На дъното сме в ЕС по цифрова грамотност на младежите

Зад нас е само Румъния
15 юли 2020 13:03, Петя Славова
63
На дъното сме в ЕС по цифрова грамотност на младежите
Снимка: БГНЕС

България е на предпоследно място в Европейския съюз по цифрова грамотност на младежите, предаде БГНЕС.

У нас 58% от младите хора на възраст между 16 и 24 години могат да се похвалят с основни или над основни цифрови умения. По-зле от нас е "вечният ни конкурент" Румъния, където този процент е 56. В дъното на класацията заедно с нас са още Италия с 65% и Унгария с 68%.

На "ти" с цифровите технологии са младите хора в Хърватия, където умения за работа с технологиите на бъдещето имат 97% от младите. Високата цифрова грамотност е характерна за Естония, Литва и Холандия над 93%, а също така за нашата южна съседка Гърция – 92%.

Изследването на Евростат показва, че през 2019 г. четирима от петима млади европейци (80%) на възраст от 16 до 24 години имат основни или над основни цифрови умения. Това е с 24 процентни пункта (п.п.) по-високо от дела на лицата на възраст от 16 до 74 години (56%).

През последните месеци много младежи трябва да учат онлайн заради пандемията от коронавирус, която затвори училищата и университетите на Стария континент. По тази причина цифровата грамотност придобива все по-голямо значение за бъдещето на Европа и нейната конкурентоспособност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
8
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Цифровизацията е убиец на социализацията!Сбогом България и българи! Здравейте не неадекватни и манипулирани, стойте онлайн за последни новини и команди!Не излизайте без да сте свалили правилните инструкции!
52
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Бедняк/41Боко лъже, като всеки европейски демократ.Ни случайно премиерът на холандия си каза официално, че "да лъжеш в политиката не е грях".
51
0
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Ний затуй пратихме млад български талант да цифровизира ес, па тя каква стана...Инак при лошия тошо класацията (верно не за мясовите компютърни умения), беше доста по-различна.
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Трола от гурътъИма доста компании, които не се интересуват от "облачни услуги" и използват изградената собствена инфраструктура. Имаме, даже, клиент на три континента и не се е замислил нито за миг за "облачето"!Да, вярно е, трябват по-специфични познания, за неще не много разпространени у нас, но ... какво да се прави!
49
0
 
6
 
! Отговори
Gogginn преди 3 години
До Анонимен 21.- Точно така. България от износител на селскостопанска продукция става вносител защото на запад имат субсидии и плащат на техните фермери ГОЛЕМИ ПАРИ. Ама големи. В България също плащат , но малко. Това е разликата. И за това българите ходят да берат ягоди в англия.
48
1
 
3
 
! Отговори
Трола от гурътъ преди 3 години
До Анонимен- знам, спокойно- ама след 5 години дълбоко набиване в канчето...Лошото е че само облак остана тук или поддръжка на тенекия което си е робска работа малко.
47
0
 
7
 
! Отговори
чалгата не прощава преди 3 години
Прави са , в хъб-а даже руските аматьор-клипчета са много по-добре заснети от тези в графата с бг-похождения. Засрамете се ще окьоравеа с некадърността ви.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Трола от гурътъКлустър отдавна не хардуерно понятие! Би трябвало да го знаеш, щом твърдиш, че си от бранша!А облачетата - ами ... не се занимаваме с тях, те не са предмет на нашата дейност!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статистика сигурно е по данни събирани автоматично от УЙндовс 10, няма как да сме напред там, щото у нас се ползва предимно от неграмотници и от keлeшчета-геймърчета.
44
2
 
12
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Те не могат да четат и пишат, тия за цифрова грамотност ми говорят!
43
0
 
7
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 3 години
Към 34. Ти говориш за Марийка Габриелова. Тя не е депутатка, та тя е комисарка! Но тя беше до преди една година цифрова комисарка, но се оказа междувременно че трябва първо да се обучи и научи що е дигитализация. И това продължи докато изтече мандата й. Така че тя не е виновна, ние трябва задочно да се занимаваме и същевременно обучаваме деца, внуци, правнуци. А Марийка учи сега нещо друго, също нещо абстрактно.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"И за какво ми е тази компютърна грамотност?"-Прав си - не ти трябва! Картофи се копаят и без нея, а ако си русокоса Убавица и стационарен телефон ти стига. Те ще идват, няма ти да ходия, я!Но ти си изключение, а тук става дума за по-голямата част от шбществото!
41
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какво значи цифрова грамотност, какви са критериите на изследването?какво значи основни умения, надосновни ... ?
40
1
 
2
 
! Отговори
Трола от гурътъ преди 3 години
До Анонимен - Клъстърния масив - ама какво точно им администрирате - тенекията на която са или само си играете със облаче ле бяло? Питам, да кажем че съм от бранша (по-скоро към тенекията, облачетата ги лекинко понамразвам понеже нямаш достъп до тенекията и трябва да гадаеш)
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 38Трябва ти компютърна грамотност точно за да знаеш как да се пазиш от тези вируси и измами , бе ypyнгел. Заради такива *** като тебе сме в дъното на такива класации и ни държите закотвени на дъното.
38
3
 
7
 
! Отговори
as преди 3 години
ромите ни дърпат надолу. факт
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега, остава да се разбере, какво се крие под "цифрова грамотност"?Защото, ако е ползване на ВинБоза, МСОфисе и Адобе - може и да е вярно!Но ако става дума, за далеч по-сериозни неща - това абсолютно не отговаря на истината!Компанията ми се занимава с администриране и управление на големи масиви от данни в големи клъстъри. За сведение на пишещите - почти не работи на българския пазар, клиентите са технологични фирми в Холандия, Германия, ОАЕ...Та, толкова за статистиката!
36
4
 
5
 
! Отговори
Трола от гурътъ преди 3 години
До Анонимен -ще се изненадаш колко е бос българския *** по технологийте.Тапетниците са като този, дето реве за субтитри за английските филми които пирати геройски по нета (ползвайки ХРОМ - на най-опресивните кплета от ГУЛАГ браузъра) дръпнати през МюТорент(който от години е хванат че КОПА с на хората компютрите крапто валута) - познавам и такива енЖенери депломирано от 10-то Изгорело дето не могат да си напишат името на чужд език, после ми цъкаха ей туй вие компютърджийте многу зимати.
35
0
 
9
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Вчера Бойко изнесе доклад пред ООН за изпълнението на 17 показателя от нашата държава. Един от показателите е цифровата грамотност и е отчетено че ние сме най-добрите в Европа. Там заслуги има и Мария Калинкова-Габриел, до миналата година тя отговаряше за ресора в ЕК
34
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото в статистиката влизат младежи- многодетни бащи римляни, а те не са никак малко