Германски вирусолог се обяви против повторна карантина

Да се научим да живеем с вируса, заяви той
27 сеп 2020 12:31, Петя Славова
32
Германски вирусолог се обяви против повторна карантина
Снимка: БГНЕС

Известният германски вирусолог Хендрик Щреек – директор на Института по вирусология в Бон, категорично се противопостави на налагане на повторна карантина като решение за справяне с евентуална втора вълна на пандемията от коронавирус в Европа.

Както съобщава британският "Телеграф", Щреек съветва всички държави, които обмислят повторното въвеждане на карантина, да се успокоят и да не се поддават на масова истерия.

"Време е да се спре с това вълнение. Можем да надхитрим вируса, използвайки нашите знания. Трябва да осъзнаем, че COVID-19 ще бъде с нас много дълго време и трябва да се научим да живеем с него. Не можем да продължим с прекратяването на нормалния си живот и да парализираме всичко", категоричен е Щреек.

Още по темата

Изданието припомня, че проф. Щреек подкрепи първата карантина, която Германия въведе. Тогава от Италия пристигнаха шокиращи предварителни данни и учените тепърва започваха да се справят с коронавируса. При подобни условия принципът за предпазливост предполага налагането на драконовски мерки. Но ситуацията през следващите месеци се промени драстично, смята вирусологът.

Според него, сега вирусът представлява по-малка опасност по ред причини и логиката сочи, че трябва да се предприемат разумни мерки и да се намери правилният баланс.

"Убеден съм, че промените в отношението на хората оказаха силно влияние върху заразата. Сега те се заразяват по-малко заради спазването на социална дистанция, поради което клиничната картина е много по-благоприятна. По-добрата хигиена и мерките за носене на маски оказва влияние върху намаляването на разпространението на вируса", смята професорът.

Според Щреек, за да се следи развитието на пандемията, не е достатъчно само да бъде наблюдаван броят на новозаразените, а да се следят данните от интензивните отделения на болниците. Вече е ясно, че масовите събирания ускоряват разпространението на заразата, докато ходенето на фризьор или в магазина е риск, който може да бъде контролиран.

Той предлага да бъде въведена т.нар светофарна система, т. е. въвеждане на локални мерки в зависимост от това къде се влошава ситуацията, кои региони попадат в зелена, жълта или червена зона. Цветовете биха показали заетостта на болничния капацитет. Подобна версия беше представена наскоро от Австрия, пише „Телеграф”.

В заключение Щреек заявява, че държавните власти не могат да допуснат грешка в борбата срещу пандемията, стига да разчитат на здравия разум и на подробни анализи за това, кое е по-малкото зло. В този момент махалото е отишло твърде далеч в посока на „ковид неврозата”, което радикално е намалило ключови програми на ООН за борба с ХИВ и глада в третия свят, а това може да доведе до голям брой смъртни случаи, смята германският вирусолог.

"Страхът често е полезен рефлекс, но в тази ситуация е лош адвокат. Хората са станали ирационални", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20, аз бях конкретнА. Не ми говори общи приказки, дето си ги чувал от тук от там. Естествено, че няма да отразя..
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ситуацията с вируса е смешно парадоксална. Ако не искаш да носиш маска, слагай маската, където трябва, спазвай лична хигиена и дистанциране. Другият вариант е, ако искаш да носиш маска, сваляй маската, не си мии ръцете, не спазвай дистанция.
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Германия и в България *** са голям проблем. Те "вярват на очите си" и щом не виждат вируса, значи за тях вирус няма и всичко е измама. Реалността е, че случаите се увеличават там, където има ***. Заради *** в България много държави ограничават достъпа на българи до държавите им, понеже в България *** заразиха много хора.
19
0
 
3
 
! Отговори
До 19 преди 3 години
Не мога да опровергая ***, който греда с широко затворени очи, чете избирателно информация и я тълкува както му изнася. Нали сам/а написа, че не отразяваш?
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 17 от 16: Повтарям специално за теб: Вярвам на това, което виждам и изброих какво видях. Опровергай ме и докажи обратното.
17
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно не се е занимавал с българи.
16
1
 
4
 
! Отговори
До 16 преди 3 години
Ами като не му вярваш за маските, защо му вярваш на другите приказки? Или вярваш на това, което ти изнася?
15
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До факт: Тоя може да е професор, ама за маските не му вярвам . Не вярвам на приказки, а на това което виждам. За половин година видях: медийно промиване на мозъци, празни болници, точене на здравна каса с фалшиви случаи на ковид, минимален брой починали( с един куп придружаващи заболявания), спекула с всички средства за превенция -маски, дезинфектанти, спирт, тестове и още много мога да изброявам. Пандемия не видях! Не ми отговаряй, щото няма да те отразя.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално е да има *** сред "простолюдието". Ама сред лекарите хич не е нормално, даже е опасно.
13
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
"Според Щреек, за да се следи развитието на пандемията, не е достатъчно само да бъде наблюдаван броят на новозаразените, а да се следят данните от интензивните отделения на болниците"Мдаааа. Аз това го казвах във връзка с фалшифицирането на данните от руснаците: те замразиха данните от интнзивните на болниците на 2000 случая, за да не се вижда какво се случва там. Постъпилите в интнзивните отделения и критичните са най-точния измерител на това какво е положението в даден момент.
12
4
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Цитат: "Убеден съм, че промените в отношението на хората оказаха силно влияние върху заразата. Сега те се заразяват по-малко заради спазването на социална дистанция, поради което клиничната картина е много по-благоприятна. По-добрата хигиена и мерките за носене на маски оказва влияние върху намаляването на разпространението на вируса", смята професорът.*До де, ама *** на професори не вярват, казват, че вируса е измама и отказват да носят маски.
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Сега вирусът представлява по-малка опасност по ред причини и логиката сочи, че трябва да се предприемат разумни мерки и да се намери правилният баланс" - Не подкрепям връщането на мерките от пролетта, но защо професорът не посочи по какви причини вирусът у по-малко опасен, освен по неговото убеждение? И как поведението на хората намалява риска от зараза, след като масово НЕ СЕ СПАЗВА социалната дистанция?
10
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го е страх от ковид да си стои в мазето и да не излиза, но да не кара останалите да правят същото. Който иска бежанци да си ги внесе в къщата, да си ги храни, пои и да им даде жената си, негова работа. Който го е страх от промени в климата да ходи да живее в гората или да се хвърли от някой мост в знак на протест. Света ще продължи да се върти.
9
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че има и разумни люде в побърканата Европа. Китайския вирус ще отшуми но икономическите последици ще останат с десетилетия. Глобалисткия ляволиберален интернационал е спуснал директивата обществото да се държи под карантина до второто пришествие, но хората навсякъде се събудиха, че ги лъжат и манипулират. Писна им от левичарщина и негативизъм. Стига сте тормозили хората, бе!
8
1
 
2
 
! Отговори
... преди 3 години
Те пък го изтриха номер 6. ЦЦЦ
7
4
 
4
 
! Отговори
... преди 3 години
До до6Има си официални статистики за средния брой хора, които умират по месеци във всяка държава. Просто не може на момента да се каже, но като измине едно тримесечие може вече да се прави статистика. И познай.. смъртността в Италия е абсолютно съсщата, както преди вируса. Ама мозъка трябва не само за равновесие да го ползваш, което е видно, че не правиш предвид изказването си.
6
5
 
15
 
! Отговори
... преди 3 години
Я, още един след д-р Мангъров. Браво на човека. А относно Италия- там тече много серизно разследване дали всички, които са обчвени, че са почиали от вируса са от него. И нещата смрдят здраво...
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германският Мангър
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хив е основно сред гове и наркомане не е голяма загуба.А Ковид е сред свестните основно.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Белите европейци крадат парите на Африка и парите от фондове за Африка.