Каква е българската връзка зад оставката на правителството на Нидерландия?

През 2013 година се развихри "българската измама"
22 яну 2021 18:00, Нели Христова
55
Каква е българската връзка зад оставката на правителството на Нидерландия?
Снимка: БГНЕС

През 2013 жители на едно българско село разказват в репортаж как Нидерландия им превела хиляди евро, без да е трябвало да се трудят. Малко по-късно нидерландските власти започват безпощаден лов на мними измамници, разказва "Дойче веле".

В оставката на нидерландското правителство отпреди няколко дни, подадена заради скандала с детските помощи, може би има и "българска следа". Агенция epd припомня, че през 2013 телевизионни кадри от България разтърсват Холандия. На тези кадри се виждаха жители на бедно село в Източна България, които разказват пред журналисти как държавата Нидерландия им превела хиляди евро, без да е трябвало да се трудят за това. Един от мъжете във филма сочи със задоволство към сграда, която била закупена с парите от Нидерландия.

Разследващите журналисти бяха разкрили, че чужденци са подавали молби за детски надбавки и финансови помощи за наеми, макар че изобщо не живеят в Нидерландия. Както отбелязва агенция epd, в България явно е имало банди, които са организирали пътувания до Нидерландия и подправяне на договори за наем. А нидерландските данъчни власти явно са проверявали основателността на молбите постфактум - чак след като се отпуснат парите. По това време обаче престъпниците вече са се намирали в родината си.

До какво доведе "българската измама"?

Случилото се през 2013, което в Нидерландия беше наречено "българската измама", имаше и продължение. На 15 януари тази година правителството на премиера Марк Рюте подаде оставка. Финансовите щети от въпросните измами възлизат навярно на не повече от 4 милиона евро - сума, която представлява едва 0,006% от всички отпускани от държавата помощи на родители. Затова пък последиците за социалната система, за доверието на властите и на правовата държава бяха огромни: след като станаха известни злоупотребите със социални средства, в Нидерландия започна истинска гонитба на измамници. И така покрай сухото изгоря и суровото.

Поради строгото и често пъти твърде формално прилагане на законите, от 2014 година насам системно са били орязвани детските надбавки на голям брой семейства заради подозрения за злоупотреби. В много случаи въпросните семейства са били третирани като мошеници, макар да е ставало дума за съвсем неволни и невинни грешки при попълването на молбите за помощи. Това заяви Крис ван Дам, председателят на анкетната комисия, която представи заключителния си доклад по случая през декември. Молби от хора с миграционен произход или двойно гражданство почти автоматично са били отхвърляни като съмнителни.

Някои от семействата, на които детските надбавки и другите помощи били внезапно отказани, не са можели да си плащат таксите за детска градина или наемите. В редица случаи хора са се оказвали изхвърлени на улицата или са натрупвали огромни дългове. "Животът на мнозина се превърна в истински ад", казва 38-годишната Фатма Симсек пред вестник NRC, която е била принудена да връща близо 54 000 евро на социалните служби. Те настоявали, че ги е получила неправомерно. Тя е една от общо над 20 000 засегнати.

Заключителният доклад на анкетната комисия, озаглавен "Невиждана неправда", отправя остри критики не само към данъчните власти в Нидерландия, но и към министрите, игнорирали предупрежденията за потенциална дискриминация на хора, както и към парламента, приел извънредно строги закони срещу социални измами. "Политиката е виновна за това, че крайно надъханата дискусия за борбата срещу измамите и злоупотребите е довела до култура, в която на човешките аспекти не се е обръщало голямо внимание", каза ван Дам.

Оставката на Рюте - символична стъпка

Министър-председателят Марк Рюте нарече резултатите от проучването на Анкетната комисия "сурови, но честни". Рюте обеща, че засегнатите семейства ще получат по 30 000 евро обезщетение и че системата за финансови помощи ще бъде основно реформирана.

Рюте подаде оставка едва няколко седмици след публикуването на доклада. Оставката му е символична стъпка, защото на 17 март в Нидерландия така или иначе се провеждат избори. Рюте, който е във властта от над 10 години, отново ще се кандидатира - въпреки скандала и въпреки оставката. И той лично е упрекван за безпощадната гонитба на мними измамници. "Личният отпечатък на Рюте е навсякъде", каза социалдемократката Лилиане Плоумен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** Нидерлански Служители , недостатачно квалифицирани да работят с Док. от цял Свят
43
1
 
4
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
До Пияницата с мастика: И защо ги боядисваш "балъците" точно в червено. Защото не харесват управлението на бат'ти Бойко, за това ли? Много хора не го харесват и това ще се види на следващите избори. Писал съм ти и преди, не започвай от сутринта с мастиката.
42
6
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ей, червени балъци, четете ли? Докато седите по цял ден в този сайт, коментирате и най-вече се самосъжалявате колко сте гладни, бедни, боси и мизерни, за което естествено обвинявате ГЕРБ и Борисов, тези за които нон-стоп пишете какво са пр0сти - житaнитe, те си действат. Ходят си в Холандия, точат си помощи и си купуват къщи. Айде вие отворените го направете де?
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Анонимен 38Работа много има в Холандия, но адрес всеки не дава. За да наемеш квартира, сега ти трябват поне 3000 евро. Има и изисквания, колко ччовека могат да са в квартирата. Точно заради това го направиха. Например отивате ти и жена ти - няма проблем. След 2 месеца идва и сина ти, но холандеца казва "Аааа не, в договора пише че само двама човека може, вие сте трима, единия да напусне."Така е, защото преди на 1 адрес, се водеха по 40-50 човека. Пускаха молбите и си тръгваха за БГ.
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен38Да, такива са холандците. Живея в този регион - Североизточна България. Наистина ходеха, правиха адресни регистрации и пускаха молби за помощи. И още на другия ден си тръгваха за България.Там не е като тук, за да трябва да се подписваш всеки месец, там оставяш банкова сметка и те ти превеждат парите. Без значение в кой край на света се намираш, преводи от Холандия имаше. Затова вече в Холандия, трудно можеш да си намериш квартира. Адресна регисрация не прави всеки.
39
3
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 32Ще имат избори и дава, да не го плюят... а стадото не пита що с пари от бюджета ще се плащот тези 30000еврос, а не от некадърните данъчни служители и лъжещи политици.
38
2
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Честта преди Парите...така е оцелял Света ни...забравили сме убийци с тонове злато и безбройни армии...Справедлив Свят или Мъртав!!!Бог ни е дал Живота!!!Политиците плащаме ви да работите и създадете Справедлив Свят...не се справяте и е време да ви уволним и съдим за убийствата и грабежите!!!
37
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
г-жо Меркел..до кога ЕС ще е задният двор в този Свят,до кога Народите ни ще плащат сметки на държави имащи бомби...ние роби на мафиоти ли сме???кога ще защитите интересите ни...честта на ЕС???ние страхливи плащащи ли сме???до кога ще живея в несправедливият свят които създадохте г-жо Меркел???Децата ни и те ли???...още въпроси имам но ми искат...заплашват ме и ми отнемат правото на изказ..ЕСССР...Бог ми е дал живота...и няма власт...офшорни...пари...елате ми!!!
36
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия пък холандците, такива балъци ли са. Нещо не ми се вярва да са такива балъци. Или са прекалено доверчиви хора, но не знаят с кого си имат работа...
35
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовАктивността ти ме изпълва с оптимизъм и увереност, че ти си един от "изгорелите".Сигурно много си се надявал да се закачиш да смучеш, но не се е получило. Това обяснява защо си така озлобен срещу ЕС: ами те не са ти дали баничка!
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия, на хелзинския комитет любимците, от къде минат трева след тях не никне.
33
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Защо в 21 век в ЕС нямам право на свободен изказ,защо банки близки до властта рекетират 75 г. ми майка,***,отдала живота си в работа,плащайки всички данъци и такси,защо трябва да представя "кръщелно" в сайто в които искам да изразя мнение...Фашизъм в 21 век в ЕСССР...не ви вярваме,предадохте една страхотна и Справедлива идея...за да имате власт и офшорни...ще ви съдим...ще ви търсим отговорност...ние сме Свободни Човешки същества
32
0
 
3
 
! Отговори
ББ преди 3 години
М..да,ами финансирате мафиоти и националисти с парите на Народите си и очаквате...очаквайте Световни Революции...само с пари офшорни на престъпници които финансирате...финансирате ги за да запазите властта и офшорките ви...крадливи и алчни к.пелета сте политиците...престъпници убиващи бедни човешки същества за пари...вампири..Анатема!!!Бог ми е дал живота и не признавам властта ви...Елате ми!!!
31
0
 
6
 
! Отговори
Гаро преди 3 години
Добре са ги ужилили ромите....нека в Нидерландия сега да им сърбат попарата. Всъщност наглоста им е доказана и във всички други страни излъгали се да им помагат...
30
3
 
3
 
! Отговори
гошко преди 3 години
Механизмът за източване на социалнати система е измислен и организиран в Нидерландия, от хора работещи във или съответните системи, община, данъчна служба, социлано-осигурителна банка и още други. Този, който е измислил и организирал системата е имал нужда от "полезни *** оти", "прясно месо за месомелачката" и селяните от края на света са изиграли тази роля.Затова и цялата работа не се разкри и не се преследва в Нидерландия, а се раздуха от български ***, които приказват без да имат идея
29
1
 
7
 
! Отговори
гошко преди 3 години
А има ли кой да зададе следните въпрос:Каква е тая социална система, която лесно и бързо може да бъде източвана от неграмотни, незнаещи език хора, пристигнали временно от другата страна на континента?Кой има даде адреси и как така? Кой им направи социално осигурителни номера? Кой им полълни бланките, заявките за помощи и кой ги придвижи така бързо? И накрая, като са се обогатили незаконно, защо не ги съдят, търсят, екстрадират, червени и зелени бюлетини и прочие?
28
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Холандия съм от 20 години. Като нашумя случая такава истерия се получи, че и на мен се обадиха по телефона да проверят дали съществувам и живея в Холандия, въпреки че никога не съм получавал помощи и работя висококвалифицирана работа. Бях много ядосан от случилото се, но е явно, че и тук има предразсъдъци и си шетаме на репутацията...Българи, турци, роми, македонци, софиянци, майни, селяци може и да правите разлика в България, но в чужбина единствено нещо което виждат е българско гражданство
27
2
 
13
 
! Отговори
чай шукарие преди 3 години
Картинката е ясна.
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българска, ама друг път.
25
1
 
20
 
! Отговори
Възмутен преди 3 години
Те брачедите се точат на индийска нишка до Холандия и обратно..каква българска връзка бе?