Поуките за Европа от пандемията: Контролът е крехък и загубата му е лесна

Летният туризъм - основен двигател при разпространението на вируса
29 ное 2020 20:55, Красимир Ангелов
49
Поуките за Европа от пандемията: Контролът е крехък и загубата му е лесна
Снимка: БГНЕС

Изглеждаше, че Европа контролира Covid-19 достатъчно това лято, за да могат властите отново да разрешат на хората да пътуват по-свободно между страните. Тогава туристите се втурнаха на ваканции с патогена, посявайки нови огнища, пише в свой анализ The Wallstreet Journal.

Докато американците навлизат в период на пикови пътувания между своите щати, започвайки с тези около Деня на благодарността, нови открития за това как се разпространява втората вълна в Европа дават урок. Много европейски региони бяха постигнали такива впечатляващи резултати в борбата срещу Covid-19, че можеха да бъдат посочвани за пример. Тези резултати обаче се оказаха крехки и бързината по отпускане на мерките позволиха пандемията да се развилнее отново в Европа.

Голяма част от новата вълна в Европа вече може да бъде проследена до огнища сред селскостопански работници, живеещи в тесни условия в испанските региони Каталуния и Арагон, според изследователи от Швейцария и Испания.

Д-р Комас е съавтор на проучване, което се занимава с генетичната мутация на вируса, известна като 20A.EU1. Тя е открита за първи път през юни и юли, само седмици след като Европа приключи първия си цикъл от локдауни. Към края на октомври имаше голям процент вирусни проби в Европа, чиито геномни последователности бяха анализирани: почти 80% в Испания, 90% в Обединеното кралство, 60% в Ирландия, между 30% и 40% в Швейцария и Холандия, както и значителни проценти във Франция, Италия и друга държави.

Това изследване и други подобни сочат, че летният туризъм е бил основен двигател при разпространението на вируса. Предполага се, че скоростта, с която може да се разкрие напредъкът срещу коронавируса, всъщност дължи много на пътуванията, които не са придружени от адекватни предпазни мерки, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Преди страните около Европа да са инсталирали безопасни протоколи за предпазване от заразяване, адекватен капацитет за тестване или добре наложени карантинни правила, милиони са обиколили континента, за да се отпуснат след стреса от затварянето в дома.

"Всеки щам на вируса е маркер, който ни казва колко добре или зле се справяме с контрола и в случая става ясно, че това лято не сме се справили добре в Европа", казва д-р Комас.

Гранични политики

Международните пътувания са широко признати като рисков фактор за разпространението на вируса, което спомогна огнището в китайският град Ухан да се превърне в глобална пандемия. Тази пролет по-голямата част от света преустанови трансграничното пътуване, освен за съществени цели. Някои азиатски страни като Южна Корея, Япония и Сингапур, които се справят по-добре с ограничаването на разпространението на Covid-19 от Запада, спазват строги ограничения за международни пътувания, изисквайки посетителите да се тестват при влизане в страната и налагат карантина.

Нова Зеландия и Австралия са потиснали инфекциите до голяма степен чрез затваряне на границите си. Норвегия и Финландия, които имат най-нисък брой жертви в Европа от Covid-19 на глава от населението, следват подобен подход, изискващ отрицателни тестове и карантина в специализирани хотели. Европейският съюз поддържа забрана за несъществени пътувания от други части на света.

Когато Европа отвори отново икономиката си това лято, повечето страни решиха да отворят отново и вътрешните граници на континента, след като броят на заразените беше по-нисък, а туристическата индустрия беше сериозно засегната. Бързото отваряне отразява почти свещеното убеждение на ЕС, че границите в рамките на континента са остарели реликви и евентуалното затваряне трябва да приключи бързо.

По крайбрежието на Хърватия и островите на Гърция и Италия туристите са внесли първите инфекции на места, които преди това почти не бяха отразили случаи. Заразата се разпространи бързо чрез барове и партита, а след това "отлетя у дома" до градове из Европа, заедно с туристите.

Вместо да се правят тестове на летищата или задължителни карантини, европейските власти разчитат на местни здравни системи, за да ограничат огнищата. Но местните системи за тестване, проследяване на контактни лица и изолиране на вирусоносители често все още са в процес на изграждане.

Летните пътувания не са единственият фактор зад втората вълна в Европа. Системите на континента за тестване, проследяване и изолиране често са по-малко ефективни, отколкото в Източна Азия. Освен това се забелязва, че социалното дистанциране намалява с настъпването на умората у хората от цялата ситуация.

Изследователите  все още не знаят дали 20А.EU1 е по-заразен от другите щамове на вируса или дали той би имал по-тежки последици. Според д-р Комас мутацията не трябва да влияе върху ефективността на ваксината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
1
 
! Отговори
до28 преди 3 години
Европа води политика на геноцид спрямо застаряващото си население. До вчера ревяха че нямало да има пари за пенсии, помните нали? Това умишлено не-взимане на сериозни мерки дали е случайно? Не мисля. Пазете се.
34
1
 
1
 
! Отговори
до36 преди 3 години
ами има от какво да се страхуват хората. Познавам починали при съмнителни обстоятелства и доста текущо заразени. Дано се оправят. Бъдете здрави.
33
3
 
2
 
! Отговори
Инженерчето преди 3 години
За сметка на това - контролът върху хората се оказва елементарна работа. Плашиш ги с Баба Яга, и оттам е лесно - отваряме, затваряме, маски, вечерен час....Всичко в името на "доброто"
32
1
 
5
 
! Отговори
Основната поука преди 3 години
Демокрацията в този и вид не е конкурентна на китайския комунизъм....Оцеляват по-добрите!
31
2
 
7
 
! Отговори
Поуки преди 3 години
1. Политиците си играят игрички и кра-дн-ат винаги - с или без пан-де-мия.2. Ум-рел политик няма - за тях се полагат грижи.3. Болниците не стигат за всички. Много си мр-ат вкъщи.4. Повечето хора се пазят и пазят другите но има и о-л-игофр-ени. С други думи лъжичка ла-й-но прецаква каца с мед ако не се изхвърли бързо.5. Управлението на кризи е най-ефективно при диктатура(Китай).6. Ограничителни мерки вършат работа само окомплектовани със социални такива (Китай) и реален контрол (Китай).
30
1
 
8
 
! Отговори
Родолюбец преди 3 години
Грухтенето на либералите , за свят без граници,за толерантност към всякаква *** и т.н. ,се *** в беззаконие ,кражби ,убийства ,а сега и тази безгранична китайска болест!!!Сега заради либерастите не може да се излезе от дома!?Без ред,дисциплина ,труд добра медиц.помощ, сме живи умрели!
29
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поуката е една - човек не може да контролира вселената.Който още не го е разбрал, много има да страда.За жалост глупостта човешка се яхва от политици-монополисти и нанася реални огромни щети на човечеството.
28
2
 
7
 
! Отговори
SS преди 3 години
Чух ,че разработвали друг вирус който прониквал отзад и поразявал само меки китки.Ако това е верно бих желал да спонсорирам разработката му . Или да получа формулата и технологията за производството му.
27
4
 
11
 
! Отговори
Емигрантка преди 3 години
Явно по- разхлабени са правилата в Европа. В Австралия е 14 дни за всички- контактни и позитивни. На всички на 4 и 11 ден се прави PCR, после пак на 14 ден отново, ако са положителни то продължават да са в карантина , ако са отрицателни след 24 часа се прави нов тест и ако пак е отрицателен се освобождават от карантина. Всички които са болни или положителни докато не дадат 2 отрицателни за 24 часа не ги пускат или изписват ако са в болница. Всички тестове и PCR и кръвни антигени са безплатни независимо симптомен или не. На карантинираните се правят на място, идват сестри и им ги правят в ка
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъй, тъй, няма вирОЗ!.
25
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами Ле Пен ви го каза връщане на границите и до 20% апетит на фирми извън тези граници, но РЕВ до небето било популизъм и по маастрих_нин не можело. А нашия просто сланинки капеше от умиление как щели да сме заедно в бедата.
24
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Контрол срещу глад!хахахахаха21 - ви век е...
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що не се понесе сега насред париж целият кслсбалък наперени управленци да си попейкат НЕ НИ Е СТРАХ! Страх лозе пази, ееееей! Очовечавайте се, че времето тиктака. Не стискайте трилионите, преразпределяйте по човешки. Големият кокал троши зъби.
22
4
 
3
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
Пол! Тебе Пол, ще пратим на по убаво место. И по-топло де
21
9
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ СЕ Е УВЕЛИЧИЛО 10 ПЪТИ ЗА 200 ГОДИНИ!!!ВЪВ БЪЛГАРИЯ ИМА 2-3 МИЛИОНА ДУШИ НА ВЪЗРАСТ НАД 60 ГОДИНИ!!!СВЕТОВНОТО НАСЕЛЕНИЕ МОЖЕ ДА НАМАЛЕЕ ПОНЕ 10 ПЪТИ И БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ДАДЕ ЕДНО 2 МИЛИОНА ОТ ТЕЗИ НАД 60 ГОДИШНА ВЪЗРАСТ -----------------------КРАЙНО ВРЕМЕ Е ЗЕМЯТА ДА СИ ПООТДЪХНЕ ОТ ЧОВЕКА!!КОРОНА ВИРУСА УМИРА ПРИ ПО-ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА А ПОВЕЧЕТО ЖИВОТНИ ИМАТ ПО-ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА ОТ ЧОВЕКА И ЗАТОВА ТОЙ НЕ Е ЗАПЛАХА ЗА ТЯХ!
20
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
К'ъв контрол бе наркомани. Никога не сте имали контрол нема и да имате. Само създавате проблеми. Контрола е в баланса, а баланс няма, логика няма, мисъл няма... Всички сме долни роби не ковид фашизма. Европа е една пасмина запартъци 'дето се мислят за много умни и велики лидери. Всички поакаха, всички си унищожиха икономиките, всички заграбиха властта и паричката.
19
2
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До MaйMyнaтaБОРИ СЕ СРЕЩУ ПОДТИСНИЧЕСТВОТО :D
18
8
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ГРАФИКА ЗА 2021-ВА Е ПРЕДЕЛНО ЯСЕН!!ДА ИДВАНЕТО НА ВАКСИНАТА НАСЕЛЕНИЕТО ЩЕ СТРАДА И ЩЕ ИЗПЕРКВА ВСЕ ПОВЕЧЕЩОМ ВАКСИНАТА ДОЙДЕ И СТАНЕ ЯСНО, ЧЕ НЕ Е ЕФЕКТИВНА И 1% СРЕЩУ 28-ТЕ ХИЛЯДИ НОВИ МУТАЦИИ НА ВИРУС 2119 ЩЕ ИМА ЯКО КАРАНТИНА И ЯГО ГРАБЕЖИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ!!!И ЗА ЗАВЪРШЕК ВИРУСА ЩЕ ЗАРАЗИ НЯКОЙ БРОНЕНОСЕЦ И ОТ ТАМ ОТНОВО ЧОВЕК И ЩАМА ЩЕ Е СУПЕР ЗАРАЗЕН И СМЪРТОНОСЕН КОЕТО ЩЕ ДОВЕДЕ ПЪЛНО УМОПОМРАЧЕНИЕ В СВЕТОВЕН МАЩАБ И ИДВАНЕТО НА СВЕТОВНАТА ВАКХАНАЛИЯ!!!
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 6Напълно обосновани са сегашните мерки и даже закъсняха. Какво друго да направят, като сме първи по смъртност в Европа?
16
7
 
7
 
! Отговори
111 преди 3 години
Скоро Сатанистите ще разберат кой контролира планетата.