С еднакво образование и умения и пак заплатите на жените са по-ниски

Законодателството на ЕС не успя да се справи с проблема десетилетия наред
19 яну 2021 18:51,
72
С еднакво образование и умения и пак заплатите на жените са по-ниски
Снимка: Pixabey

Жените в ЕС продължават да получават по-ниски възнаграждения от мъжете, дори да извършват работа, която изисква същите умения, образование и усилия. Това е факт въпреки над 45-годишното законодателство на ЕС за равно заплащане, алармират от Европейската конфедерация на профсъюзите и напомнят за обещанието на ЕК да публикува Директива за прозрачност на заплащането на половете.

Още по темата

Позицията на ЕКП е публикувана на сайта на КНСБ.

От конфедерацията дават за пример сравнение на заплатите в производствения сектор. То показва, че жените, произвеждащи бяла техника, получават значително по-ниска заплата от мъжете, които произвеждат автомобили, въпреки че и двете работни места изискват еднакви компетенции. В Германия жените в сектора на бялата техника, занимаващи се с производствена работа, равна на полагания труд от мъжете в автомобилната индустрия, получават средно с 865 евро на месец по-малко брутно възнаграждение от тях. В Румъния пък жените, работещи в индустрията на бялата техника, печелят средно с 244 евро на месец по-ниски нетни заплати, отколкото мъжете в автомобилната индустрия.

Примерите са предоставени от филиала на ETUC industriAll Europe и показват колко дълбоко е вкоренен предразсъдъкът за стойността на извършвания от жените труд. Именно той продължава да е основната причина за ниското заплащане на милиони работници, включително чистачи и болногледачи, които са на първа линия в борбата са Ковид-19, посочват от ЕКП.

Конфедерацията и industriAll Europe призовават за реализиране на "обвързващи мерки за прозрачност на заплащането на жените и мъжете", обещани от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Те ще дадат възможност на работниците и синдикатите да получат достъп до информация какви са критериите за определяне на нивата на заплащане, а това ще помогне да договорят равни стойности.

От ЕКП дават пример с правителството на Нова Зеландия, което през ноември миналата година прие изменение на Закона за равното заплащане в страната, което гарантира, че заплатите за жените се определят чрез референция колко ще получат мъжете за същата работа. Подобна клауза бе включена в проекта на ЕКП, с който бе изготвена чернова на директива от 3000 думи. Целта й бе да вдъхнови Европейската комисия за изготвянето на такъв текст, чрез който да се върви към постигне на равенство в заплащането.

"Сравняването на заплащането на жените и мъжете в производствения сектор показва ясно как жените получават по-ниски заплати, дори когато работата им изисква същите нива на умения и физически усилия като тези на мъжете. Кризата с Ковид разкри също така дълбоко вкорененото пристрастие към заплатите за професии, доминирани от жени, като полагането на грижи и почистването. Те са признати за "съществени", въпреки че са сред най-ниско платените. Нуждаем се Европейската комисия да изпълни обещанието си за директива за прозрачност на заплащането, за да гарантира, че мъжете и жените най-накрая получават еднакво възнаграждение за труд с еднаква стойност", коментира заместник-генералният секретар на ЕКП Естер Линч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За работа на конвеер има логика. За куп други професии не важи. Еднакви образование и години стаж не са критерий за заплата и не показват умения, особено когато 2 деца по 2 години майчинство са ти "стаж по специалността". Мъжете по-често остават след работа или доработват вкъщи, по-малко в работно време мислят за децата, изпълняват често много над заложеното, за да получат повишение. От там са разликите.Иначе има едно добро решение, но само дотам. Всяка обява да трябва да съдържа ТОЧНА заплата.
61
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жените са второ качество и само неандерталец не би осъзнал това.Само допреди 100 години не са имали право да гласуват и то в страни като САЩ.В Бг право да гласуват са и дали КОМУНИСТИТЕ през 1944г.Какви равни права какви градински домати през зимата?!
60
0
 
3
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До ШефчеАбсолютно си прав. Освен ако не си отворил специализиарн бърдак за мъже.
59
2
 
3
 
! Отговори
Шефче преди 3 години
Аз в моя екип затова само жени съм привлякъл. С по-малки заплати мачкаме другите екипи и преизпълняваме плановете. Чудя се - кой е толкова луд да наема мъже, та да им плаща повече за същата работа!?
58
0
 
12
 
! Отговори
Женчо Жечев преди 3 години
Ами да почнат жените да си мерят заплатите помежду си. Защо не се мерят с жените с жените шефки, директорки, комисарки и всички управленски постове които са окупирани само от жени ???
57
2
 
11
 
! Отговори
пенсионер-ветеран преди 3 години
оставете ги тези Феминистки, да си построят къща, да си прекарат водопровод, да си прокарат електричество - нали могат и са равни! нека всеки мъж бачкатор извършващ тези услуги им откаже докато не започнат да му плащат колкото на програмист!!
56
1
 
9
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
има ли жени примерно кофражисти?! когато произма, тогава да говорим. не става едните да работят най-тежките и най-опасни работа, а другите да са на топло и климатизирано в офиса и да говорим за равенство!
55
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зидарите, шлосерите, електротехниците, миньорите, работещите на нефтени платформи, заварчиците, кофражистите, шпакловчиците, всичките очакват свежи попълнения от равностойните по умения и усилия жени в ЕС.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писнало ми е от подобни манипулативни изследвания. А защо не сравнят мъжете произвеждащи бяла техника с жените работещи в автомобилната индустрия? Защо не сравнят жените работещи в АЕЦ Козлодуй с мъжете работещи в ТЕЦ Бобов Дол?
53
1
 
1
 
! Отговори
да преди 3 години
и Глобалното затопляне също е истина!
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти кажи кой още като студентка я уреди да бачка в немска компания и какво му предложи тя, за да почне да бака там!
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти ако вземеш да се гръмнеш най-добре ще направиш!
50
0
 
9
 
! Отговори
обективен преди 3 години
След като толкова здраво тръбят за еднакво заплащане за мъжете и жените, защо не сравнят какви парични възнаграждения(заплати) манекенките и какви манекените! Сигурен съм, че там разликите ще са огроми в полза на жените!
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно! Много добре казано!
48
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, те това е естината!
47
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работя в IT от почти 20г - в България и САЩ. Имам дъщеря, но с ръка на сърцето мога да заявя, че над 70% от жените в IT са наети само и единствено заради половия си орган. Когато си от привилегирования пол или цвят на кожата или сексуална ориентация, то всякакви изисквания за квалификация отпадат. Факт!
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ако беше възможно и да се напишат часовете отработено време, дали някой не си тръгва по-рано от работа, дали има пол, по-склонен да се натовари с допълнителни задължения, в извънработно време, и дали има пол, склонен да си тръгне половин-един-два часа по-рано от работа, за да отиде на прическа, на театър, или "детето".
45
0
 
13
 
! Отговори
пълни простотии преди 3 години
Ако беше така хитрите бизнесмени щяха да наемат само жени и да имат по-голяма печалба.Ама поради някаква причина фирмите в които работят само жени нещо не вървят както трябва
44
0
 
10
 
! Отговори
пущиняк преди 3 години
Пак обаче сравняват кон с муле! Защо не кажат колко получават жените и колко мъжете в производството на бяла техника! Как изчислиха, че за производството на бяла техника и автомобили са необходими едни и същи занния и умения!?
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай онзи"Кифлите в моят отдел не могат един HDMI"То и аз не мога, ама не ми се плаща за това.