испания бяха в сила едни от най-строгите мерки за социално дистанциране в света. В други испански области, по-леко засегнати от пандемията, местните вече могат да отидат на плаж и да се изкъпят в морето. Испанците обаче се връщат предпазливо към стария си живот.

Страната ще приема чуждестранни туристи от юли. При строги мерки вече могат да отворят плажовете и басейните в Балеарските и Канарските острови, както и в голяма част от южната автономна област Андалусия.

От вчера Унгария частично отваря южната си граница – тази със Сърбия. Постепенно към стария ритъм на живот се връщат и германците.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ба няа таквис раоти уе, кой вий казал, чи има вирОЗ? Найш кви се бaлъци...
7
4
 
5
 
! Отговори
селянин преди 3 години
абре да си кажа правичката от как спреха пушенето не съм стъпвал у кръчма със спестените паре трета кола си купувам
6
0
 
11
 
! Отговори
Рестoрантьор преди 3 години
Пръснах си парите по любовници и скъпи екскурзии по чужбина сега cъм пред фалит, Моля държавата да ми инвестира в бизнеса с пари от хазната Спасявайте ме с ДДС. Само ГЕРП. На хляба не смъквайте ДДС хоремага ми и алкохола са по-важни от хляба.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе тия хотелиери и ресторантьори,които ревнаха кански,че едва ли не са фалирали и то през зимния сезон само за два месеца,а години наред надуваха цените и за една салатка с марули ти искаха 7 лева,някой вярва ли им,че не са спестили доволно количество пари и сега използват ситуацията,за да изцицат държавата,респективно всички нас.Отново.
4
1
 
16
 
! Отговори
Q преди 3 години
Някой път си мисля, че сега е момента да подкрепим БГ туризма.. но после се замислих, защо да си давам парите на място, където предните години не ни харесваха, защото сме бедни туристи. И си казах, тази година ще пропусна. Пък и живея в град на морето. Ще си ходя на плаж, една ментичка със Спрайт или бира. Пък великите ни хотелиери да се оправят
3
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ограничавам си всички излизания до минимум в кафенета и ресторанти не стъпвам. нито пък в аптеки ако ще да умирам. Да фалират капиталистите. Не ми дреме как е по света и дали въобще е тъй.
2
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европа есента пак ще гризне дръвцето,включая и ние.
1
3
 
28
 
! Отговори
Турист преди 3 години
Цените са си същите, няма никаква разлика. Сега е моментът да бойкотираме алчните коопелета. Ще ми обясняват на какво високо ниво им били услугите, аре у лево. Години наред вдигаха цените спекулативно, сега реват за помощи от държавата. Какви помощи, като крайната усуга е с 200-300% надценка?! Къде са отишли тия пари? По куурви и луксозни коли. У лево, тотален бойкот докато не нормализират цените!!!