В кои държави в ЕС има нови клъстери на коронавирус след вдигане на мерките?

Ситуацията остава под контрол, но с малки изключения
29 май 2020 21:06, Нели Христова
44
В кои държави в ЕС има нови клъстери на коронавирус след вдигане на мерките?
Снимка: БГНЕС

След вдигането на първата част от мерките, в някои страни в Европа се появиха нови клъстери на коронавирус. Това доведе до връщане на част от мерките в някои райони, но като цяло ситуацията все още оставя овладяна. Властите обаче не пропускат да използват появата на нови клъстъри като предупреждение, че е възможно да има втора вълна на COVID-19 , за това социалната дистанция трябва да продължи да се спазва.

Още по темата

Франция

Следващата седмица започва втората фаза на отпускането на мерките във Франция. Страната започна да вдига част от ограниченията на 11 май - хората можеха да напускат домовете си без основателна причина, отвориха някои от магазините и децата се върнаха на училище.

От 11 май до днес поне дузина нови клъстера на коронавирус се появиха във Франция, някои от тях от повече от 50 души. Те са засечени в хостели, болници, кланици, училища и присъстващите на погребална церемония. Властите искат да тестват и 400 души, които са присъствали на нелегален футболен мач.

Според епидемиолозите в страната до 1000 нови случая на ден значат, че Франция е в "безопасна зона". В последните дни между 200 и 400 заразени са регистрирани всеки ден. Степента на разпорстранение е 0,77.

Германия

След като Германия започна да отпуска и без това по-леките си мерки, множество нови клъстера на коронавирус се появиха из цялата страна. Въпреки че спазвали правилата за социална дистанция, поне 100 души са били заразени на църковна служба във Франкфурт на 10 май. Дузина души пък са дали положителни проби, след като са се хранили в ресторант в Лeр. Няколко случая има в един от логистичните центрове на Amazon, както и в заводи за пакетиране на месо.

Една кланица в Северен Рейн установи, че 270 от 1200 работници са заразени с COVID-19. Подобно огнище имаше и в Бавария. То повиши процента на разпростарнение на инфекцията с 50% на 100 000 жители, за това там трябваше да бъдат наложени нови ограничения.

В Берлин, където баровете и ресторантите са отворени от 15 май, скоростта на разпространение на вируса е стигнала 1,37, а преди това бе под 1. Ала в цялата страна броят на новите случаи се запазва нисък - между 400 и 600 души на ден, при пик от 7000 в края на март.

Испания

Здравният министър на Испания предупреди, че успехът на страната не трябва да се има за даденост. Броят на новите случаи спадна от 7500 на ден до 400-500.  Според него едно "малко и невинно парти би било старт на нова епидемия".

Думите му идват след като 6 нови случая бяха регистрирани в малко градче в югоизточния испански регион Мурсия, след като селскостопански работник отишъл на работа, въпреки че имал симптоми на COVID-19. Скок на болните имаше и в Лейда, Каталуния, след като 20 души се събраха на парти за рожден ден, игнорирайки правилата, които не позволяват повече от 10 души да се събират на едно място. Четирима от присъстващите носели вируса и заразили останалите 16.

Италия

Случаите в Ломбардия, най-силно удареният регион в Италия, отново рязко скочиха след вдигането на част от мерките. Седмица след 4 май, когато се състоя първата фаза на премахване на ограниченията, случаите скочиха от няколко стотин на ден до над 1000. Днес те отново са сравнително малко, но представляват по-голямата част от новорегистрираните случаи в цяла Италия, които са между 300 и 600.

Дания

Дания обаче е добър пример - тя бе първата държава, която наложи и която вдигна ограничителните си мерки. За сега, според главния епидемиолог на страната, втори пик на COVID-19 може би няма да има. Скоростта на разпространение е под 1, а на ден се регистрират между 30 и 60 нови случая.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние, здравомислещите, не сме съюзници на сащ. Съюзници саим само мозъчноувредени.
35
1
 
3
 
! Отговори
истина преди 3 години
На 29 май 2020 САЩ напускат Световната здравна организация като прокитайска и антихуманна и прекратяват финансирането й с близо половин милиард. А ние като съюзници - кога?
34
0
 
13
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
Абе какво е това клъстери ? В конкретния случай на заразно заболяване, не е ли огнище на зараза по българската терминология ?
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откъде сте забрали тази офцанели христова за журналистка?Какви клъстери бълнува или еболна от ковид-19 ?
32
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Клъстер на английски език е група, струпване обединение на няколко еднородни елемента, което може да се разглежда като самостоятелна единица, притежаваща определени свойства. Язък, че на 24 май имахме празник - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост... Сега - клъстери, хибридни атаки и какво ли не в устата на политици и на техните медии...
31
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога преди не бях чувал за думата "клъстери".
30
0
 
0
 
! Отговори
f преди 3 години
Кои държави за пред България симулират с коронавируса??Сащ и русия със сигурност да!
29
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В държавата Столипиново_Анджик_БКП!
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви клъстери, бе, хайванчета, на български се казва огнища на коронвирус
27
2
 
0
 
! Отговори
Muncho преди 3 години
До Тръмп ВеликиБе то добре, ама да не си повярва сам и да вземе да пие белина, че сам ще се спре.
26
4
 
6
 
! Отговори
АМАН ОТ ЛЪЖИ !!! преди 3 години
то не бяха глобални затопляния,то не бяха бежански кризи,то не бяха пандемий ....юдо-масонския глобализъм умира,дори децата не вярват вече в глобалистките ви ЛЪЖИ !!!
25
6
 
4
 
! Отговори
Кратка История преди 3 години
Има един Немски Сериал, от преди 3-4 години е за Източна Германия и Студената Война, в момента дори името му не се сещам, но има една потресаваща сцена: чрез любовница-агент агентите на Източна Германия откраднаха годишният доклад на Шефа на НАТО на Дискета (от тези най-старите 5.25 инча). Комунистите наобиколили дискетата и я гледат като извънземно - накрая баш-Шефа Комунист ядосан Изкрещя - Искате да Ми кажете, че трябва да Ползваме Вражеска Капиталистическа Технология за да го Прочетече Това?
24
1
 
8
 
! Отговори
Последни Новини преди 3 години
Цитирам Тръмп от последните минути "САЩ Терминира взаимоотношенията си със СЗО" - СЗО са Терминирани, Аста Лависта Бейби! Аста Лависта, Беличкият Тедрос!!
23
1
 
7
 
! Отговори
super преди 3 години
До Гошоудобен вирус, направо невероятендава картбланш за всичко което иначе няма как да се направи
22
2
 
5
 
! Отговори
до 20 преди 3 години
Сега я слушах - от последният 1 час е, предвиждам вътрешнопартиен преврат в Китайската комунистическа партия и че Мечо Пух е до тука! Китайските комунисти не могат да си позволят конфронтация със САЩ на нивото, на което се завихри в последният 1 час!
21
0
 
2
 
! Отговори
Нели преди 3 години
Непротивоклъстероствувайте
20
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДО 19 Близачо на руски ***, ти самия пишеш неграмотно. Научи правописа вместо да даваш съвети на другите.
19
7
 
7
 
! Отговори
Тръмп Велики преди 3 години
Историческа Реч от Тръмп за Китай като Цяло, за Вируса и за СЗО! САЩ изриза от СЗО и спира всякакви пари по програми на СЗО!! Велик Тръмп - единственият Принципен Политик и Смел!!! Вече могат да го спрат само, ако като Кенеди го ликвидират!!!!
18
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
научете български бри близачи на краварски задницисамо пробутвате чуждици та народа свиква има си много ясна и хубава дума - огнища на заразатада ви иии подлогарите
17
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съжалявам ако някой преди мен е задал същия въпрос, но знае ли списвача на статията какво е Клъстер? Май не! ***, бегай Убратно да се Очиш че стана за смЕх на всички които все още четат този сайт.