Влизането ни в ERM II - икономическо развитие за страната

Съвсем реалистично е до няколко години да приемем еврото
Обновена: 11 юли 2020 21:21 | 11 юли 2020 21:19, Камелия Цветанова
8
Влизането ни в ERM II - икономическо развитие за страната
Снимка: Pixabay

Самото приемане в ERM II не представлява голяма промяна, защото това решение по същество е свързано с фиксирането на българския лев към еврото. Но де факто в случая с България левът вече беше фиксиран към еврото. Но това, което е важно в случая е, че ERM II се приема като чакалня за присъединяването към еврозоната. Така че сега България има реални перспективи до няколко години да приеме еврото. А това ще донесе съществени ползи за българската икономика по отношение на по-ниски лихви, по-ниски обменни разходи, по-добра интеграция в единния европейски пазар. Това заяви пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис.

Още по темата

Така че глобално това означава положително икономическо развитие за страната. Освен това, другият аспект на вчерашното решение е свързан с това, че България се присъединява и към банковия съюз. Това означава, че големите банки в страната ще се наблюдават директно от Централната Европейска банка, което бих казал, че дава съществена гаранция за стабилността на банковата система и на финансова стабилност като цяло”, уточни Домбровскис.

“Това, което е важно сега е, че докато е в ERM II България трябва да изпълни критериите от Маастрихт, свързани с бюджетния дефицит и дълга. По отношение на фискалните критерии страната вече е постигнала напредък, но трябва да бъдат изпълнени критериите, свързани с инфлацията и в дългосрочен план критериите, свързани с лихвите.

България трябва да покрие и законодателните критерии и по-специално независимостта на централната банка трябва да е напълно в синхрон с изискванията на еврозоната. Във всеки случай страната трябва да бъде поне две години в чакалнята на еврозоната, преди да започне оценката на изпълнението на маастрихстките критерии”, подчерта Домбровскис.

“Бих казал “Да” за тези страни, които са решили да въведат еврото. Но във всички случаи страните трябва да покрият критериите. За страни като Кипър и Малта това отне три години – от приемането в чакалнята до присъединяването към еврозоната. Но на Литва например й отне десет години. Така че примерите са различни, но това, което е важно за България е да изпълни маастрихтските критерии”, каза още заместник-председателят на Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: еврозонаевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
2
 
0
 
! Отговори
Ани преди 3 години
Колкото и да им е мъчно на руснаците, България се отскубва от лапите им.Ама те сами си го направиха, защото бяха много алчни.
102
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До bailandoТака като те чета, имам усещането че още живееш при майка си или бачкаш нещо уредено от баща ти... направил ли си нещо самостоятелно в живота си или все си чакал на другите?!
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никой от хората, които подкрепят приемането на еврото, не знае и бъкел какво означава това. Означава, че губим стабилността на фиксирания курс евро-лев и това не е добре. Покупателната способност на средния българин ще падне и никой няма "да ни дава милиарди евро", както дрънкат от СИК. Тия пари не са дарение, а са заем по държавни облигации, с които ЕЦБ загробва държавите членки. Ограмотете се малко, преди жадно да поглъщате всяка нечистотия, родена от пропагандната система на властта.
100
7
 
3
 
! Отговори
bailando преди 3 години
България няма шанс като самостоятелна държава. Не е империя, не е бивша колониална сила, няма нефт, злато и диаманти. Не е ядрена държава. Къде и е силата , че да има претенция за уважение от другите ? Култура ? Наука ? Изкуство ? Индустрия ? Само завист, злоба, неудовлетвореност. Вярно, има селско стопанство с което да изхрани Европа, но завистта и там пречи.
99
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Златомир ПоповНямаш ли пари за хапченца... виждам, че сенилната деменция не ти е простила...
98
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Референдум за ЕС и еврозоната.през 2 години за да решава народа а не върхушката дали има полза или не. Щом дават евро, ще гласуваме за. Щом ГЕРП краднат, категорично НЕ. Освен това не е ясно с какво еврото е по-добро от лева след като европолитици ще решават колко точно ще получава България. Ами те може да решат че сме аборигени и ни стигат по 300 евро на месец и да вдигнат цените тройно.
97
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета преди малко, Плевнелиев се изказал за Радев, че бил провален президент.А аз си мисля, Бойко горкия, ще бъде запомнен в историята като единствения премиер който при няколко мандата не успя да направи нищо (освен къдрави като юфка магистрали с лошо качество които после трябва да се кърпят наново).Чак ми става мъчно за него... доколкото може да ми бъде мъчно за един бандит.И като гледам, председателят на европейската комисия ни поля със студен душ.Можем да чакаме 10 години за еврото.
96
0
 
5
 
! Отговори
до Любопитен преди 3 години
Първо почети за външен дълг на Полша, а после давай за пример финансовата им стабилност.
95
9
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
НЕ СЕ ХАБЕТЕ И НЕРВИРАТЕ. НЯМА ДА ГО ДОЧАКАМЕ ТОВА ВРЕМЕ ЩОТО ЕС ЩЕ СЕ РАЗПАДНЕ СЪВСЕМ СКОРО.
94
7
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Българският Народ нищо хубаво не го чака в близките 30 г!!
93
10
 
6
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Нищо фатално няма да се случи с приемането на еврото-заплатите се делят на 2,цените на храните се умножават по едно.След 4-5 години ще си върнем стандарта,нема страшно.
92
6
 
6
 
! Отговори
Fate преди 3 години
Предният грабеж. Заплата от 700лв - 300 или 330 евро . Цени 1 лв - 1евро , 10 лв - 10 евро ....
91
3
 
16
 
! Отговори
Любопитен преди 3 години
Защо аджеба Полша,Чехия,Унгария и Румъния не бързат да приемат еврото,въпреки че отговарят напълно на критериите и даже ги подминават,а Полша и Чехия дори стоят по-добре финансово от повечето стари членки!?Има и още нещо-влезеш ли в тая система-излизане НЯМА,каквото и да се случи!Роб до гроб!А бъдещето на ЕС далеч не изглежда розово,за разлика от преди 20 години,Светът е друг.Впрочем,където и да влезеш,трябва да знаеш къде е изхода.Ако случайно стане пожар.
90
4
 
11
 
! Отговори
не знам преди 3 години
трябваше да приемем еврото 2017само не разбрах защо ЕС така се разбърза изведнъж да ни приеме в еврозоната, въпреки, че не сме изпълнили изискванията - има нещо гниломоже би ще поемем част от разходите във връзка с ковид 19
89
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Готов съм за еврозоната. Чекмедженцето ми е пълно с евра, а Вие да не сте спали!
88
14
 
10
 
! Отговори
sdada преди 3 години
Словакия вече колко време в ЕВрозоната, никой не мрънка грам. Само на българина някой все му взема суверенитета и му краде спестяванията
87
4
 
11
 
! Отговори
политиката на ,,боса преди 3 години
Вместо да е от народа за народа е : Всичко от гърба на народа за едрия бизнес и полицията щото тя ни пази.... И после пита -- къде сбъркахме. Еми вие сте тотално сбъркани...
86
10
 
11
 
! Отговори
?$ преди 3 години
Заради 20 годишния валутен борд и фиксирания курс на лева, практически тикволандия е в еврозоната, като носи всички негативи от това и не може да ползва никакви предимства. За това чудесно надупено положение може да се благодари на мазния крадлив ***нин костоф, който чрез деноминацията "стабилизира" икономиката в най-ниската възможна точка - пълна мизерия.
85
8
 
16
 
! Отговори
след 3г.150 евро преди 3 години
Пенсия при Бойко ни чака--- НО след три г. месото ще е по 20 лв котлета и 80 лв. луканката за ток и вода няма да говоря....данъците ще са други ,всичко кадърно ще бяга ,администрацията ще мачка за да оцелее ,чселските райони ще са още по - големи пущинаци ,защото ,,дясната,, му политика е такава .Виждате че в кризата налива милиарди на едрите бизнеси на беден човек пари не е дал -- нито лев ,като че ли при ковид са най зле хотелиерите милионери ,а не обикновения персонал
84
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Т.нар. икономическо развитие на страната, с тези управляващи, намира израз в трайно заетото последно място в Европа. Няма какво повече да се умува по темата. Последни и това е!!!