Унгария с нови рестрикции за трансграничните пътувания

България е в жълтата зона на новия унгарски списък
12 юли 2020 17:17,
13
Унгария с нови рестрикции за трансграничните пътувания
Снимка: БГНЕС

Унгария въвежда нови рестрикции за трансграничните пътувания от сряда, за да предотврати разпространяването на коронавируса след нарастването на новите случаи в няколко страни, заяви началникът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Унгария вдигна повечето от карантинните си ограничения през май и отвори границите си за пътуващи от страните от Европейския съюз и съседните страни, нечленуващи в ЕС.

Днес обаче Гергей Гуяш съобщи на пресконференция, че са необходими нови рестрикции, които да задържат коронавируса „извън границите”, за да се избегне връщането на вътрешните карантинни мерки, пише NOVA.

Тези рестрикции служат да защитят нашата свобода”, подчерта той.

Според новите правила унгарските граждани, връщащи се от високорискови страни, класифицирани като „жълта” и „червена” категория, ще трябва да преминат медицинска проверка на границата и да се подложат на 14-дневна карантина дори ако не са заразени. Това може да се избегне само с два отрицателни теста за COVID-19 от предишните пет дни, заяви Гуяш.

Същото важи за чужденци, идващи от „жълти” страни, но на тези от „червените” ще бъде отказан достъп.

Балканските страни Албания, Косово и Черна гора и съседна Украйна са в „червената” категория. Сърбия, България, Португалия, Румъния, Русия, Швеция и Обединеното кралство са сред „жълтите” страни, докато пристигането от Хърватия (популярна туристическа дестинация за унгарците) засега е свободно.

Списъкът ще бъде преразглеждан регулярно.

Транзитният и товарният транспорт, както и бизнес пътуванията, са изключени от рестрикциите, но медицински проверки са възможни.

Унгария, с население около 10 милиона, е регистрирала 4234 случая на коронавируса и 595 свързани смъртни случая към днешна дата и днес съобщи за пет нови инфекции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
До 12 преди 3 години
Оле, ужас. Заразени от грип! Крийте се кой както може. В Швеция, всичко умряха без карантина и ограничения. Вече всичко е на път да приключи там, а в останалата Европа за 100-200 заразени в паника изпадат...
12
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божковице,какви фалшиви тестове бълнуваш? Всички данни са официални,заразените ги регистрират по ЕГН ,адрес,и т.н.,информация в РЗИ,в МВР за карантиниране ,как си представяш ,измислени били,баси кукуто!И ти мислиш,че 100 за гърция са малко,не и са ,толкова,сърбите са много повече,затова веднага ги спряха,а българи позитивни бяха 29 ,но ги върнаха,и ще добре да са съобщили в.БГ.Е ти знаеш ли ,ако са 100 примерно колко други ще заразят в Гърция,поне 500?
11
3
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ами ще ни ограничават като нашата малограмотна хунта раздухва някакви фшиви тестове. Гърците изтестваха 31хил. души с psr на Промахон и откриха само100 положителни, това е истинската картина за тоя вирус.
10
2
 
7
 
! Отговори
СВИКВАЙТЕ преди 3 години
Ковида ще решава оттук нататък.
9
2
 
7
 
! Отговори
Смех преди 3 години
Орбан много обича така да им дава свобода на унгарците - с ограничения.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В тази Европа всички се побъркаха! Има ли доказан случай на транзитно преминаващ да е заразил някого? През тая расистка държава минавам само по нужда и освен един път да заредя и да чакам по границите за друго не спирам, даже и до тоалетна гледам не ходя! Имат 5 случая на грип..извинявам се ковид и вече мерки щели да въвеждат и то при тези, за които не застрашават великата Унгария!
7
2
 
7
 
! Отговори
безделник преди 3 години
"Дааа, ама сме в чакалнятааа:))))"И там ще си чакаме свити в кюшето дъъълго време...
6
2
 
2
 
! Отговори
хихи преди 3 години
Дааа, ама сме в чакалнятааа:))))
5
7
 
10
 
! Отговори
HU преди 3 години
браво на унгарците!
4
2
 
25
 
! Отговори
бойкот на кръчмите преди 3 години
Аз мисля че трябва да се бойкотират нощните заведения и дискотеки. Много са нахални. Много са безпардонни. Не ги посещавайте!
3
6
 
5
 
! Отговори
Тиквите преди 3 години
си обичат държавата. Къде са тръгнали по чужбината. Да си стоят дома.
2
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1Ще ги ситгнем когато Тиквата увисне от някой стълб.
1
19
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в България, президента призовава феновете си да се събират на площада да го пазят него и спонсорите му олигарси. Кога ще ги стигнем унгарците?