Папата отказа да се срещне с държавния секретар на САЩ

Папа Франциск отказал заради периода на избори
Обновена: 1 окт 2020 10:01 | 1 окт 2020 10:00, Ния Христова
27
Папата отказа да се срещне с държавния секретар на САЩ
Снимка: БГНЕС
Папа Франциск отказа да се срещне с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо, предаде Ройтерс.
 
Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и секретарят по въпросите на отношенията с държавите монсеньор Ричард Галахър съобщиха, че папата е отхвърлил искането на Помпейо, а причината за това е, че избягва да се среща с политици преди избори, отбелязва БТА.
 
"Да, той поиска. Но папата вече ясно е заявявал, че политически фигури не се приемат в период на избори. Това е причината", посочи Паролин.
 
Помпейо вчера пристигна в Рим и за днес е предвидена среща с официални представители на Светия престол.
 
Съобщението за отказаната аудиенция дойде след като държавният секретар на САЩ обвини Католическата църква за споразумение с Китай за назначаването на епископи в Китай, посочват от Ройтерс.
 
Двугодишното споразумение позволява на папата да има думата при назначаването на епископи в Китай. То изтича следващия месец и се очакна да бъде подновено. Представители на Светия престол признават, че споразумението не е перфектно, но смятат за стъпка напред.
 
На конференция в сряда, която е организирана от посолството на САЩ при Светия престол, американският държавен секретар заяви, че Китай е най-лошата държава в света по отношение на преследването на религиозни малцинства. Той не спомена изрично споразумението на Светия престол с Пекин, но обвини Китайската комунистическа партия, че работи денонощно, за да потъпква свободата, особено религиозната.
 
Паролин и Галахър определиха публичните критики на Помпейо като "изненада", дошла точно преди планираното посещение. "Обикновено, когато се подготвят тези визити между представители на високо равнище, се водят преговори за темите, по които ще се разговаря конфиденциално. Това е едно от правилата на дипломацията", заяви Галахър.
 
На въпроса дали критиките на Помпейо към споразумението на Ватикана с Китай са с цел политическа употреба в САЩ, кардинал Пиетро Паролин заяви: "Някои го интерпретираха по този начин."
 
Твърдолинейният подход към Китай е основен момент в предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп преди изборите на 3 ноември. Тръмп също така се свързва с консервативни протестантски и католически движения, много от които са критични към папа Франциск, отбелязва Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.