"Ковидиоти": След хилядния протест в Германия са ужасени

Полицията разтури демонстрацията заради неспазване на правилата: маски и дистанция
3 авг 2020 22:00, Елка Василева
401
"Ковидиоти":  След хилядния протест в Германия са ужасени
Снимка: архив, БГНЕС

Без маски, плътно един до друг: хиляди демонстрираха в Берлин срещу ограничителните мерки. Политиците са шокирани от безотговорното им поведение. Шокираща е и лъжата на организаторите за "над 1 милион демонстранти".

Хиляди излязоха тази събота по улиците на Берлин. Не носеха маски, не спазваха никаква дистанция. Мнозина политици са шокирани от безотговорното поведение на демонстрантите и сега настояват за още по-строги мерки и безвъпросно спазване на ограниченията. А твърденията, че броят на демонстрантите надвишавал 1 милион, са просто безогледна лъжа, пише Дойче веле.

"Налудничави"

Кметът на Берлин Михаел Мюлер остро атакува демонстрантите с обвинението, че не се интересуват от фактите и излагат на опасност здравето на други хора.

А берлинската сенаторка по здравеопазването Милек Калайджъ нарече протестите „налудничави“.

Още по темата

Както е известно, полицията разтури демонстрацията тъкмо защото протестиращите отказваха да спазват задължителните правила: маски и дистанция. В резултат от настъпилите сблъсквания бяха ранени 45 полицаи, трима от които постъпиха в болница.

Възможно ли е изобщо да се протестира във времена на пандемия? Този въпрос (който, впрочем, е особено актуален и в България) предизвика оживена политическа дискусия след демонстрацията в Берлин.

Министърът на здравеопазването Йенс Шпан написа в Тwitter: „Да, дори във времената на коронавируса демонстрациите трябва да са възможни. Но не по този начин“. А министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер предупреди, че броят на новозаразените отново се покачва и затова не бива да се либерализират мерките срещу разпространяването на заразата. Мнозина вече се отнасят твърде лекомислено, подчерта още Зьодер, който води твърд курс за спазване на мерките и в момента е един от най-одобряваните политици в Германия. Към „лекомислените“ Зьодер причислява именно привържениците на заговорническите теории и призоваващите към либерализиране на мерките - все хора, които не вярват, че има пандемия.

А съпредседателката на ГСДП Саския Ескен дори нарече берлинските демонстранти „ковидиоти“ и предупреди, че тези хора поставят под заплаха както досегашните успехи в борбата срещу вируса, така и съживяването на икономиката, на образованието и на цялото общество.

Политици от повечето утвърдени партии в Германия се обявиха категорично против такъв тип опасни демонстрации. Такива протести са особено опасни и за полицията, защото демонстрантите не носят маски, припомнят специалистите.

Но опасност имаше не само за полицаите: в събота на мушка се оказаха и редица журналисти. Имаше няколко атаки срещу телевизионни екипи, а част от крайнодесните демонстранти не допуснаха приближаването на журналисти. Представителите на медиите бяха атакувани с призиви да си свалят маските и с агресия срещу свободата на словото.

Повод за много критика дават и информациите за числеността на демонстрантите. Полицията съобщава, че в сутрешните часове на изходния пункт в източната част на Берлин са се събрали около 17 000 демонстранти, а на митинга броят им е достигнал 20 000. В същото време в социалните мрежи масово се разпространява твърдението, че демонстрантите били 1,3 милиона. То се върти в близо 120 групи във Facebook, част от които са известни като крайнодесни или като убежище на привържениците на заговорнически теории. В тези групи се разпространява и лъжата, че самата полиция била потвърдила 800 000 участници в демонстрацията.

Нищо общо с истината

Тези лъжи се споделят хилядократно в мрежата, включително и от политици от крайнодясната „Алтернатива за Германия“. В групите, откъдето идва твърдението за над 1 милион участници, често пъти се прави и сравнението с масовото участие в берлинския “Парад на любовта“ през 2001 година, когато в столицата наистина излязоха над 1 милион танцуващи млади хора.

Редица журналисти, експерти и наблюдатели оценяват числата, изнесени от полицията, като реалистични. И дума не може да става за стотици хиляди, камо ли за 1 милион души, защото такава многочисленост щеше да парализира цялото движение в града, припомнят те.

С помощта на софтуера MapChecking може да се извърши доста надежден анализ на кадрите от демонстрацията. Този анализ също показва, че дори при известно преувеличение числото едва ли може много да надхвърли 20 000.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


401
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
276
0
 
0
 
! Отговори
aeee преди 7 месеца
Нали ще падне правителството ако сложат маска задължителна в момента последния пирон в ковчега та за това няма го наложат все още.
275
0
 
0
 
! Отговори
подарявам преди 2 години
черен златен ретривьр на около година 0877525626 София
274
2
 
7
 
! Отговори
Ковид Иванов преди 2 години
До Анонимен, ама като те е страх, че ще те разболеят здравите, които ходят на работа, стой си вкъщи. Аз съм здрав, бачкам като луд и ходя по молове и други ХЗ, за да се храня. Много работи - много яде, стара максима. А масовата манипулация, масовото насаждане на страх постигнаха целта си, народът измира от това. За 2020 година над 30 000 са умрели "извън планово(от страх и ужас)". Но за това пък за 2021 планът беше изпълнен, до сега са над 75 000. И това са само тези, които ги е опял попа!!!
273
0
 
2
 
! Отговори
Ковид Иванов преди 2 години
До Боро, може да питаш, но само себеси. Ще развалиш комфорта на управляващата хунта от лъжци, крадци и долни шмекери. А представи си и други да започнат да питат каква е тази пандемия, дето Министъра на Здравеопазването Г.ъз(за кратко МЗГ) се събужда, плюмчи пръста казва 3000 заразени, 700 в болница. Че даже в прогнозните резултати включиха и математици, за да баят на птичи курешки. Ни ти, приятелю трябва да се ваксинираш и ако оцелееш, втора игла, трета игла... до победа за МЗГ.
272
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно ID има въпросният министър на здравеопазването Йенс Шпан, ще съм силно изненадан, ако е над 30. И какъв му е другият начин да се демонстрира, освен в подкрепа на общата идея срещу идиотските нареждания, мерки и всякакви други кравшки ***. И до наши дни е валидно правилото, протестира се един до друг. Ама трябвало да са с маски и да спазват дистанция, ама точно срещу този идиотизъм е бил протеста бе. Ааааа, той - Йенс Шпан -искал да няма протест, за да не му духнат под опашката. Ясно
271
2
 
11
 
! Отговори
Боро преди 3 години
Дрън, дрън, ковид 19, дрън, дрън маски, каски, шапки насред лято..... А може ли да попитам, каква е тази "пандемия", при която общата смъртност намалява?
270
6
 
1
 
! Отговори
Л.А. преди 3 години
Какво се оплаквате бе? Същите лъжи бълвате и за тукашните протести. Масово чета "десетки или стотици хиляди" на протестите в София. Реално са една шепа ***, не повече от 1000- 2000 души.
269
2
 
14
 
! Отговори
Ямх преди 3 години
В крайна сметкавсеки си има сам право да решава дали да живее или не така че който иска да се пазите стои вкъщи
268
8
 
3
 
! Отговори
Ковидинтелелтиалец преди 3 години
Твърдо заставам зад правителствата и още по ТВЪРДО им давам мощен тласък с ТВЪРДОСТТА на най - свидното ми...." интелекта " ми ! Най-безполезната част на обществото- политиците и тези около тях.
267
1
 
13
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Уважаеми Анонимен, мерки взима всеки нормален човек. Но не ненормални мерки.
266
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СтоянБраво Стояне! Никакви мерки! Важно е всички да се разболеят и да останат само късметлиите!
265
7
 
17
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Маските не предпазват. Не се заблуждавайте, мислете, не бъдете овце34376
264
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Европейският съюз е едно разклонение обслужващо анти-ХРИСТА
263
11
 
11
 
! Отговори
АБВ преди 3 години
Тази информация донесе мааааалко спокойствие в сърцето ми! Все пак *** не живеели само в България! Имало ги навсякъде! Спокоен съм, че поне попростотия не сме сами!
262
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До do 265"никой не твърди че вирус няма, просто всички мерки са супер пресилени и вече на много хора не им пука"Първо има много хора които твърдят че няма вирус. Второ какви мерки има? Всички кръчми и чалготеки са отворени. Единствено има препоръки за носене на маски и миене на ръцете.
261
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТо"о,има мерки драги,има!..Има карантина,има изисквания за доброволни тестове,има ЗАДЪЛЖЕНИЯ на някои места да се носят маски"Изисквания за тестове има само ако искаш да пътуваш в юужбина и те са въведени от други страни не от БГ. Задължения за носене на маски има само на думи. В магазините и заведенията и градския транспорт има хора без маски и никой не ги пипва с пръст.
260
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до Добре де"По време на средновековието, по време на чумата /60%-80% смъртност"Глупости. Максималната смъртност е била 50% и то само в определени градове ои региони а не на целия континент и то след 3-4 вълни на чумата.
259
2
 
14
 
! Отговори
до Добре де преди 3 години
Нито протестиращите в Германия, нито протестиращите в България са ***. Те са протестиращи. По време на средновековието, по време на чумата /60%-80% смъртност/ е имало демонстрации, протести, войни, вълнения, брожения, борби за независимост и т.н. Това е човекът - той не може да бъде спрян. Човекът се бори.
258
13
 
9
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
А, протестиращите в България не са ли също ***.Защо не го пишете директно
257
1
 
6
 
! Отговори
До Ха ха ха преди 3 години
"Хаха Катай щял да напазарува фирми"Позволяват му всичко, с пари се купува всичко а те си ги печатат. Превземат квартал след квартала в така наречения нов свят. Купуват всичко и в един момент сменят надписите само на китайски! Подкупват, рекетират, политиците рядко са им проблем. Големите концерни като Епъл, също стоят зад тях, понеже производството им е при тях.Най-големият печеливш от този ковид е Китай. Следващият - банковата система и концерните с производство изнесено в Китай.