Протестите в Близкия изток срещу Франция се разрастват

Това стана след като Париж защити карикатурите на пророка Мохамед
28 окт 2020 09:45, Петя Славова
100
Протестите в Близкия изток срещу Франция се разрастват
Снимка: БГНЕС

Недоволството в Близкия изток срещу Франция ескалира заради карикатурите на ислямския пророк Мохамед, които в много мюсюлмански страни смятат за оскърбление, предаде ДПА.

Възобновената международна конфронтация заради карикатурни изображения на пророка доведе до призиви за бойкот на френски стоки.

Саудитска Арабия днес стана поредната страна, включила се в полемиката около категоричната защита от Франция на правото да се показват карикатури на Мохамед.

Още по темата

"Кралство Саудитска Арабия осъжда всякакви опити ислямът да бъде свързван с тероризма и порицава обидните за пророка Мохамед и всички други пророци карикатури", заяви представител на външното министерство.
Франция няма да се откаже от карикатурите, заяви миналата седмица президентът Еманюел Макрон, след като френски учител беше убит от млад ислямист, тъй като показал карикатури на Мохамед в клас, по време на урок за свободата на словото.

В неделя Макрон повтори позицията си. "Няма да се откажем, никога", написа той в Twitter.

"Уважаваме различията. Не приемаме езика на омразата и защитаваме разумните дебати. Винаги ще отстояваме човешкото достойнство и всеобщите ценности", заяви той, цитиран от БТА.

По-рано днес иранското външно министерство извика френския шарже д'афер в Техеран, за да изрази протест срещу карикатурите. "Категорично осъдихме всяка обида на пророка, както и всяко изявление на френски висши представители по въпроса", каза представител на министерството. За по-късно през деня са планирани протести пред френското посолство в Иран.

В столицата на Бангладеш хиляди активисти на ислямска партия участваха в демонстрация срещу изказванията на Макрон. Близо 3000 души се събраха пред националната джамия в центъра на Дака и поеха към френското посолство. Според организатор на шествието в него са се включили над 50 000 души. Източник от полицията каза, че след няколко километра шествието е било спряно. Кадри от протеста показаха демонстранти да изгарят френското знаме и чучела на Макрон.

Карикатурите на порока бяха разкритикувани и от влиятелния сунитски университет "Ал Азхар" в Египет. Според него атаката срещу исляма е част от системна кампания за използване на исляма за политически цели.

Призивите за бойкот на френски стоки набират скорост, отбелязва ДПА. Търговци в Йордания, Кувейт и Катар вече премахнаха продуктите на френски марки от магазините си. Потребители на социални медии препращат списъци с френски марки, призовавайки хората да не ги купуват.

Катар се присъедини към възмутените, като осъди "огромното ескалиране на популистката риторика, насърчаваща злоупотребата с религиите". Катарският университет съобщи в петък, че отлага за неопределено време Седмицата на френската култура заради "умишлена злоупотреба с исляма и неговите символи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
4
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Религия,идеология, режим или организация,изполващи насилие терор, убийства каквито са нацистката,комунистичеста,ислямската и др.терористични идеологии и режими са измамни и т.к. нямат аргументи против истината,използават престъпления, за да затворят устите на опонентите си и дори да ги погубят! Но така насилниците пак доказват, че са слуги на дявола, който е и лъжец, крадец и човекоубиец,каквито нечестиви дела вършат и те срешу Бога,дори да мамят и себе си,че служат на Бога така отиват към ада!
81
1
 
2
 
! Отговори
Правосъдие преди 3 години
Ислямситите обожествяват пророка си а това е идолопоклонство и не карикатурите са престъпления, които са изкуство според гарантираното и дадена от Бога сводбода на версоиповеданията на морлаен избор и на изразяане на словото . А ппрестъплеия и то срещу човечеството са зверските убийства на невинни хора,каквито престъплени само обсебени от дявола врагове на Бога могат да извършат, да одобряват и да не осъдят! Всички праведни слуги на Бога защитават жертвите на ислямистките терористи,не убийците!
80
1
 
4
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Примитивни диваци и варвари, къде е религията, къде е политиката. В западния свят отдавана властта се отдели от църквата.
79
3
 
3
 
! Отговори
Препърса преди 3 години
Скоро петрола пак ще спре да се купува,саудитите да не се перчат
78
4
 
5
 
! Отговори
Браво мосю Макрон!!! преди 3 години
Реална на тоз пич МАКРОН е това е МЪЖ. на място!!!!!
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Курортът Куантанемо Бей очаква нови гости, Моля Заповядайте!
76
7
 
5
 
! Отговори
шоп преди 3 години
Макарончо и бабето няма да го спаси, клатят му се крачетата.
75
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоволните от карикатурите да се прибират по родните си места да не се обиждат. Аман от толерантност. Като ядат европейски пари не им е зле иначе.
74
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Frenskite orajia sa nai-opasni...svoboda na slovoto...:-)...rradev zatui ne dava finansov publik otchet na bg prezidentstvoto, nito na naznachenite ot nego bg poslanici...:-)...poneje ima goliama svoboda na bg rradevoto slovo :-)
73
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са смахнати.Разраствало се.Макрон ще си го премести.Както и цяла Европа. За какви се мислят тия?
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Karikaturata mai e ilustracia ot biografiata na parvata frenska dama...:-)...kogato e bila malko bremenna...
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами аз ако нарисувам Макрон с отрязана алжирска глава в ръка дали ще му хареса,нали е свобода на словото
70
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са обидени,но милиони мохамедани се опитват да се заселят във Европа и Америка.Който са християнски.Ако това не е пародия??????
69
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на Ердоган ето такива лидери трябват срещу западния империализъм
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според западните правителства медий полиция и.н. българи и румънци сме основният враг на западните общества.И най важното не збравяйте че запада даде всички социялни придобивки на тези бежанци мису..сега те са депутати в немският парламент съдий в хамбурската прокуратура кметове в лондон.........докато Българите по запад бяха жестоко смазвани с изключение на студенти и роми,бяха делени от социялни помощи дискиминирани на работа от полиция и.т.н.затова нека мсулманите и черните да се оправят с западняците.А ултрарасистите са сорос меркел глобалистите......
67
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълна подкрепа за фрянцузите защото истинските в основата си са бели с европеидни черти какъвто съм и АЗ.Който е мргав дръонат чрен ислямист будист или какоъвто и друг да е да подкрепя когото си иска.
66
3
 
2
 
! Отговори
До 64 преди 3 години
Просто маркетинг и то добър, дори и с идеята да се покаже какво е свобода се дава пример с тяхната религия, няма лоша реклама, това е много по добре отколкото да дават пример без да рекламират техната религия, това си е безплатна реклама на тяхната религия. Просто умеят да използват рекламния пазар доста добре.
65
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След като политически заставаш 1979 г зад такъв средновековен режим на аетоласите в Иран няма какво да се чудиш защо в страната ти се практикува такъв ислям.
64
9
 
11
 
! Отговори
Наполеон I преди 3 години
Франция е велика, Vive la France! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят.
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Abekade sa snimkite ili karikatyrite na novite bg poslanici v shekerliata chujbinka?