Нов бюджет до 2027 година – ще се договори ли ЕС?

ЕК предлага бюджет от 1,85 трилиона евро
27 май 2020 23:10, Нели Христова
13

ЕК предлага бюджет от 1,85 трилиона евро до 2027 година. Очаква се България да е сред страните, които ще могат да се възползват от Фонда за възстановяван. Какво ще получи нашата страна?

"Планирани са около 13 милиарда евро за България, като около 3 млрд. страната ни ще трябва да даде държавна гаранция. За момента се говори за нещо между 9 и 11 млрд. евро, които ще влязат в българската икономика", каза бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му това е поредният опит на Урсула фон дер Лайен да прокара финансова помощ за закъсалите икономически държави, но тепърва предстоят тежките преговори.

"Говорим за вероятност това да се случи в третото тримесечие на 2020 г. Ще има грантове за най-застрашените икономически държави, като Италия и Испания са на първите места. Източноевропейските държави, в това число и България, са на едни от първите места като част от БВП и помощ, която ще получим", отбеляза Керемедчиев.

И допълни, че европейската здравна система е много зависима от консумативи от Китай и ще се направи всичко възможно, за да се пренасочат финанси за стабилизиране на подпомагането на болничната помощ.

"От тези 750 млрд. евро 500 млрд. се очаква да са под формата на грантове, а 250 млрд. евро - под формата на кредити. Засегнатите държави не желаят да поемат нови дългове - като Италия, Гърция и Испания. "Пестеливата четворка" - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, основна част да бъдат кредити. Това е препъникамъкът.", категоричен бе бившият зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

Той отбеляза, че помощта на Германия към Lufthansa е една от най-големите държавни помощи.

"Липсата на свежи приходи в европейската икономика не дава възможност на националите бюджети да се справят с натиска. Най-големият проблем ще е постигането на консенсус. Фон дер Лайен за момента няма успех в прокарването на нито един финансов пакет", посочи Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не.Няма.ЕС отдавна не съществува.
8
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 9Не си прав!ЕС освен банкноти и коли произвежда и изнася човешки права, дженсърски конвенции и *** да ги хвалят.ПП. В парите и колите имаме конкуренция, но за останалите 3 сме световни лидери.
7
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България ще горй от ляво и дясноЗаради листопади
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
'' Нов бюджет до 2027 година ще се договори ли ЕС? ''......................в превод на български - (както винаги) Гърция, Италия, Испания и Португалия искат Северна (а защо не и Източна) Европа да има плаща сметките, а те да се излежават и да си пият виното.И се опасявам, че другаря Бойко ще се съгласи да даде пари срещу ... потупване по рамото от брюксел.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще напечатаме още хартийки в ЕЦБ като краварите не произвежламе нищо освен пари докато има бyнаци азиатци да ни работят за 30 $ на месец.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са тези, които плашеха, че ЕС се разпада?
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гад Зееви ще купи и реформира Луфтханза. Никакви държавни помощи. Икономическите реформи в Европа трябва да бъдат:1. Рено се продава на китайците.2 Луфтханза се продава за 1 евро на стратегически инвеститор офшорка.3. Неефективните предприятия се закриват и ликвидират, работниците се преквалифицират.4. Отваряне на Европа за чуждестранни инвестиции.5. Приватизация на френските и германските железници, метра, мини, концесии, болници, пристанища, ядрени централи.
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България извън ЕС ще цъфне , върже и прецъфти. :-)
1
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато е време да напускаме после вече може да е късно по добре няма да станем то е ясно все по зле ставаме