"Прокълнатото" летище на Берлин днес отваря врати

То трябваше да заработи преди цяло десетилетие
31 окт 2020 08:36, Нели Христова
32
"Прокълнатото" летище на Берлин днес отваря врати
Снимка: БГНЕС

След почти 10 години забавяне и милиарди левове преразход, "прокълнатото" летище "Берлин Бранденбург" днес най-накрая отваря врати... по времето на глобална пандемия.

Летището трябваше да е отворено още преди десет години, но винаги се появяваха пречки. Завършването на проекта се отлагаше заради проблеми противопожарната система, автоматичните врати и други строителни недостатъци. Заради всичко това, "Берлин Бранденбург" си спечели прозвището "прокълнатото летище", а бъдещето му, особено в момент, в който полетите са ограничени, не вещае много добро. Без съмнение първата година от живота на летището ще е и първата, в която то ще отбележи колосални загуби.

Междувременно разходите се увеличиха още, тъй като търсенето на пътувания надмина капацитета на все още неотворените съоръжения и наложи строителните планове да бъдат разширени, в момент, когато по тях вече се работеше.

В неделя старото летище "Шьонефелд" беше пребрандирано и стана "Терминал 5" на новото, приемайки неговия код. Летище "Тегел" в северозападната част на града пък ще бъде затворено на 8 ноември и дейността му ще бъде изцяло прехвърлена към другите две аерогари.

Критиците казват, че новото летище вече изглежда остаряло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Mен преди 3 години
Новото летище ВЕR Вили Бранд си е много хубаво, Шонефелд също. Не разбирам какво му е на организацията. Откакто започнаха терористичните атаки, заминаващите обикалят наляво, надясно, нагоре, надолу, за да стигнат до гейта, но това е за по-голяма сигурност. За пристигащите си е даже много бързо излизането. Тегел е близо до жилищни квартали и е много неприятно за живеещите там. Колкото до загубите - не го мислете. Макар и намален, пътникопотокът от двете летища изобщо не е за пренебрегване.
23
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ви ...на летищата.Всичките...
22
1
 
3
 
! Отговори
полковник Колев преди 3 години
Имат късмет проектанти, изпълнители и инвеститори че Сталин не е жив и не им е бил вожд!? Летището щеше да бъде построено за рекордно къс срок и за много по малко пари!!!
21
0
 
3
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 3 години
Не знам дали летището е прокълнато,то по скоро се оказа медената питка,за някои които се облажиха яко и си увеличиха милионите - сещате се кои са тези хора!?
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
komentar na vrajdebna :-)))
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За АнтиХристка германия не ми се коментира.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААнай-безсмисленото летище в историята. Какво ще го прави сега султана? Могат да ритат топка всички ученици в града, или рали нещо да организират. Но за самолети, които вече 80% са твъдо заземени и дума не моге да става. Ще има субсидии до живот, че ако си мислят да се самоиздържа - ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААА!
17
0
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
Нашето ленище Враждебна си ни е най мило.
16
3
 
7
 
! Отговори
Ами преди 3 години
При строежа на Летището на Ердо в Истанбул са загинали над 50 работници по време на строителството от липса на мерки за безопасност и от диващината и пpocтотията турска, така че не се знае кое летище е по-прокълнато.Във всеки случай турците нямат повод за гордост, нито пък да се присмиват на германците.
15
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До туpчина, дето се смее нервно - стига си akaл бе, друга работа освен да висиш на помощи нямаш ли?
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Новите немци от Босна, Косово и Анадола явно не се справят така като старите немци. Германия стана за смях, че едно летище не може да построи. Това не е единственият такъв проект. ЖП гарата в Щутгарт също не успяват да построят вече дълги години.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали и там не краднат яко,а?
12
3
 
5
 
! Отговори
Иво преди 3 години
Миналите 2г до преди пандемията летях София берлин 2 пъти на седмица по работа. Молих се да спря да летя до там тъй като и все още не познавам по лошо организирано летище. Вероятно ми скъси 2 3г живот от нерви
11
13
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Нищо нормално и хубаво не може да се омаква от некадърните немци.Добре, че са турците да открият или построят нещо.
10
11
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
Летището на Ердо в Истанбул - Е Построено за 2 Години - Най-Голямото в Света и В Европа - За 40 000 000 000 ( четиридесет Милиарда Долара ) - Дизайнът е на * Пинин Фарина * - Дизайнер и на Спортните Автомобили * Ферари*,Истанбул е на 200 Километра от България,А Берлин на 2000 :)ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
9
8
 
10
 
! Отговори
Словянин преди 3 години
Бях на "Шьонефелд" през юли. Много си е хубаво летището. Тази статия доказва, че и в Германия политическата борба деформира, изражда истината. Новото летище също видях, много е хубаво. Те утре опозицията в Германия ще пише, че Меркел е зомбирана извънземна. Не че я хоресвам...
8
0
 
13
 
! Отговори
ЖУРНАЛИСТ С ВИСШЕ преди 3 години
И то журналист завършил с отличен по Б.Е.Л. . . . . ! След почти 10 години забавяне и милиарди левове преразход, . . . .
7
8
 
4
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 3 години
И на ердоганьо новото летище му викат така!ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Берлинам6pеaж, още ли водиш ЖАЛКОТО си "съществуване"
5
0
 
24
 
! Отговори
ех ..! преди 3 години
И кога в Германия паричния поток се измерва в левове? Моля Ви, вижте си съдържанието на публикацията.