Честотата на заразата в Европа подклажда политически трусове

Нарастваща безработица и икономически трудности влошава ситуацията
Обновена: 12 юли 2020 10:16 | 12 юли 2020 10:00, Петя Славова
16
Честотата на заразата в Европа подклажда политически трусове
Снимка: БГНЕС

Откакто честотата на заразата започна да нараства в някои европейски страни, потенциалът за граждански вълнения и политически трусове се увеличи, тъй като търпението се изчерпва, пише Джейми Детмер за "Гласът на Америка".

В последните два дни сръбската столица е свидетел на жестоки сблъсъци – хиляди протестиращи, вбесени от повторното налагане на някои мерки за блокиране, влязоха в ожесточени битки с полицейските части, искайки оставката на управляващите. Правителствата по целия европейски континент са изправени пред пробуждащи се за битки граждани по собствените им улици.

Сърбия премина от едно от най-строгите заключвания в Европа до почти пълно отваряне на страната в началото на май, но скокът в потвърдените случаи предизвика повторно въвеждане на комендантски час през уикенда. Сръбският президент Александър Вучич нарече ситуацията с вируса в Белград „тревожна“ и „критична“, като болниците в града наближават запълване на капацитета си. В безредиците в Белград и крайно десни, и крайно леви протестиращи се биха с полицията, предава БГНЕС.

Още преди пандемията Европа беше в хватка на нарастващ политически гняв, а повечето партии бяха разтърсени от популистки вълнения, които промениха политиката на континента. Но пандемията направи мнозина на континента още по-гневни, подтикна към протести, допълнително поляризира политиката и доведе до дълготрайно политическо и социално напрежение.

"В ранните етапи на кризата политиката спря и общественото мнение се изгуби зад действията на националните правителства. Гражданите бяха изпратени във вътрешно изгнание в собствените си домове, много от тях бяха парализирани от страх и несигурност", отбелязва доклад на Европейския съвет за външни отношения миналия месец.

Но с хора на ръба на нервна криза, нарастваща безработица и икономически трудности, настроението в някои големи градове се влошава.

Лондон, Париж, Брюксел и Щутгарт – всички бяха под знака на безредици през последните седмици. Безброй неща предизвикаха хората – от борба за расова справедливост до гняв от ограниченията заради зарзата. Някои от тях бяха предизвикани от всеобща ярост и безсилие без изразени политически искания. В Щутгарт миналия месец стотици започнаха бунтове и разграбиха магазини, след като полицията арестува заподозрян наркотрафикант. В Лондон усилията на полицията за ограничаване на нелегалните съседски партита доведоха до сблъсъци.

И настроението вероятно ще се влоши, страхуват се някои наблюдатели. Предвижда се икономическите трудности в Европа да са по-големи, отколкото се очакваше преди. Европейската комисия предупреди във вторник, че 27-членният Европейски съюз ще изпадне в по-дълбока рецесия тази година и ще отнеме повече време, за да се възстанови от коронавирусната криза, отколкото се очакваше по-рано.

Още по темата

Сега се очаква икономиката на ЕС-27 да се свие с 8,3% през 2020 г. Новата прогноза дори не включва възможна втора вълна от инфекции, които биха предизвикали допълнителни мерки за блокиране и ще доведат до още по-големи икономически сътресения. Според експертите са възможни икономически мотивирани дълготрайни антиправителствени протести в цяла Европа, ако икономическото възстановяване е бавно и неравномерно.

Миналия месец Институтът за икономика и мир, глобален мозъчен тръст, който публикува годишен глобален индекс за мир, предупреди, че Европа вероятно ще стане свидетел на нарастващи граждански вълнения заради въздействието на коронавируса.

„В Европа се очаква нарастване на политическата нестабилност, а бунтовете и масовите стачки ще се увеличат“, отбелязват изследователите на института.

"Вероятно е икономическото въздействие на COVID-19 да увеличи напрежението чрез увеличаване на безработицата, разширяване на неравенството и влошаване на условията на труд – създавайки отчуждение от политическата система и увеличаване на гражданските вълнения", заяви Стив Килелеа, основател на института.

Други анализатори предупреждават за вероятността от задълбочаваща се поляризация поради коронавируса.

"Вече установеният конфликт между по-националистическата и протекционистка десница и по-социалистическите и "прогресивни" леви изглежда вероятно ще се изостри", писа наскоро главният анализатор на "Файненшъл Таймс" Мартин Уолф.

Всичко това допринася за увеличаване на политическия риск в целия континент. "Компаниите, институциите и домакинствата са принудени да функционират в политическа атмосфера, която става все по-трудна и по-трудна за овладяване", според изследователи от "Стратфор", изследващо геополитиката учреждение, базирано в Тексас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
е нали това беше идеята на "заразата" и "епидемията", които съществуват само и единствено в медиите....Добре, че здравомислещите не чак такова малцинство.
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако имаше реална опасност от тази измислена зараза, нямаше да се подклаждат никакви трусове... всички правителства които подкрепят този измислен вирус, си отиват !
24
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държавността е в колапс поради всеобщия консуматорски нагон.След 14 дни в София ще умират И млади хора от COVID 19.София ще е втората Бергамо.Кой ще понесе отговорност за това?Генерал Радев хвърли на площада цивилни в битка с вятърни мелници.Коронавирусът не се интересува от политика, природата е висша математика.Защо сте прости?Кой е виновен освен вашето съзнание?Основният извод е, че да живееш сред прости хора е опасно за здравето.
23
5
 
6
 
! Отговори
Помним Ви преди 3 години
,, Гнилият,, капитализъм е като банана, колкото повече време минава, толкова по-добър става.За такова изказване ,,добрият,, бай Тошо пращаше хората в концлагера Белене.
22
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Референдум за ЕС и еврозоната.през 2 години за да решава народа а не върхушката дали има полза или не. Щом дават евро, ще гласуваме за. Щом ГЕРП краднат, категорично НЕ. Освен това не е ясно с какво еврото е по-добро от лева след като европолитици ще решават колко точно ще получава България. Ами те може да решат че сме аборигени и ни стигат по 300 евро на месец и да вдигнат цените тройно.
21
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ също са в расова война на бели с цветнокожи.
20
8
 
1
 
! Отговори
Брекзит преди 3 години
И 5G също оказва влияние. Цитираните журналисти от "Файненшъл Таймс" и "Гласът на Америка" са направили анализи за европейските държави и за Сърбия, какво общо има тук тикволандия.
19
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС елита и буржоазията се къпят в разкош и пари а народите обедняват и революцията е неизбежна.
18
5
 
9
 
! Отговори
ЕС НАТО фалити преди 3 години
Оставки и распускане на НАТО и ЕС. Макарон го каза, че НАТО е в кома. Еврозоната е задлъжняла рекордно и иска да тегли нови рекордни заеми.
17
5
 
12
 
! Отговори
Дундер преди 3 години
Италия ще се опита да напусне наесен ЕС. За съжаление, едва ли ще им разрешат. Защото такава им е демонкрацията на демон-кратичните евроатлантици с господари в Тел Авив и Вашингтон. Всичко, което не им хареса го обявяват за недемократично.
16
6
 
15
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Вирусът е проблем за хората, кризата идваше и без него.Но ной-голямата опасносн е диктаторският ес с неадекватните самозабравили се човекомразци като урсулата.
15
5
 
23
 
! Отговори
. преди 3 години
Протестира се не срещу самите мерки, а заради това, че мерките се използват за политически цели. И на хората им става все по-ясно, че информацията за нови случаи се манипулира. Няма как хората да са ОК с това.
14
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"90% от българите които сега са в чужбина ако имаше визи никога нямаше и да помиришат запада."------------------------------------------Българите са в чужбина, защото бандити, мутри и приватизатори им разрушиха националната икономика, унищожиха националната промишленост, убиха българското селско стопанство. С една дума - лишиха българина от поминъка му на родна земя.
13
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека се разпадне ЕТогава ще се кефя как се биете пред посолствата както беше навремето.Щото 90% от българите които сега са в чужбина ако имаше визи никога нямаше и да помиришат запада.
12
6
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До българин/6Как да нямат визия?! Имат!Да се внесат минимум 100 000 000 имигранта до 2050г.Чети програма Европа 2030 дето плевнелиев рекламираше по медиите.
11
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Европейския съюз го погребвате вече 40 години и още мърда упоритата гадина ..."Мърда ама вече взе да намалява. Следващите, които ще напуснат са Дания и Швеция, те и без това по свое желание никога не приеха еврото (защо ли) и по лесно ще се отделят. След тях най-вероятно ще е Италия.
10
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В ранните етапи на епидемията политиката спря и общественото мнение се изгуби зад действията и бездействията на националните правителства, а гражданите бяха изпратени в зверско и неоправдано извънредно положение, беше им наложен домашен арест и вътрешно изгнание в собствените им домове,
9
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"" Европейският съюз е пътник. ""..............Европейския съюз го погребвате вече 40 години и още мърда упоритата гадина ...
8
13
 
8
 
! Отговори
Европееца преди 3 години
Европа вас българите не ви интересува.Вие избрахте да сте с Русия и Китай.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано се изчисти пандемията на либерализма,в която светът страда вече години!