Германия пресметна разходите от коронавируса, тегли рекорден дълг

Страната актуализира бюджета
3 юли 2020 22:20, Петя Славова
21
Германия пресметна разходите от коронавируса, тегли рекорден дълг
Снимка: БГНЕС

Бундестагът одобри втората актуализация на бюджета, която отчита разходите, направени по време на пандемията от коронавирус.

Законопроектът за допълнение към държавния бюджет беше приет на второ и трето четене. Документът предвижда тегленето на държавен дълг в размер на 61,8 милиарда евро. Така общата сума на дълговете през настоящата година нараства до рекордните 217,8 милиарда евро, предаде "Дойче Веле".

Разходите, заложени в бюджета за 2020 г., възлизат на около 509 милиарда евро. В тях влизат, освен всичко друго, допълнителната финансова помощ за малкия и средния бизнес в размер на 25 милиарда евро, разходите, свързани с намаляването на ДДС, а също така допълнителните плащания за семействата с деца в размер на 300 евро за едно дете.

Още по темата

3 милиарда евро правителството ще отпусне за развитието на началните училища и детските градини. 1 милиард евро ще бъдат насочени за преодоляване на кризата в културната сфера, а също така в подкрепа на социалните институции. В проекта също така е отчетено намаляването на ДДС, което влезе в сила от 1 юли и ще действа до края на тази година. Освен това в бюджета се калкулира и очакваното намаляване на приходите от данъци заради пандемията в размер на 40 милиарда евро.

Приетият актуализиран бюджет означава надхвърляне с почти 120 милиарда евро на максимално допустимия праг на нови дългове, което е заложено в Основния закон на Германия. Според германските закони това е възможно да се направи само в случай, ако Буднестагът обяви „извънредно положение“. Според плановете на правителството тези извънредни 120 милиарда трябва да бъдат изплатени през следващите 20 години.

Първата актуализация на държавния бюджет беше направена още през март. Тя предвиждаше ръст на държавните дългове със 156 милиарда евро.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
до номер 16, Пецата. Пенсията на Меркел ще бъде 18 хиляди евро на месец. Ако реши да изнася лекции или сказки, ако напише книга и т. н. с лекота ще гушне милиони. За другото си прав, "шапка на тояга" след пенсионирането. Охрана, безплатни шофьори и други екстри! Да не забравяме и тях.
17
0
 
2
 
! Отговори
Слави преди 3 години
А рекордния дълг за измислената паднемия ще го изплащата германците не милионите клети бежанци на баба меркер
16
1
 
14
 
! Отговори
от немско преди 3 години
Германия не е вече това което беше преди десетина години а преди двадесет да не говориме. По обществени места редко може да се види немец, шляят се само "гости" и разни други тъмни субекти на социални помощи. От чистотата не е останало почти нищо. Фасове по земята, в влаковете оцапани седалки, разхвърляни бутилки и остатъци от храна, Гости и турци си качват краката по седалките сега лятото миризмите са убийствени.
15
1
 
5
 
! Отговори
пецата преди 3 години
във всяка неясна ситуация вземай дълг, германеца бачкаше до сега 10 часа/ден сега ще мине на бг стандарт 12ч с 1 почивен на минимална заплата , ще видят немците кон боб яде ли, бабето не я интересува нищо тя деца няма и нищо не губи, ще се пенсионира на 5000евро пенсия и ще ходи на круизи а германеца ще се ражда с дълг 20К евра , в америка за сега се раждаш с дълг 34К долара
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДнешна Германия почерня от емигранти в т.ч. и нашите *** братя - българи!
13
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи и сега може да отидеш в Германия кой ти е крив.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 11Дори да си роден българин, но нормален човек- нямаше да имаш никакъв проблем/Аз примерно съм виждал родени етнически германци, с които не бих се разменил. Никога!Нито пък с камарад Меркел дори!
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
-Документът предвижда тегленето на държавен дълг в размер на 61,8 милиарда евро.-----------------------------------------------------------------------------------------------------И от къде ще го тегли тоя дълг Германия? От Китай ли? Познах ли?И включва ли той цената на памперсите за уста произведени в Китай? По евро за памперс за еднократна употреба мейд ин чайна, най малко 3 или 4 на ден.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ех, защо не се родих германец, за да живея нормално като бял човек! Благодарим ти вожде, че в 21-ви век, сме първобитниии човекоподобниии...
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Във Франция учените са изкопали оловен ковчег на 1500 години. Археолозите не знаят какво е това, но искат да го отварят.
8
1
 
10
 
! Отговори
Честно преди 3 години
Германия повече НЕ ще талибани! Казва го културно засега.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тегли дълг?Трябва да си пълен оли го френ, за да използваш такъв израз.
6
2
 
18
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
Скоро ще излезе истината как Германия е колос на глинени краци.
5
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжат, никакви заеми не теглят,а просто печатат пари без покритие. Сега едни хора получават хартийките наготово, а други им бачкат за да получат същите хартийки от готованците. Но и така става.
4
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
половината от тези пари отиват да хранят навлеците мигранти, нито учат нито работят само искат да ядат
3
0
 
7
 
! Отговори
V преди 3 години
Тази зала по времето на Хитлер е била по хубава ;) И орела е бил по хубав .Тоя мяза на пруския орел .А кой е на мястото на Гьоринг ?
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко има пълното право да направи същото...
1
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Печатницата на евра работи на пълни обороти. Лошо няма.