Захариева: Детето е ключов приоритет при справяне с коронавируса

Тя с обръщение на 31-вата специална сесия на Общото събрание на ООН
5 дек 2020 13:00, Петя Славова
7
Захариева: Детето е ключов приоритет при справяне с коронавируса
Снимка: Пресцентър на МВнР

"Глобалното единство и сътрудничеството в рамките на ООН са ключови за  преодоляването на предизвикателствата, породени от COVID -19. Противодействието срещу пандемията не трябва да бъде за сметка на демократичното и гражданско пространство, върховенството на закона и международните ангажименти.“ Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева във видео обръщение по време на 31-вата специална сесия на Общото събрание на ООН.  Сесията, която се провежда дистанционно на 3 и 4 декември 2020 г., е посветена на борбата с пандемията, предизвикана от коронавируса, информират от пресцентъра на Външно министерство.

Встъпителни изказвания при откриването на направиха генералният директор на Световната здравна организация  Тедрос Аданом Гебрейесус, председателят на Общото събрание на ООН Волкан Бозкер, както и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. С видеоизказвания се включиха държавни и правителствени ръководители, министри на външните работи и на здравеопазването на 141 страни.

В духа на призива на генералния секретар Гутериш за глобално прекратяване на огъня, който България подкрепи в началото на тази година, Екатерина Захариева подчерта, че в настоящата ситуация е изключително важно да се спазват всички резолюции на ООН, свързани с конфликти. Според българския външен министър кризата, породена от коронавируса, е засегнала особено жените и момичетата, които обаче са доказали своята роля на лидери в отговора на пандемията.

"В условията на справяне с предизвикателствата, породени от коронавируса, защитата на правата на детето остава ключов приоритет на българската вътрешна и външна политика", заяви Екатерина Захариева и изтъкна въведените от правителството програми за социална защита и икономически мерки, насочени към децата, следвайки усилията на агенциите на ООН, включително Плана на УНИЦЕФ от шест точки за защита на нашите деца.

В подкрепа на целта за икономическо възстановяване на държавите - членки на ООН,  вицепремиерът подчерта, че България е активен участник в приетата стратегия на ЕС за зелено, дигитално, справедливо и устойчиво възстановяване с облекчаване на дълга и инвестиции, свързани с целите за устойчиво развитие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
факт преди 3 години
Долните коментари изобщо прочетохте ли статията??? Патката говори за правата на детето, а вие за други интересни неща...
3
2
 
2
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
до 2 Те паднаха от 4400 на 3100. Обаче връщането за 1 седмица сега дава своя резултат и качва от 3100 на 3600. Дано не ги връщат до април. После вече е по-топло и вируса няманда се разпространява така агресивно.
2
1
 
3
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Планът явно е да са ваксинират всички деца насила и страната да остане и без тях...Дори доктор менгеле не е бил толкова зловреден като днешните ваксинатори...
1
1
 
3
 
! Отговори
Anonymus преди 3 години
До Анонименнапълно подкрепям, надявам се сега бройките да паднат със затварянето на у-щата