EС и ЮНЕСКО с наръчник как да разпознаваме конспиративни теории

Препоръчва се журналистите да обясняват какво в нея е подвеждащо
15 авг 2020 02:15, Нели Христова
35
EС и ЮНЕСКО с наръчник как да разпознаваме конспиративни теории
Снимка: Flickr

Европейската комисия и ЮНЕСКО разпространиха наръчник за изобличаване и противодействие на т. нар. конспиративни теории.

Двете организации препоръчват да се проверява дали подобни твърдения са изразени от действителен специалист, или от самозван експерт, несвързан с авторитетна организация, с отнета или с несъществуваща акредитация. Препоръчва се и да се подхожда със съмнение към твърдения с неясен източник или когато проверка на фактите ги опровергава, предаде БТА.

Според двете организации дадено твърдение е съмнително, когато авторът му заявява, че това е "единствената истина"; когато поставя въпроси, вместо да дава отговори; когато се изразява субективно и емоционално; когато подкрепя твърденията си с карикатури или вицове.

В наръчника се препоръчва, когато гражданите са сигурни, че са се сблъскали с конспиративна теория в социалните мрежи, да не споделят съобщението. Същото важи и когато подобни данни се открият в блог - те не следва да се споделят, а се препоръчва на автора да бъде изпратена информация опровержение, основана на факти.

Ако конспиративна теория се срещне в медии, препоръката е да се съобщи на редакцията и на институция, свързана с наблюдение на медийното съдържание.

Препоръката към журналистите е, когато отразяват теория на конспирацията, да не наблягат на съдържанието й в заглавието. В текстовете си те следва да се придържат главно към достоверните факти. Препоръчва се журналистите да обясняват какво в конспиративните теории е подвеждащо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Светозар 16Един отговор е ценен тогава, когато дава възможност да бъдат поставени нови въпроси по същата тема - така знанието бива тласкано напред, към развитие.От философска гледна точка, не е възможно да бъде постигнато абсолютно знание по отношение на каквото и да било. Постигаш определен етап на знанието относно нещо и след това продължаваш още по-нататък.По този въпрос е писано много, особено в сферата на наукознанието.
31
2
 
3
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Конспирацията е стара и прастара практика, не теория!
30
0
 
0
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Знаех си, че единственато Майка Индия ще остане истински свободна демокрация. Това дето ги ступват заради маските е само изключение. Реално само там може да си сглобиш сам кола, която няма никакъв сертификат и да караш. Може да твърдиш, че си на 150год и лекуваш с очи, един твърдеше че не е ял над 90год. Изобщо там реалността и мистиката са преплетени!
29
2
 
3
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Всяко действие или умисъл срещу тоталитарни управления са "вражеска конспирация"... за това някъде и някога подобни узурпирали власта както е в БГ са ги очиствали до крак! За това и се страхуват васали такива каквито са в БГ...
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Първи реален удар по мошенския бизнес.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 24Айнщайн е умрял!
26
2
 
2
 
! Отговори
До 24 преди 3 години
Как не се сетих.Айнщайн дали е рисувал комикси и разказвал вицове?Ама чети преди да коментираш.
25
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НАЙ-НАКРАЯ! БРАВООО! БРАВО! БРАВО! САМО ТАКА! УДАРИХА ЛЪЖЦИТЕ.
24
2
 
8
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Добър ден, Роби! Скоро и данък "дишане"!
23
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 999Когато Айнщайн е публикувал Теорията на относителността той е промолвирал в специалността си в Университета в Цюрих.Аман от неграмотни червени ***, които се чудят как да плюят по неща, които не разбират.
22
6
 
10
 
! Отговори
999 преди 3 години
Двете организации препоръчват да се проверява дали подобни твърдения са изразени от действителен специалист, или от самозван експерт, несвързан с авторитетна организация--Когато Айнщайн е открил и публикувал Теорията на относителността, той е бил обикновен чиновник. Според ООН е ЕС Айнщайн е некадърник и конспиратор!Аман от неадекватни организации и индивиди!
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте! Лъжата на Европа, на века - всички сме равни.Силните правят съединението.Съединението не прави силата.Съединението прави насилие и болести.Създалите демокрацията са били слаби и недостойни, или силни и страхливи от онези, които ще ги оборят.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сриващата се ЕС демокрация не е теория създаваща безгръбначни (работливи данъкоплатци или 'граждани') в полза на гръбначни (бизнесмени, политици)?Защо му е на гръбначно да плаща данъци и да играе 'честно' като е в негов еволюционен интерес да бъде господар на всичко и всеки?Нима тази негова 'корупция', това да надвие врага си, не го прави фактически по-добър?Тежкó на победените, които нямат врагове.Те ще бъдят унищожени.
19
4
 
15
 
! Отговори
На***ник преди 3 години
След задължителния намордник, сега и наръчник.
18
3
 
8
 
! Отговори
Журналистите са тези преди 3 години
които в изпълнение на кариерните си планове,или на плановетена собствениците на медиите в които работят,въобще не се замислят далипишат истина или лъжат на едро.Зад драсканиците им стоят големифинансови и (или) политически(а от там и финансови)интереси.Ласкаят сеот именоването им като "Четвърта власт" и всячески се стремят да манипулиратобщественото мнение в изпълнение на целите си.Дори като те информиратза нещо дребно,търси умисъл.Този фалш,лъжи и манипулации не могатда бъдат простени.
17
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министерството на истината знае какво трябва да се мисли.
16
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовБях се притеснил, че днес не си плюл по ЕС, но се успокоих само като видях името ти преди да прочета поредните глупости, които си написал.Иначе най-обичам барманчета и сервитьорчета като теб да громят разни нормални държави и да възхваляват червени диктаторски режими.
15
5
 
3
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
До НеубедителноНапротив. По - важно е да можеш, да дадеш отговори, отколкото да задаваш въпроси. Въпроси всеки може да задава.
14
3
 
11
 
! Отговори
Илюминат-Заговорник преди 3 години
Първо под кодовото название ИК публикуваха наръчник за правилното поведение на младия ?-жендър , а сега и наръчник за правилното отричане на мнения различни от официално одобреното.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес бг е пълен с ретроградни хороскопии и самозвани съветнички от женски списания от типа 10 неща 7 неща, "правете това" или "не правете онова". Част от списваните и лошо преведените глупости и слухове не просто са неприложими, вредни, но и опасни, особено когато се раздават "здравни съвети" на килограм от жълтото бунище на американските клюки.