На първо място сме по жертви на пътя в ЕС

От загиналите 45% са пътували с леки коли
2 юли 2020 09:12, Петя Славова
31
На първо място сме по жертви на пътя в ЕС
Снимка: БГНЕС

През 2018 г. 23 339 души са загинали в пътно-транспортни произшествия в ЕС, сочат нови данни на Евростат.

От жертвите на пътя 45% са пътували с леки коли, 21 на сто са пешеходци, 15% - мотоциклетисти, 8 на сто колоездачи и 12% са включени в други категории (камиони, микробуси, автобуси и др.)

За десет години от 2008 г. до 2018 г. броят на загиналите в катастрофи е намалял с над 13 души или 37 на сто, съобщава БНР.

Броят на жертвите на пътя на глава от населението е най-нисък в Ирландия и Дания, най-висок е в Румъния и България.

Ирландия е най-безопасната страна в това отношение с 29 жертви на ПТП на 1 млн. души население, следвана от Дания (30), Швеция (32) и Нидерландия (35).

На другата страна на скалата е Румъния с 96 жертви на 1 млн. население, следвана от България (87), Хърватия и Латвия (по 87) и Полша (75).

Статистическата служба посочва, че в България са най-много жертвите на инциденти с пътнически автомобили в ЕС за 2018 г. – 48 на 1 млн. души население.

В Румъния е най-голям броят на жертвите сред пешеходците – 35 на 1 млн. население

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Kалеко Aлеko преди 1 година
а
25
3
 
1
 
! Отговори
До факт преди 3 години
Абе какви жестоки глоби, какви безмилосни наказания, ти луд ли се? Нищо подобно няма в България, за кой са големи тия глоби за тия дето карат богатита за 3-4 милиона евро ли? Виж в другите държави какви са глобите и тогава пиши глупости.
24
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без контрол при издаването на книжки, при ремонтите по пътищата, сервизите и цялостен контрол на движението, какво друго да се очаква. За сравнение ще кажа, че за миналата година в Стокхолм има само една жертва на пътя, на руснак, но там курса е към 10000 евро и продължава 2 години, "а не тука хора неможещи да четат имат книжки" и всичко е както трябва да бъде. На територията нищо не работи, продадена безконтролна държава.
23
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Проблемът в България е, че се залага на жестоки глоби и безмилостни наказания и някои считат, че това е единственото лекарство. Именно заради това нарушенията се увеличават, а от там и катастрофите и загиналите. В нормалните държави не залагат на безмилостно наказания и имат успех.
22
2
 
3
 
! Отговори
E уникални сте преди 3 години
Е , не!!! И тука ли пак някой ви е виновен!!! За това , че излизате пияни на пътя, за това че не спазвате законите и елементарните правила на пътя, за това че има процент шофьори на които IQ и културата им е под морското равнище!!!?? Но всъщност има лечение и то е открито отдавна и се прилага масово на запад. Жестоки глоби и безмилостни наказания. За хора без интелект и съвест , това е единственото лекарство
21
1
 
2
 
! Отговори
АМАН ОТ ТЕРОРИСТИ преди 3 години
При вяко пътно проишествие имаме и заслепяване на водачите и ПСИ БЛОКИРАНЕ ПРЕЗ НАГЛО ПРЕСТЪПНА ХОЛОГРАМНО ДИГИТАЛНА ТЕХНИКА И ВИСОКО ВРЕДНИ бели скенери инсталирани вместо доказано безвредни жълти фарове.Пример за следене с цел убииство е автомобила на Милен Цветков/следен през нарочно инсталирaни нагло престъпни съоръжения в талон на автомобила .НА филми ясно се вижда как е убит от ОБЕМНО ПСИ БГЛОКИРАН ВОДАЧ! НА AUDI..
20
1
 
1
 
! Отговори
КАТ СА ТЕРОРИСТИ преди 3 години
Новото са ТЕЖКО ТЕРОРИСТИЧНИ КАМЕРИ ИНСТАЛИРАНИ НЕЗАКОННО КОРУПЦИОННО Вкл по тн ТОЛ СИСТЕМА.КАМЕРИТЕ СА ЗАБРАНЕНИ ОТ ОСНОВНИЯ ЗАКОН>Терористичните КАМЕРИ СЕ ПОЛзВАТ ЗА ТРАЙНИ ВКЛ КАНЦЕРОГЕННИ УВРЕЖДАНИЯ НА ВОДАЧИ И ПЪТНИЦИ.Позволяват и разболяване и убиване на всеки сниман поне веднъж и то години след наглия акт
19
0
 
1
 
! Отговори
КАТ СА ВИНОВНИ преди 3 години
ЗАКОНА ИЗРИЧНО ЗАБРАНЯВА УВРЕЖДАНЕТО НА ЗЕМЯТА И КЛИМАТА С ВКЛЮЧЕНИ ФАРОВЕ ДЕНЕМ и с налепени на предни стъкла отвличащи вниманието на водача ХОЛОГРАМНИ ОРЪЖИЯ>КАТ ГЛОБЯВАТ ЗВЕРСКИ ВСЕКИ СПАЗВАЩ ЗАКОНА>КАТ ПОЛЗВАТ НЕЗАКОННИ ПРОЕКТО НАРЕДБИ ПРОКАРАНИ С ИЗМАМА ПРЕЗ НЕЗАКОНИЯ ПАРЛАМЕНТ
18
1
 
2
 
! Отговори
КАТ СА ВИНОВНИ преди 3 години
Преди 1995 година основни проблеми имаше предимно на тн Аномални зони.В момента милиони автомобили се следят обемно като недопустими вредители за ликвидация от ПРИРОДАТА>Причина холограмни оръжия на предни стъкла и включени фарове и бели скенери денем и нощем.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въпреки "АКЦИИТЕ" на сектор Пътна Полиция и фаровете при 35гр жега.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВСевелна България няма нито един нормален магистрален път!В Индия няма такова нещо, дори!Срамота - Бай ви Тошо навремето поне направи пътища и някоя и друга магистрала. Тия само се тупат в гърдите и не могат да ги ремонтират така, че да издържат повече от един сезон.
15
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С такива управляващи - такиа места заемаме!Книжките сепродават. Народът се дипломира неграмотен.Пътищата не стават за нищо, вкл. новите. Ей-го на "новият" "под Шипка" - пак само по едно платно в посока. Никъде по белия свят не се правят такива пътища. Минимумът са две ленти в посока. Но тукашните селяни това могат, понеже няма как да опапат повече средства, ако ги вложат реално в нормални пътища.
14
0
 
5
 
! Отговори
Хер Вернер преди 3 години
Е, това новина ли е?
13
1
 
11
 
! Отговори
Съпрайз преди 3 години
На първо място по умрели на пътя и последно по култура на пътя. СлучаЕност?
12
4
 
3
 
! Отговори
Герб са виновни преди 3 години
А германия последна техните магистрали и бързи коли....тук инфраструктурата е убийствена
11
3
 
6
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Да, но сме ина първо място по лоши пътища/инфраструктура. Магистралата при Стара Загора е за ремонт от няколко години/стана касичка за КАТ/, но ние строим други магистрали/участъци. ББ няма интерес от ремонти-ново трябва /да се похвали пред електората/.
10
2
 
16
 
! Отговори
Елемаг преди 3 години
Има и друго.Жертвите са тези,на които е констатирана смърта в момента на катастрофата,когато са на "Кайма" ,да речем.Много хора имат вътрешни разкъсвания и понякога умират 2-3 дена след ПТП-то.Те не се водят към тая статистика ,на пътя.И пряко и косвено да не се плашите обаче,колко са истинските жертви.Ноо включвайте "ФАРОВЕТЕ",те ще ви пазят.Пък и SDI от КОРО на вирус са не плаши,новите цени с Бонус-Фалос си напълниха гушките :)
9
8
 
2
 
! Отговори
замълчи бе, троле преди 3 години
Стига с тая опорка за ром в учебна кола, ако това е причината то излиза че в Бг, 99% са римляно-турци- какъвто е хубустника убил журналиста преди месец време. Издишаш от всякъде.
8
1
 
3
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Е как така? нали Румъния беше на първо място???
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тия които дават книжки на ромите без дарат курсове - инструктори и изпитващи , те какви са ? Ром не може да извърши престъпление без участието на българи