Ндрангета и COVID-19 - двете пандемии, които тормозят Калабрия

От едната изходът е ваксина, борбата срещу другата е обречена
1 дек 2020 21:30, Нели Христова
36
Ндрангета и COVID-19 - двете пандемии, които тормозят Калабрия
Снимка: БГНЕС

"До преди половин час 12 от нашите 18 легла за интензивно лечение на COVID пациенти бяха заети", казва Деметрио Лабате, закопчавайки защитното си облекло." Но сега отново са 11. Току-що загубихме още един пациент - той беше на 82 години."

Лекарят от интензивното отделение си слага четвърти слой хирургически ръкавици, проверява дали гащеризонът му е покрил плътно тялото му и нито една част не е открита, и тръгва из COVID отделението на Grande Ospedale Metropolitano - най-голямата болница в Калабрия

Този регион в Южния Италия бързо бе обявен за "червена зона" в началото на ноември, тъй като вирусът нанесе сериозни щети.

"Втората вълна ни удари много по-силно от първата", казва той, докато води екип на BBC между леглата на пациенти на машинно дишане. "Липсва ни персонал - а ограниченият брой хора, които имаме, дават допълнителни смени." Една от пациентките е в съзнание, с вентилационна каска. Тя успява леко да помаха с ръката си: малък жест за повдигане на духа на изтощените лекари.

"Ние се борим с вируса като лъвове, за да не се развихри с пълна сила", казва Иоле Фантоци, директор на болницата. "Тази вълна беше предсказуема, защото се чувствахме свободни през лятото, когато случаите бяха много малко на брой, а хората влизаха и излизаха от Калабрия свободно."

Италия бе първата западна страна, която бе смазана от коронавируса и за известно време дори се превърна в глобален епицентър на пандемията. Тя е на 8 място по брой жертви в света, а този месец се превърна във втората държава в Европа, която надхвърлил 50 000 смъртни случая.

През юли, когато ежедневните инфекции спаднаха до малко над 100, се появи фалшивото чувство за сигурност, че всичко си идва на мястото. Тогава Италия отвори широко врати за туристите, а ограниченията бяха отменени. Сега тя плаща цената, борейки се със смъртоносна втора вълна - и отново броят на смъртните случаи е един от най-високите в Европа. Но за разлика от март, когато пандемията бе съсредоточена в богатия северен регион на Ломбардия, втората вълна нагнетява и бедния юг.

Калабрия е не само един от най-бедните региони в Италия, но един от най-бедните региони в цяла Западна Европа. И докато броят на заразените е по-нисък от тезо в Северна Италия, крехката здравна система значително се разклаща - следователно Калабрия влиза в най-рисковата категория.

Защо югът страда?

В продължение на десетилетия Калабрия е оставена от властите на лошо управление и подложена на грабежи от нейната мафия, "Ндрангета", която успява да проникне и в здравната система. Престъпни банди иззеха ресурси и натрупаха огромни дългове, което доведе до затваряне на 18 от държавните болници и огромно съкращение на легла и персонал. Само преди дни беше арестуван висш местен политик, обвинен в пране на пари чрез контролирани от Ндрангета аптеки в замяна на подкрепа от мафията.

Корупцията изостри серийните политически провали: двама комисари по здравеопазването в региона бяха уволнени през последния месец. Единият от тях загуби работата си, след като нарече маските за лице безполезни и каза, че единственият начин да се хване вируса е да целувате заразен човек с език за 15 минути.

Двама други кандидати, номинирани от правителството, отказаха работата.

"Калабрия се озова без подходящи болници, които да отговорят дори на минималните изисквания за лечение на коронавирус - така че цялата система се просто се стопи", казва Санто Джофре, гинеколог, който, като ръководител на местен здравен орган преди пет години, успява да разкрие редица измами - но властите го карат да замълчи.

А кризата в здравната система води до извънредната ситуация, която осакатява икономиката на Калабрия - тя влиза в така наречената "червена зона", което означава, че бизнесът затваря за втори път тази година.

Мафията и COVID-19 - двойната пандемия

В ресторанта L'A Gourmet на Филипо Коглиандро столовете са подредени върху празните маси под стъклените полилеи, а в кухнята е тихо. "Ресторантът е като оркестър", казва той пред BBC, описвайки звуците идващи от готвачите и тракащите чинии по време на работа. "Много е трудно да го видиш изпълнен с тишина", добавя той със сълзи на очи.

За всепризнатия шеф-готвач ситуацията му напомня за една неприятна случка отпреди 12 години. Тогава той отказа да плати пари за "протекция" на Ндрангета, а заплахите на мафията държаха клиентите му далеч от ресторанта. Но тогава той все пак успява да си стъпи отново на краката. Казва, че може да го направи отново.

"И Ндрангета, и COVID са пандемии", казва Филипо, следобедното слънце блести през прозорците на елегантния стогодишен дворец, в който се помещава ресторантът му. "Ще унищожим вируса с ваксина, но борбата срещу мафията ще отнеме повече време."

Италия започва да изравнява кривата отново и стойността "R" - скоростта на възпроизводство на вируса - е спаднала под 1 в няколко региона, включително Калабрия. Регионът е преместен от "червена зона" в "оранжевата", което позволява по-голямо движение на местно ниво. Но щетите вече са нанесени - крехкото сърце на този ъгъл на Италия вече е разкрито от пипалата на COVID-19.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
1
 
! Отговори
Фани Мъ преди 3 години
Като стана дума за Калабрия се сетих да попитам. Какво стана с балите с токсични отпадъци внесени в България? Някой беше ли набеден,или тези отровни отпадъци са се телепортирали в България направо с подписните документи от министри и зам.министри и шефове на митниците?На едно хоро играете,ама викате че те бъркали такта и стъпките, ,,ха ха ха изсмя се кралят на развален испански''.
30
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калабрия си има Ндрангета, ни е си имаме ГЕРБ...
29
5
 
3
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
Стига с тия минимални заплати.Хората се съгласяват на компромиси, после що са ниски пенсиите, що са ниски обезщетенията.Я да видим кой е с минимална пенсия.1. Братчедите2.Тарикатчетата , които не внасяха нищо в бюджета.3. Малка група неквалифицирани работници, които не се погрижиха да работят на повече от едно място,за по- голяма пенсия.4. Съвсем малка група болни хора.
28
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво. Един ***** се е изказал срещу маските и го уволнили.У нас пръдливия Мангър го направиха медийна звезда.Господ да му прости. Много хора унищожи тоя сенилен старец.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има една мъъъничка разлика там има мафия, а у нас мафията пардон шайката си има държава.
26
6
 
7
 
! Отговори
Хм !? преди 3 години
При тях ндрангета, а у нас ГЕРБ. Все мафия!
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Южна Испания като нямат мафия,защо страдат че стигнаха африкански стандарт на живот?
24
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шайката на дебелата мутра от СИК е по-безмилостна от всяка мафия! По време на управлението и 30% от населението на страната изчезна!Това никоя мафия никъде не е успявала да постигне за десетилетие.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И ние сме така, заврения зет, отровното трио и ковид-19, дори и Гешев се поболя и скри някъде
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви снимки слагате бе, тоя е от Коза Ностра, нема нищо общо.
21
1
 
5
 
! Отговори
пиянде преди 3 години
Мдааа...., едни са готови да пожертват себе си, за да спасят ближния си, други са готиви да пожертват ближния си за 30 сребърника!И както се казва в подобен случай: "Нищо ново под Слънцето"!
20
6
 
14
 
! Отговори
рашка_чибурашка преди 3 години
В България има една червена ндрагента зачената на Бузлуджа, чиито представители фалираха банковата система, приватизираха за жълти стотинки предприятия и заводи, доведоха страната до няколко национални катастрофи и накрая отарашиха дори партийната си каса. Парадоксалното е че точно тези представители на българската "Коза ностра" и нейните фигуранти и кремълски слуги, обявиха война на държавата наричайки я Мафия, а нейните служители - "мутри" и "престъпници" ... !!!
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистикЗащо малко не изтрезнееш?Технологията си е същата като до 1989 г.А,виж,как се извлича злато от отпадъчната шлака на заводите е съвсем друга тема!!!
18
2
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 3 години
Дори Габон може ......само ние не можем а ? Скъпо било .....десетки милиарди окрадоха ...колко да е скъпо ? Вярно е че и вносни домати ядем ....понеже технологията е скъпа и не сме достатъчно учени нали ? Преди как са го извличали , а сега не знаели как ?
17
2
 
16
 
! Отговори
КуКлус преди 3 години
Герб са най-могъщата структура ! Дори картела Меделин на Ескобар не е успял да завземе Колумбия ! Дори Синалоа на Ел Чапо не са могли да завземат Мексико ! Картела Герб в момента е най-успешната организация и не само сега ами и от преди ! Ел Боко ...най-могъщия барон !
16
7
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До ХХХНищо де, потърпете малко, другари комунисти. Като свалите Бойко и сложете другарката седесарка Нинова и хидролога Джолан всичко ще си дойде на мястото. Златото ще спрем да го продаваме на канадците, водата ще е безплатна за хората, всичко ще е ток и жици и ще сме супер уредена държава :)))))))))) P.SАна трябва първо да закупим технологията как се извлича злато от руда, че било бая скъпо и трудоемко
15
2
 
11
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
Нашите са много по могъщи от Ндрангета ! Герб си разпродават цялата държава от водата до златото ........и никой нищо не може да им каже ......Не се вайкайте от Ндрангета ....полете се такива като нашите да не ви налазят !
14
2
 
8
 
! Отговори
Един преди 3 години
И ние си живеем с нашата Ндрангета ехее колко години вече. Престъпни банди отдавна проникнаха и обраха здравната система и продължават
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не само в Калабрия си имат тоя проблем!
12
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ни стига, че всяка втора статия е за герб, а сега и за италианската мафия да четем?