Конфликтът в Средиземно море разедини ЕС

Намалява ли напрежението между Атина и Анкара?
Обновена: 1 окт 2020 14:05 | 1 окт 2020 14:03, Петя Славова
15
Конфликтът в Средиземно море разедини ЕС
Снимка: БГНЕС

Въпреки че напрежението между Атина и Анкара за контрола на определени води в Източното Средиземноморие изглежда намалява, с изтеглянето на изследователския кораб "Оруч Рейс", вече защитен в турско пристанище, гръцкото правителство иска от ЕС да приеме ясна позиция ясно срещу Турция и да реши по време на срещата на върха в Брюксел дали да наложи санкции, съобщава БГНЕС, позовавайки се на "Евронюз".

Още по темата

Правата на запаси от газ и нефт в района са причина за сериозните спорове между двете страни.

"Ние вярваме, че няма проблем, който да не може да бъде разрешен чрез диалог, преговори и споразумение. Разбира се, този подход е валиден, при условие че ни се представят предложения, които са в съответствие със справедливостта и реалността", каза президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Междувременно корабът "Явуз" заедно с още 3 турски кораба продължават своите проучвателни задачи в кипърски териториални води, което накара Никозия да поиска защита от ЕС срещу турския експанзионизъм.

"Дори и да бъде решено сега да се наложат санкции, ще са необходими няколко месеца, за да бъдат приложени, защото трябва да преминат през европейските институции. Ако Франция подкрепи Гърция, моето впечатление е, че санкциите ще бъдат наложени, може би не толкова тежки, но ще ги има", казва Агелос Сиригос, професор по международно право в Атина.

Изглежда, че европейските партньори са образували два блока малко преди срещата на върха. Германия, която председателства Съвета на ЕС през този семестър, може да се опита да изгради мост между двете страни, като силно насърчава откриването на проучвателни контакти между Анкара и Атина.

"От една страна са Франция, Кипър и Гърция, разбира се, както и някои други страни, като Австрия и сега Ирландия. От друга страна, има блок от северни страни, който твърдят, че санкциите не трябва да се налагат и че трябва да се отвори мост към Турция. Гръцката страна е готова да започне преговори, но изглежда Турция не иска санкции, наложени върху нея, въпреки че все още държи два от своите кораби в кипърски териториални води", добавя Агелос Сиригос,

Миналата седмица гръцкият премиер Кириакос Мицотакис изрази пред ООН готовността си да даде шанс на дипломатическите канали за разрешаване на скорошната ескалация на напрежението с Турция

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/11Пич, не знам твоя случай, но знам, че в немско корупцията и лицемерието движат обществото, а в холандия премиерът заяви, по повод лъжите на външния си министър срещу путин, официално по телевизията, че "лъжата в политиката не е смъртен грях".
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовПравилно в съда в хамбург 3-*** не повече от 26 годишни полицай лъжисвидетелстваха срещу мен а и съдията беше някъв пакистанец ли незнам кхан азис за запада лъжата убийството за постигане на политически цели лъжисвидетелство....... за запада това е нещо нормално
10
2
 
9
 
! Отговори
Нико Тоскани преди 3 години
БИВА ЛИ ТАКАВА СМЕШННА , ПРЕДАТЕЛСКА И УНИКАЛНО СТРАХЛИВА ЕВРОПА ??ИМАТЕ 2 СТРАНИ-ЧЛЕНКИ НА ТОЗИ ШВЕСТЕРСКИ СЪЮЗ, ОТ ГОДИНИ КАЗВАТ И СЕ ПРИЗОВАВАТ ЗА ОБЩ ЕДИНЕН ОТГОВОР ..И СЪЮЗА В КОЙТО СА ДВЕТЕ ---- НЕ ПРАВИ НИЩО, А ПОМАГА НА ИСЛЯМА И НА ДЪРЖАВА - КОЯТО НЕ Е ЧЛЕН НА ТОЗИ СЪЮЗ ???ТОВА БИВА ЛИ ТАКА...ТОВА НЕ Е НОРМАЛНО ПСИХИЧЕСКИ , И В СУБОРДИНАЦИЯТА, ЕВРОПОООООО ??
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е символ на двойните стандарти,корупцията,алчността,манията за величие,диктат на богатите над бедните и на силните над слабите и джендърството.Един пропаднал съюз,който ще си замине безславно.
8
3
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Анонимен/7Не е вярно. ЕС има общи принципи и ценности: измама, лъжа, корупция и насилие. Това е което обединява 12те стари от ес.
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС просто не е съюз на базата на общи принципи и ценности. Турция е държава, чийто управници живеят в 19-ти век и се опитват да се правят на Османска империя и да се разпореждат в Сирия, Армения, Азербейджан, Кипър, Гърция, България, Босна и т.н. Обаче понеже ЕС няма принципи не може да ги постави на мястото им. ЕС иска да си строи заводчета на Фоксваген.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Гумен Р.В Сибир хОди ти.Аз съм българин,следователно истински европеец.България е в Европа от повече от 1300 години,за разлика от сбиротака,наречен ЕС.Така че няма да ходя нито в Сибир,нито в Брюксел или Вашингтон.Тук си ми е добре.Пък и жена ти ще страда без мен.
5
0
 
1
 
! Отговори
Играч преди 3 години
Моля да не ви ошамаря не пишете повече тука
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е коптор.Затова русофилите си пращат децата там.
3
12
 
3
 
! Отговори
Гумен Р. преди 3 години
До АнонименМи бегай в Сибир.
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕС е коптор.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гърците не са французите и Мишел от съпротивата с бели чорапки.Гърция и Сърбия тепаха нацистите и да готови пак не могат да се гледат с немците.