Франция е под карантина, но училищата остават отворени

Очакват по-малък спад на икономическата дейност от пролетта
Обновена: 30 окт 2020 08:17 | 30 окт 2020 08:17, Елка Василева
15
Франция е под карантина, но училищата остават отворени
Снимка: архив, БГНЕС

От полунощ Франция е в национална карантина в опит да се справи с бума на заразените с коронавирус.

Французите ще могат да напускат дома си само за да пазаруват храна и лекарства, да отидат на работа или по неотложни семейни причини.

Училищата обаче остават отворени за разлика от пролетта, когато бяха затворени. Децата над шест години обаче ще трябва да носят маски.

Университетите няма да работят. Кафета и ресторанти също. Затварят магазините и другите търговски обекти, с изключение на супермаркети, аптеки, оптики, автосервизи.

Още по темата

Разрешава се също така излизането за тренировка един път на ден за час. Мерките ще останат в сила до 1 декември.

В последните часове преди влизането в сила на ограниченията се образуваха огромни задръствания в столицата и големите градове, както и опашки по магазините. Много млади хора се възползваха да посетят за последно заведенията, преди да бъдат затворени и на места се забелязваха препълнени кафенета, както и фризьорски салони, предаде БНР.

В същото време стана ясно, че френското правителство ще въведе данъчно облекчение за собственици на имоти, които опростят част от наема на компании, спрели работа заради новите мерки за борба с коронавируса.

От новата мярка ще се възползват компании с под 250 души персонал, както и хотели и ресторанти, съобщи финансовият министър Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

Всеки собственик на имот, който от октомври до декември тази година опрости наема поне за месец, ще получи данъчен кредит, равняващ се на 30 процента от опростения наем.

Льо Мер каза, че за всеки месец от карантината е предвидена финансова помощ в размер на 15 милиарда евро. Според министъра новото затваряне ще доведе до по-малък спад на икономическата дейност, в сравнение със спада вследствие на затварянето през пролетта - или с близо 15 процента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
3
 
! Отговори
Vive la France преди 3 години
Това е единствения начин за справяне с епидемията, само едрия бизнес е против защото пачките са им по-ценни от животите на хората.
13
0
 
1
 
! Отговори
До зоро преди 3 години
Абе не Бойко е тъпака, а ти! Сто пъти ти казват, че никой няма да затваря икономика! Ти *** ли си?
12
0
 
3
 
! Отговори
Оф преди 3 години
Добре де, мрънкате за това присъствено училище... като не учим един месец сега, да доучим един месец в юли! Тогава вируса не се разпространява така агресивно! Освен това, като има грипна ваканция кой гледа децата на родителите, които не могат да не работят? Пак ли са сами вкъщи? А тия родители не се ли разболяват?
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка страна си решава политиката предполагам, но в случая китайците и нова зеландия се организираха най-добре. Затваряне, масови тестове за да се види кой може да разнася, всички влизащи под задължителна карантина в центрове и изведнъж нещата утихнаха. При нас спасяваме сивия сектор - кръчми и дискотечици, контактни групи не се изследват, всеки влиза откъдето си иска и прочее. Някой изненадан има ли?
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123456Ти ,ако мислиш, че децата учат нещо в час на училище ,значи изобщо не си в час с действителността.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само за вчера има 545 000 заразени в Света. Преди 2 дни бяха 450 000. За мен това с децата на училище е умишлено направено. Не виждам друга логика. Като заразят родителите си,рано или късно броя на хората под карантина и тези с вируса ще стане огромен и икономиката сама ще спре без да има кой да работи.
8
5
 
3
 
! Отговори
123456 преди 3 години
Истината е, че Франция и Германия не затварят училищата, защото ДО изобщо не може да се сравни с присъственото. Пълна катастрофа е!
7
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3Ако детето се зарази от училище...цялото семейство минава под карантина. Отделно, ако нямат симптоми ще заразят сумати хора, докато се разбере...
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До седмица ще имаме по 1 милион эараэени на ден и по над 10000 смъртни случая в световен мащаб.И това при сериоэно укриване на данни от Русия,Китай,Швеция и страни от третия свят.Эимата ще е мор.Стягайте се и никакви събирания,ресторанти.Иэбягвайте готовите кухни от супермаркетите и раэноса на храна по домовете.
5
6
 
6
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Франсетата са абсолютни тъъпаци.И наш боко ги копира.Затова още не затваря училищата.Ама той не може да затвори икономиката пак. Още отсега започна икономическа криза.Питайте някой нехранителен магазин, какво става с оборота.И утре с какво ще ги храним учениците?Ще трябва ли да има 4000 на ден + 60 трупа, за да затворят тези развъдници!
4
2
 
9
 
! Отговори
Буратино преди 3 години
Щом не са преминали на дистанционно обучение поне учениците от 5 до 12 клас (или до който там клас завършват образованието си във Франция) - карантината е безсмислена!Явно има и по зле от БГ в борбата с Ковид. Има само 1 нещо, което свързва всички държави по света, в които започна новата вълна на коронавирус - започна присъствено учебната година.!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е биологично оръжие на 1000%
2
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Училищата остават отворени, защото ако ги затворят поне единия от родителите трябва да си стои в къщи.......децата са идеалния заразител.
1
0
 
5
 
! Отговори
Бъркате се преди 3 години
Франция е в гражданска война не в карантина.