Президентът на Полша рязко промени мнението си за абортите

Вече смята, че жените трябва да имат това право при увреждания на плода
28
Президентът на Полша рязко промени мнението си за абортите
Снимка: БГНЕС

Полският президент Анджей Дуда каза днес, че самите жени би трябвало да имат правото на аборт в случай на увреждания на плода, предаде БТА като се позова на Асошиейтед прес.

Агенцията определя изявлението му като отстъпление от позицията на консервативните управляващи, прокарали ограничаване на абортите, което доведе до масови протести.

Още по темата

"Не може законът да изисква подобен героизъм от една жена", каза Дуда в радиоинтервю след няколко дни протести в Полша заради решението на Конституционния съд да обяви за противоконституционно прекъсването на бременността заради вродени дефекти на зародиша.

Това негово изявление е в рязък контраст с първоначалната му реакция миналата седмица, когато той приветства съдебното решение и подчерта, че е против аборта, дори в случай на необратимо увреждане на плода, отбелязва АП.
Дълбоките разделения, които отдавна тлеят в Полша, сега излизат наяве.

Привърженици на крайната десница нападнаха снощи протестиращи жени в някои градове, включително Вроцлав, Познан и Бялисток.

Преди това лидерът на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински призова своите поддръжници да излязат по улиците, за да защитят църквите, след като жени нарушиха нормалното протичане на литургии в неделя и напръскаха с боя църковни сгради. Мнозина изтълкуваха призива му като позволение за насилие срещу протестиращите.

Дуда също така показа, че има различно виждане от Качински по въпроса за сигурността, като заяви, че единствено полицията би трябвало отговаря за опазването на реда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хм, тези, които са за абортите, според техните разбирания и те трябва да са абортирани. Браво Полското правителство, че прави всичко възможно и според силите си да има добра демография и раждаемост. Абортът е убийство на неродено, но живо в майчината утроба дете! Абортът е жестокост и безчовечие. Тежко и горко на общества, държави и народи, които подкрепят убийствата на неродени и родени деца!
15
2
 
5
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
21 век сме, всяка жена трябва да има свободата да си реши иска ли дете или не.
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Андрей Дуда последно заразен ли е или това му е репертоара?Я кажете, отворковци...
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ултраконсервативните *** успяха да се докопат до властта в няколко държави, но скоро времето им приключва. Такива античовеци рядко могат да се изтърпят и от най-консервативните индивиди на обществото.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша във от ЕС. Да стане талибанска територия.
11
3
 
7
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Не е лесно да си популист. Постоянно трябва да внимаваш накъде духа вятъра и да се завърташ своевременно.
10
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възмутен съм, че изобщо е възможно в 21ви век да се обсъждат такива въпроси!По дяволите, все едно сме в 13ти век!Що за фанатизъм в центъра на Европа?
9
3
 
4
 
! Отговори
Сигурно е преди 3 години
Забременял, та за това си е променил мнението.
8
1
 
4
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Абортите са прекалено много,но не е това начина да се намалят.Като не могат да се контролират-има и други начини.
7
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е лесно да се правиш на светец на чужд гръб. Дали президентът би износил плод увреден необратимо или тежко? Както някой се беше пошегувал, ако мъжете можеха да раждат, щеше да има бутки за аборти навсякъде. Но понеже жените рискуват живота си с бременността, най-лесно да се направи на интересни и да ги оставим да се мъчат, дори когато не желаят бремеността или когато от нея никога няма да се роди човешко същество, Много е тъжно и грозно.
6
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Варварите в Полша победиха! Християнският фундаментализъм по нищо не се отличава от ислямския. Може и инквизиция да въведат за да защитят католицизма!
5
2
 
14
 
! Отговори
не са фанатици преди 3 години
До RatioНай-обикновени политически ***,дето пет пари не дават за никой и нищо само и само да са на власт!
4
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде отидоха християнски ценности? джендъризъм!
3
5
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Ratio/5Новият им закон разрешаваше аборт в случай на опастност за майката.ПП. В провинцията на немско и бенелюкс често раждат, въпреки, че знаят за тежки увреждания (spina bifida) или даун.
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това са християнски цености а тръгнали на другите акъл да дават,голям смях
1
3
 
9
 
! Отговори
Любовницата му преди 3 години
Го изненадала с две червени черти.