Остра реакция срещу Турция заради "Света София"

Решението на Анкара засягало отношенията с ЕС
5
Остра реакция срещу Турция заради "Света София"
Снимка: Pixabay

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел определи решението за храма „Св. София“ в Истанбул да бъде превърната в джамия като "предизвикващо съжаление". Борел напомня, че става дума за сграда със силно символично, историческо и универсално значение.

"Като един от основателите на Съюза на цивилизациите, Турция се ангажира с насърчаването на диалога между религиите и културите и укрепването на толерантността и съвместното съжителство", напомня върховният представител, цитиран от БНР.

Държавният департамент на САЩ изрази разочарование от решението на турското правителство да промени статута на истанбулската черква, предаде Ройтерс. "Научихме, че турското правителство запазва ангажимента си да осигури достъп до "Св. София" за всички посетители и очакваме с нетърпение да чуем плановете им относно по-нататъшното стопанисване на "Св. София" така, че да бъде гарантиран безпрепятственият достъп до нея за всеки", заяви говорителят на Държавния департамент Морган Ортегас.

Още по темата

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че осъжда "по възможно най-категоричния начин" решението на Турция.

"Това е решение, което е оскърбление към всички, които признават паметника и за обект от световното културно наследство. И, разбира се, то засяга не само отношенията между Турция и Гърция, но и нейните (на Турция) отношения с Европейския съюз", се казва в писмено изявление на кабинета на Мицотакис.

Властите в Кипър също осъдиха категорично решението на Турция да измени статута на храма "Св. София" в Истанбул. Първи позицията на Никозия по въпроса изрази снощи в Туитър министърът на външните работи на островната държава Никос Христодулидис, предаде ТАСС.

ЮНЕСКО изразява силно съжаление от решението на турските власти за промяна на статута на храма "Света София" в Истанбул, включен в Списъка на световното наследство.

Според  генералния директор на организацията Одре Азуле решението е взето без предварителен диалог. Азуле е изразила снощи дълбоката си загриженост пред посланика на Турция към ЮНЕСКО.

Организацията призовава турските власти да започнат без отлагане диалог, за да се избегне отстъпление от универсалната стойност на "това изключително наследство". От там посочват, че Комитетът за световното наслество ще разгледа опазването на паметника на следващата си сесия.
  
Френското правителство "съжалява" за решенията на турските власти за трансформиране на бившата базилика в джамия, посочи в съобщение и френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.
 
Тези решения преразглеждат един от най-символичните актове на съвременна и светска Турция, се казва в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да превърнеш храм построен за един бог, в храм за друг бог. И да се молиш там. Това е грехота
75
0
 
3
 
! Отговори
До резанките карабин преди 3 години
Веднага оревахте орталъка. Кьопеклар
74
2
 
1
 
! Отговори
София преди 3 години
До цура чубанина ти си продължавай да си о..реш твоята религия пък остави другото!
73
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Цура разврата ами само това можете да правите , да серете ,турците са я запазили над 1500 г ,без да докоснат стенописите ,
72
3
 
11
 
! Отговори
Цура разврата преди 3 години
Ми да вземем пример от Ердоган и да превърнем джамийте в тоалетни. Обикновено са разположени на централни места, ще поемат по-голям човекопоток. Щом иска да изкорено християнството, ние ще усерем исляма.
71
0
 
3
 
! Отговори
тъй тъй преди 3 години
До Анонимен 57По-добре лyдитe да си избиват чивиите по форумите,отколкото да колят хора по улиците!
70
2
 
10
 
! Отговори
Европа преди 3 години
ама, Ердо, моля ти се, не така грубо, че ще те щипна по бузките - ти си прави каквото си знаеш и искаш, ама ние ще се ВЪЗМУЩАВАМЕ силно, много силно.....докато овцете ни забравят за това, както е било до сега и както ще бъде и за напред
69
9
 
13
 
! Отговори
Ердоган преди 3 години
НИЕ сме Победителите-ще правим каквото си искаме на нашата територия. Отделно - НИЕ станахме наследници на Византия - превзехме я, завладяхме я и и наложихме нашата религия. Не ни се бъркайте във вътрешните ни работи!Какви са тия "гърци"- имало е елини и ромеи, които ромеи се кръстиха византийци.Какво общо има между гърците и византийците-НИЩО.От къде се пръкнаха тези гърци-сбирщина от ута йки те на различни народи.Като бяха под наше владичество-рушаха българските църкви, а уж били християни?
68
4
 
9
 
! Отговори
Уф преди 3 години
Какъв кураж са показали Кипър и Гърция?40 години откакто Мюмюните им взеха половин Кипър и още хленчат!Само едни усти имат!
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПитамЗащото сега си се дърлят тук.
66
9
 
15
 
! Отговори
Питам преди 3 години
Защо Българското правителство и БПЦ не реагират както Премиера на Гърция ?Дори и малкия Кипър показа повече кураж от България. Досега не съм прочел или чул нито едно критично изказване от официална българска страна. СРАМОТА !
65
6
 
6
 
! Отговори
ердоганке преди 3 години
мен ми харесва мюсюлманския ритуал 8 годишните без родителите си брак да консумират като първия урок е в савокупност с имамердоганке
64
0
 
5
 
! Отговори
VD преди 3 години
До ХристиянкаДоста силни антидепресанти пиеш ми се струва или LSD или нещо по-силно? Както разбирам от словото ти може би ти си следващата за тая "традиция"? Или те не взимат умствено слабите, а само физически слабите и ги колят по вашия край?
63
12
 
14
 
! Отговори
Истанбул 2023г. преди 3 години
До Св. Ястреб Ходжа-Доведете го! кресна бюлюкбашията! Доведоха вмирисания Ердоган хленчещ и овързан като салам.Кюрдския аскер го беше намерил в една дупка покрита с мръсни кози кожи и го измъкна като морков оттам.Сега стоеше пред бюлюкбашията уплашен,жалък и с блуждаещ поглед.-Кой си ти? попита го офицера като го измери с тежък поглед.-Махмуд..излъга Ердоган,но бюлюкбашията го зашлеви с бича си и заповяда:-Хвърлете го в нужника!И Ердоган потъна в някаква ужасна смрад..
62
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извинявайте ама вие знаете ли че Гърците са унищожавали Българските църкви и са ги правили Гръцки !Бог бави но не забравя който е правил лошо на България хубаво не е видял!
61
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички държави са против, само Боко Чекмеджето си е свалил гащите пред ***?
60
10
 
19
 
! Отговори
Ами Да преди 3 години
Нека не се лъжем, освен Китай цялата световна власт е в християнски ръце. И Турция както и разни други държави натискат, натискат и унижават тези които само с едно натискане на червено бутонче може да им закрият държавата, религията та и целият етнос. И един ден никой да не се чуди, като над тези бутончета е човек който е толкова притиснат и агресирал че просто ще ги натисне, и тогава ни танк и джамия ще може да ги спаси.
59
3
 
8
 
! Отговори
Доктор Хаос преди 3 години
До ХристиянкаОт това че пишеш в момента под тази статия разбирам че семейството ти не е толкова вярващо и е избрало утрешния ден за по-подходящ да те принесе в дар на Добрия Бог . Не се дърпай. Бъди добра християнка и не се съпротивлявай като те поведат към дръвника на двора . Много ще ни липсваш.....
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57Напила се е и не знае какво бълнува.Сигурно е гледала някакъв филм за езическите времена и е помислила, че е посветен на историята на християнството.Нали знаеш какво казват за такива? А бе, видял е нещо, но не се знае за какво го е помислил.
57
6
 
14
 
! Отговори
Енчо преди 3 години
Нашия Тиквун трае като мишка! Срам!