Brexit със сделка - почти невъзможен вариант

На масата има останали 3 големи проблема, посочи Любомир Кючуков
6

Франция заплаши да наложи вето върху лоша сделка за Brexit. Ще намерят ли Великобритания и ЕС решение за Brexit?

"Остават 4 седмици до окончателното напускане на 31 декември и всичко се свежда до това дали напускането ще бъде с договореност или без. Шансът да има договореност намлява все повече. Бяха подминати всички времеви параметри споразумението да бъде гласувано в парламентите", коментира директорът на Института за икономика и международни отношения Любомир Кючуков в "Денят ON AIR".

Още по темата
Той обаче посочи, че до последния момент ще се търсят възможности за договореност и да се заобиколят някои необходими изисквания, ако това се налага. По думите му на масата има останали 3 големи проблема.

Първият е дали в британски територитални води кораби на ЕС ще имат право на риболов, като това са основно френски кораби. Вторият е справедливата конкурентна среда -  да се гарантина, че при напускане на ЕС британското правителство няма да оказва помощ на отделни бизнеси, за да имат предимство пред европейските фирми. Третото е кой ще има юрисдикция за разрешаване на споровете. Британската страна отказва това да е свързано с европейска юрисдикция.

"Условието е да се спазва от британска страна протоколът за Северна Ирландия. По-големият проблем е, че никой не знае как това ще се случи. Борис Джонсън се сблъсква с реализация на собствения си успех. Британската страна започва да променя законодателството си, където допуска нарушаване на тази договореност, признавайки сама, че нарушава постигнатата договореност. Точно с това ЕС не е съгласен", обясни Кючуков пред Bulgaria ON AIR.

Възможно е да има "мостови" период от един месец, който да даде възможност да се ратифицира евентуално споразумение между ЕС и Великобритания, обяви още той.

"След 31 декември Обединеното кралство няма да бъде в ЕС. ЕС ще бъде с 80 млн. по-малко, пазарът ще бъде стеснен, отношенията с четирите свободи няма да действат - за свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги", заяви експертът и подчерта, че това ще създаде големи проблеми и за двете страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кикакви сделки, Англия си има и си може!
2
6
 
8
 
! Отговори
V преди 3 години
Сделка няма да има.Но това е хубу де. Ще има конкуренция на ЕС .Има много държави които не харесват четвъртия райх с неговите германски железа и някой търговски монополи ;)
1
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
за момент си представете, че ЕС е Турция, а Англия е България!.. Ще допусне ли България турски риболовни кораби да ловят риба в нейните води или да не стимулира български бизнес за сметка на турски или турската юрисдикция да е водеща? - Нищо чудно и да се съгласи.. Но в Англия няма герб! :)