ЕС осъжда действията на Турция в кипърския град Вароша

Евродепутатите призовават Турция да предаде Вароша на жителите й
26 ное 2020 20:05, Нели Христова
30
ЕС осъжда действията на Турция в кипърския град Вароша
Снимка: БГНЕС

В резолюция, приета с 631 гласа „за“, 3 „против" и 59 „въздържал се", евродепутатите осъждат незаконните дейности на Турция в предградието Вароша на град Фамагуста и предупреждават, че неговото частично "отваряне" отслабва перспективите за цялостно решение на кипърския въпрос, изостря разединенията и укрепва постоянното разделение на острова.

Още по темата

Евродепутатите призовават Турция да предаде Вароша на законните й жители под временната администрация на ООН (в съответствие с Резолюция 550 (1984) на Съвета за сигурност на ООН) и да се въздържа от всякакви действия, които променят демографското равновесие на острова чрез политика на незаконно заселване.

Строги санкции срещу Турция

Устойчиво решение за обединението на остров Кипър и неговия народ може да бъде намерено само чрез диалог, дипломация и преговори, подчертават евродепутатите. Те призовават Европейския съвет да запази единната си позиция по отношение на незаконните действия на Турция и в отговор да наложи строги санкции.

Евродепутатите изразяват съжаление, че турските власти са подкрепили решение основано на принципа за съществуването на две държави в Кипър и отново заявяват подкрепата си за справедливо, всеобхватно и жизнеспособно споразумение, основано на двуобщностна, двузонна федерация с единен международноправен статут. Те също така призовават ЕС да играе по-активна роля в успешното приключване на преговорите под егидата на ООН.

Напрегнати отношения между ЕС и Турция

Докато Турция все повече се отдалечава от европейските ценности и стандарти, отношенията между ЕС и Турция са на исторически ниско равнище, предупреждава Парламентът. Незаконните и едностранни военни действия в Източното Средиземноморие накърняват суверенитета на държавите членки на ЕС Гърция и Кипър. Евродепутатите посочват също пряката подкрепа на Турция за Азербайджан в конфликта в Нагорни Карабах, както и действията й в Либия и Сирия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
4ик4ирик преди 3 години
Нарушени национални интереси на ГЪРЦИЯ в източното СредиземномориеВ ЕП има ли хора ,учили география в 5-ти клас-къде е Гърция?????
10
6
 
9
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
колко години му трябва на еп да наложи санкции на султаната за кипър за сирияи ирак за либия за нагорни карабах за превръщането на църкви в джамии
9
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо вместо да пишат декларации за които на никого не му пука, не издадат забрана за всички туроператори работещи на територията на ЕС възпрепятстваща продажбата на туристически продукти на територията на Северен Кипър. Гласуват декларации, а като мине короната немските пенсионери ще се пекат на Вароша. Ето това е лицемерието на ЕС.
8
9
 
10
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Без САЩ, ЕС и Суецкия канал не може да превземе. Пък за Турция даже няма да говоря, сигурно ще стигнат Берлин по бързо от руснаците. Не се бъркайте но България е геополитически обвързана с Турция, а Турция в момента се опитва да намери себе си, предвид лошата икономическа обстановка в страната ще се търси най-вероятно външен враг, засега си изпати Армения. Другия момент е че предвид силното националистическо движение в Турция ще се търси реваншизъм за силно орязаните територий след ВСВ.
7
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоз европейски съюз освен разолюций и заплахи нищо друго не прави,като са толкова корназ що не вземат да ги нападнат и да изчистят земята от тази смрад...
6
11
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
Народът на Кипър няма да може да се оправи така лесно с турките. Трябва да се изчака яко земетресение да изполоми някой от големите градове в континентална туркия, и след това да изпозват момента и веднага да си изчистят държавата от нав.лец.ите!
5
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е нека да обсъждат, нема лошо тва де, нал тъй.
4
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АмиДобре ли сте?
3
10
 
18
 
! Отговори
Ами преди 3 години
В същото време в ЕС България Перник изтезават хора като животни против всякаква логика, човешки закони25120 и права!
2
12
 
23
 
! Отговори
Nikos Petros преди 3 години
ИМА РЕЗОЛЮЦИЯ НА ООН* !, ОЩЕ ОТ ЕХЕЕЕ 1984 ГОДИНА (година след самообявената Северно-Кипърска Турска Република от 1983 год.) --че ....... ВАРОША Е КУРОРТ, И НЕ Е ЧАСТ ОТ ГРАД ФАМАГУСТА, КЪДЕТО Е КРАЙНАТА ТУРСКА ЛИНИЯ НА КРАЖБАТА И АГРЕСИЯТА....И ТОВА ЧЕ ВАРОША НЕЗАБАВНО ДА БЪДЕ ВЪВ БУФЕРНАТА ЗЕЛЕНА ЗОНА, А НЕ КЪМ ФАМАГУСТА !!..ИМА ЦЯЛА РЕЗОЛЦИЯ, СТАТУСЪТ НА ВАРОША НАЙ-МАЛКОТО ДА Е ВЪВ ООН ЗОНАТА !!...А НЕ ЧАСТ ОТ ФАМАГУСТА !!ВАРОША СЕ НАМИРА В ЮЖНИЯ КРАЙ НА ФАМАГУСТА, И ТАМ НЕ Е ИМАЛО ДЕЙСТВИЯ.
1
13
 
36
 
! Отговори
ЕС преди 3 години
ще тропнем ядосано с краче ,не се шегуваме!