Какви са нагласите в Скопие за българския меморандум до ЕС?

Темата е сред водещите новини в македонските медии в момента
Обновена: 18 сеп 2020 10:22 | 18 сеп 2020 10:12, Ния Христова
54
Какви са нагласите в Скопие за българския меморандум до ЕС?
Снимка: БГНЕС
Меморандумът на България до Европейския съюз за отношенията с Република Северна Македония продължава да е една от водещите новини в македонските медии.
 
Министърът на външните работи Буяр Османи категорично отказа да коментира документа, тъй като това е вътрешна комуникация за Евросъюза и не е достигнала по официален път до властите в Скопие. Съпредседателят от македонска страна на смесената комисия по Договора за добросъседство Драги Георгиев, заяви, че "меморандумът, с който се отрича съвременния македонски език и идентичност, няма да помогне за постигане на консенсус по историческите спорове".
 
Договорът за добросъседство между България и Република Северна Македония разделя политическите и историческите въпроси и това разделение трябва да се запази, каза Буяр Османи. На въпрос за меморандума на България до страните-членки той отговори:
 
"Няма да влизам в дебата относно текста, тъй като не сме част от тази кореспонденция и не е стигнал официално до нас този документ. Мисля, че и в двете има постигнат позитивен напредък през последните три години от подписването на договора и комисиите имат резултат".
 
Съпредседателят Драги Георгиев допълни, че с този меморандум успехът на работата на смесената комисия е под въпрос. Той коментира и част от меморандума, която засяга тълкуването на концепцията като "обща история" и опитите тя да бъде заменена с алтернативи като споделена или преплетена история.
 
В интервю за телевизия Сител, Драги Георгиев заяви:
 
"Искам да бъда искрен и да кажа, че има архивни документи, в които Гоце Делчев се обявява за българин, и това не е тайна нито за тяхната историография, нито за нашата".
 
Премиера Зоран Заев вчера по време на посещение в Атина също бе толкова позитивен.
 
"Историята е много важна, но по-важно е бъдещето. Историята трябва да я използваме като основа и база за добра история".
 
Северна Македония цели до края на годината да се проведе първата междуправителствена конференция в Брюксел и така да се даде старт на преговорите за еврочленство. За да стане това е нужна единодушна подкрепата на всички държави-членки.
 
"Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България създава правна рамка и предлага инструменти за уреждане на двустранните въпроси и ние сме посветени на неговото осъществяване", заявиха за МИА от правителството на Северна Македония във връзка с меморандума, който София представи на страните-членки на ЕС, предаде БТА.
 
"С Република България сме съюзници в НАТО, имаме общо задължение да подобряваме добросъседските отношения, взаимното сътрудничество и да градим приятелство", обясниха от правителството на Северна Македония.
 
Македонското правителство подчертава още, че правото на самоопределение и самоидентифициране са основни европейски ценности и цивилизационни придобивки и уникалността на македонския език и македонската етническа идентичност са неоспорим факт.
 
Македонският език е съставна част от личната карта на Северна Македония в Обединените нации. Той е част от многото признати и приети модерни езици, които се изучават в университети в целия свят. През 21 век в Европа приемането на миналото, както и на настоящето, са отражение на отговорна и зряла политика и истинско приятелство, казаха още от правителството в Скопие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
0
 
! Отговори
Язе преди 3 години
И накрая. Договора за унищожение на България подписан, първоначално като тайно споразумение между Гърция и Сърбия през 1913 г. и после разширен с всички наши съседи и одобрен и подписан от силите на Антантата и наречен Малката Антанта все още е в сила и не е денонсиран. Ние сме съюзници в НАТО с повечето ни съседи но нашата дипломация не е пойскала обезсилването на договора Малката Антанта от 1934 г. който е изцяло антибългарски. Честито българи спокойно ли спите. Имаме ли държава изобщо.
50
1
 
0
 
! Отговори
Язе преди 3 години
Собствените ни съюзници ще ни изолират и ще ни натискат до последно да признаем Македония и македонския език за нещо отделно и не свързано с българското, българската история и култура. Русия ще прави същото, Турция също. Няма да има никой на наша страна. Никой не иска един ден осъзнат и обединен български народ от Дунав до Бяло море и от Черно море до Адриатическо море и Албанските планини.
49
1
 
0
 
! Отговори
Язе преди 3 години
Както виждаме усилията за унищожаване на българите не спират и днес. Същите сили които правят това от началото на 18 век до днес не са мирясали и продължават даже имат вече и помагачи откъснати и направени антибългарски еничари, част от този народ, готови да го затрият напълно.Няма изгледи да оцелеем в следващите 100 г. Има податки, че Европа изцяло застава на страната на Македонците и ще отхвърли претенциите ни, макар и да са справедливи.
48
1
 
0
 
! Отговори
Язе преди 3 години
След унищожаването на Българската Охридска архиепископия започва масово погърчване на българите. Това става много лесно. Гърците, или тези които са се признавали за гърци са били част от държавнотворния народ в империята и от тях не са взимани деца за еничари. Възраждането на българския народ започва тогава когато се прекратява практиката на еничарството и няма практическа нужда от това хората да се погърчват за да запазят децата си.
47
1
 
0
 
! Отговори
Язе преди 3 години
В Тракия и Мизия нещата са още по зле, безчинствата на гърците фанариоти нямат край. Започва се масово унищожение на писменото наследство на Българите. Унищожават се всички книги който не са богослужебни. Хроники, царски грамоти, всичко което напомня за държавността. Това продължава чак до средата на 20 век, там където управлява Вселенския патриарх и Гърция. Македонизма е гръцко творение, реализирано от Коминтерна и Югославия. Румъния е творение на Вселенската патриаршия, Русия,Франция и Германя
46
1
 
0
 
! Отговори
Язе преди 3 години
През 18 век Султана прави Вселенския патриарх, патриарх на всички християни в империята. За българите това е участ по жестока от завоеванието. Българската Охридска архиепископия с диоцез обхващаш територията на Семионова Бугария е ликвидирана. На север от Дунав Султана вече назначава за войводи гръцки аристократи и затрива наследниците на Шишман, Тертер, Срацимир и Бесараб. Българския там е забранен, свещениците или са убити или забягва на юг от Дунав или в Русия. Следва...
45
5
 
1
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Прабългарите нали не са славяни. Дошли са на Балканите от Памир, по една от последните безкрайни теории от къде са дошли.Няма ли са нито писменост,нито цивилизованост. Каквото и ценно да е намерено като артефакти по нашите земи е от тракийските племена..Славяните са ни дали и писменост и език,тъй като те са преобладаващото местно население когато идваме на балканите и това е естествено и нормално. Другото е лъжи в БГ история.Трябва да сме благодарни на Славяните/македонците/.
44
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
със Зайо Баев трябва да си поделим Македония с Албанците а после да анексираме и Албания защото тя по право ни се полага понеже е била част от първото българско царство.
43
1
 
6
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
геноцидът на османците срещу българите е безспорен и не е само според 'българските историци'. през 14 век, населението на България е 1,5 милиона, цялата византийска империя е 3,5 милиона; по същото време в британия има 1,2 милиона; франкската империя (германия и франция общо) също е 2 милиона. през 2020г., британците са 65 милиона, немците 80 милиона, а французите около 70 милиона. гърците са 10,5 милиона, българитре - 7. едва ли има какво да се добави, ако това не е геноцид, не знам кое е.
42
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в гърция 'македонци' няма! не изкривявайте фактите и историята! за разлика от скопяните, българите в гърция чудесно знаят кои са и какви са. за съжаление там все още има репресии срещу тях, немислимо за ЕС в 21 век, но също е факт. преди няколко месеца се заговорих с една баба на пазара в драма, след края на работния ден..на български и тя каза: 'момче, ние овде не смееме да зборуваме на български докле не видим българска армия да влегува во гръчко'.
41
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставете ги тия македонци, наистина езика им е македонски, защото се говори в Македония. В България си го наричаме български. Никой няма да умре ако сме приятели с тях пък нека са си македонци!
40
2
 
5
 
! Отговори
бай Аврам преди 3 години
Чета ви коментарите и не вярвам на ушите си, много народ се изказва, все *** и много ***. Не случайно всички балканци ви смятат за глупави. Е, глупави сте!
39
4
 
3
 
! Отговори
Пендера преди 3 години
До обикновенНема друг нарочно съчинен език на Земята" - има ,Усраински език
38
3
 
9
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
До 37Македонският език наистина е уникален!Нема друг нарочно съчинен език на Земята, даже в Американските Щати се ползва чужд език за официален и няма х-м!
37
1
 
2
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Споко! Пречки няма да има по простата причина, че ВМРО няма да са във властта!ГЕРБ могат да продадат всичко, а БСП и Слави, както ги определят за водещи в другия парламента, не им дреме, макар, че Слави може да се заяде, дали му пеят правилно песните!
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко пък да е уникален македонския език бе?? Няма нищо общо с друг език?
35
5
 
11
 
! Отговори
Скопиje преди 3 години
С копие или без копие, Ал Македон е македонец от Македония, а Луната, таа земля македонска как ке я делим, не знам.
34
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Храни куче да те лае.
33
4
 
8
 
! Отговори
зяпач преди 3 години
Да не се правят на ударени с мокър пaрцал.Или признават това което е истина,или гледат тъпо отстрани ЕС.
32
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На кой му дреме какви са им нагласите бе?? Айде по-бързо да се албанизират и да се приключва с техните глупости, че вземат да писват вече. Спорно било. Какво е спорно, има документи, издълбани в камънака, дето доказват, че няма нищо спорно никъде. Ще им се на некъпаните българи да има нещо си спорно. Да си гледат работата.