ЕК: България да спре схемата за гражданство срещу инвестиции

Подобни схеми водят до последици за ЕС, крият опасности
20 окт 2020 18:05, Елка Василева
28
ЕК: България да спре схемата за гражданство срещу инвестиции
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия изрази очакване България да прекрати прилагането на схемата за предоставяне на гражданство срещу инвестиции, известна също като "златен паспорт".

Днес изпратихме "политическо" писмо до българските власти, в което настояваме схемата да отпадне при предстоящите законодателни промени, уточни говорител на комисията.

ЕК очаква от България ясна информация за схемата. Даден е срок за отговор от един месец и ЕК няма да се поколебае да вземе съответните мерки, ако изразените опасения не бъдат взети предвид по подходящ начин, добави той.

Миналата година ЕК отбеляза, че т. нар. "златни паспорти", наричани също "продажба на гражданство", позволяват чужденци да бъдат натурализирани като граждани на дадена страна от ЕС в замяна на инвестиции.

България, Кипър и Малта прилагат такива схеми, при които са необходими инвестиции между 800 000 и два милиона евро. Общо 19 държави от ЕС прилагат схеми за предоставяне на право на пребиваване срещу инвестиции - България, Хърватия, Кипър, Чехия, Естония, Франция, Гърция, Ирландия, Италия, Латвия, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Словакия, Испания.

По-рано днес ЕК съобщи, че открива наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради "златните паспорти". Подобни схеми водят до последици за ЕС и когато една държава предостави гражданство, получателят става гражданин на ЕС и се ползва от всички права, например на свободно движение, пребиваване и работа в ЕС, правото да гласува на общински избори и за евродепутати. Последиците не са нито ограничени до държавите, които прилагат схемите, нито са неутрални към други държави, уточни комисията.

Тя изрази опасение, че схемите за гражданство срещу инвестиции крият опасности, свързани със сигурността, прането на пари, корупцията и избягването на данъчно облагане, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Германия, Франция и Англия приеха няколко милиона терориста без инвестиции. Сега искат България да си спре източниците на инветиции. Могат ли да си гледат работата? Искат всичко за тях, както обикновено.
20
1
 
6
 
! Отговори
? преди 3 години
Какви инвестицци в руски сйтова обещават български паспорти срещу 3000 евро! румънски също. Адресът даден на фирмата тук е на улица Позитано !!!
19
0
 
1
 
! Отговори
ВЕРНО ЛИ преди 3 години
До Анонимен. Верно ли ЕС давали по 10 хиляди евро на калпак без условия на секи навлек ? Къде го дават това нещо ?
18
1
 
5
 
! Отговори
Ст@м@т преди 3 години
На милионерите и милиардерите които инвестират не им е притрябвало българско гражданство, нито европейско (ако не са европейци). Това си е поредната корупционна схема.
17
0
 
8
 
! Отговори
Реалност преди 3 години
През лятото срещнах АФГАНЕСТАНЕЦ, дошъл на почивка от Германия в Слънчев Бряг. Баба Меркел добри парички им дава, изработени от германските данъкоплатци. На моя въпрос откога е в Германия, отговори - от 4 години.
16
3
 
4
 
! Отговори
БС преди 3 години
Много правилно. Аз съм против световните хайдуци и мафиоти да си купуват БГ паспорти.Да отиват в Африка, там имат по-голяма нужда от тях.
15
1
 
12
 
! Отговори
ммм ..! преди 3 години
... а защо не се говори за двойното гражданство?... хем си българин, но и ... турчин, който живее в Одрин и грам български език не знае, не пише на български, но винаги идва за изборите и да решава моето бъдеще ..!... ами по тази логика не трябва да се пише и пол: ние всички сме бисексуални люде ... нали?
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕК не е ЛЕГИТИМНА !!!
13
4
 
2
 
! Отговори
антирусофил преди 3 години
Еми аз съм съгласен, да спрат да дават и гражданство на руски прoститyтки кoито се женят на хартия в ЕС за да вземат паспорт.
12
1
 
3
 
! Отговори
Извинете ! преди 3 години
А на Клеър само, може ли едно паспортче ? Ще джиткаме на плажа протестчета...
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не си го кажете че става въпрос за руснаците. Купува един апартамент за 20 хиляди евро и придобива право на пребиваване. Инвестиции вятър, руските сайтове са пълни с реклами за придобиване на европейско гражданство срещу 1500 евро.
10
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе, за това ли тук е фряшкано с ватенки?
9
3
 
11
 
! Отговори
Шкембе войвода преди 3 години
Няма пък! Ще стана кожа и кости ако спра да продавам БГ гражданство!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди ни съветваха да го правим. Един неудобен въпрос, ако може ?Към Гърция и Кипър, например, защо няма подобен ултимативен тон по същия ресор..?!Там дори имаше много повече и по-голям скандали с паспорти на богати бизнесмени !?
7
2
 
8
 
! Отговори
Богат българин преди 3 години
Тези от ЕК да си налягат парцалите, да не станат няколко Брекзита наведнъж. Какви са тези политкомисари от ЕК, че ще налагат наказателни процедури срещу суверенни държави, кой ги е упълномощил ? Да не говорим, че в много държави от Нова Зенландия до о-в Мавриций отдавна съществува правилото за инвестиция от 500 хил.евро за да получиш гражданство. Най-често се инвестира в собствен имот, естествено.
6
4
 
20
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Значи да не привличаме богати инвеститори, носели "опасност" за ЕС - Хайде де !А да приемаме нашественици от Африка, Афганистан и др. не крие ли опасности ?
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те за това хамериканците им викат на еврогейците фък ди ЕУ и сънс ъф битчез.
4
1
 
27
 
! Отговори
тъй тъй преди 3 години
А когато приемате на кило "инженери" и "ядрени физици" тогава може,така ли!?Да ви имам критериите!!!
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обаче ЕС като предлага 10 хиляди евро за един мигрант, които няма да стигнат за половин година за издръжката му тогава не е заплаха.
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Иначе някои държави като вкарват нелегални мигранти те не са заплаха, даже ЕК нарежда на останалите да приемат, двуличници.