Въвеждат ваксинационния сертификат, ще стане ли условие за влизане в ЕС?

Правителството му вече разработи образец на такъв документ
Обновена: 25 яну 2021 18:26 | 25 яну 2021 18:18, Петя Славова
164
Въвеждат ваксинационния сертификат, ще стане ли условие за влизане в ЕС?
Снимка: БГНЕС

В ЕС се споразумяха за въвеждането на единен сертификат за ваксиниране срещу коронавируса SARS-CoV-2, съобщи председателят на Съвета на ЕС Шарл Мишел.

Въвеждането на такъв сертификат беше предложено от премиера на Гърция Кириакос Мицотакис, предава БГНЕС. Правителството му вече разработи образец на такъв документ. Въпреки че ваксинирането няма да бъде задължително и няма да бъде условие за пътуване, разработването на стандартизиран документ за поставената ваксина е „неотложна“ задача, написа Мицотакис в писмото си до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Гърция беше подкрепена веднага и от други държави от ЕС, чиито икономики са силно зависими от туризма: Испания, Португалия и Малта.

Още по темата

„Особено важно е с наближаването на лятото и ние, и всички останали да сме спокойни, че пътуването в Португалия е безопасно“, заяви премиерът на страната Антониу Кошта.

На 19 януари Европейската комисия заяви, че вече работи с държавите от ЕС върху разработването на сертификат за ваксиниране, като до края на месеца се очаква да постигне споразумение за общ подход, пише „Дойче веле“.

Засега по време на виртуалната среща на върха на ЕС лидерите на страните-членки се съгласиха да работят върху стандартизиран и общоприет вариант на документ, потвърждаващ поставянето на ваксина, който да служи за медицински цели, подчерта Шарл Мишел.

По-нататък ще се обсъжда дали тези сертификати не могат да бъдат използвани и за други цели, а ако да, при какви обстоятелства, допълни той.

Първоначално практическата полза от този сертификат ще бъде една, уточни високопоставен дипломат от ЕС, пожелал анонимност. Ако човек се е ваксинирал в Белгия, например, и реши да пътува за Франция, с този документ ще може да потвърди пред местните власти, че наистина му е поставена ваксина срещу коронавирус. Засега не се предвижда този сертификат да има друга полза, освен медицинска.

Урсула фон дер Лайен обясни, защо първоначално сертификатът ще се използва единствено за медицински цели.

Първата причина е, че липсва пълна информация за ваксинирането срещу COVID-19. Засега науката не е наясно дали ваксинираните могат да заразяват останалите с коронавирус, нито колко време след ваксинирането се запазва имунитетът.

Втората причина е политическа: Как да се гарантира спазването на правата на тези, които не са имали достъп до ваксина и каква алтернатива да се предложи на хората, които по уважителни причини не се ваксинират?. На тези въпроси засега също няма отговор.

Затова по-късно, когато му дойде времето, ще трябва да проведем сериозна дискусия, за да могат държавите от ЕС да постигнат консенсус във връзка с използването на сертификата, каза председателят на ЕК.

Лидерите на ЕС засега са постигнали споразумение да си сътрудничат с международните организации по въпроса за сертификатите. Високопоставеният служител на ЕС подчерта, че в един момент ще се постави въпроса за наличието на ваксинационен сертификат като условие за пътуване от трети страни в ЕС и от ЕС в трети държави.

Дали ще бъде необходим сертификата за туризъм, все още е рано да се коментира. Рано е да се обсъжда този въпроси и по отношение на гражданите на трети държави, тъй като има различни ваксини, което означава, че ЕС ще има нужда от информация, за да ги признае, смята дипломатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бих заложил здравето си заради финансови интереси и изгоди между ЕС и голямите корпорации ....
128
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бас, че в България процентът на ваксинирани ще СКОЧИ след разрешаването на Sputnik V!!!!!!
127
2
 
13
 
! Отговори
до 138 преди 3 години
даже някой беше публекувал и линк към мобилното приложение на сертификата и че е готов от преди 1-2 години
126
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ТО ТАКА СЕ ПОЧВА ПЪРВО СЕРТИФИКАТ, ПОСЛЕ И ЧИП
125
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уж бяха конспирации..Всичко е отдавна измислено
124
2
 
6
 
! Отговори
Д-р Бостанджиев преди 3 години
До БауИмаш нужда от терапия, момче.
123
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички конспиративни теории са на път да се сбъднат :))
122
6
 
2
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Ох, незнам, но сега събудих след дълбок сън, сънувах как събувам мъжки дупeтa. Някой може ли да се наеме да разтълкува съня ми и дали наистина се променям. Тенк ю!
121
0
 
16
 
! Отговори
Додо преди 3 години
До ИванКое се променя, по-скоро? Уточни ако обичаш! Човешката душевност е еднаква от Библейски времена, с всичките си грехове страсти. По-скоро бъдещето е миналото. Народът е казал - всяко ново нещо е добре забравено старо. Содомията и Вавилонския упадък и опитите на "една група хора" да паразитират върху останалата част от човечеството не са нищо нито напредничаво, нито ново. Света е един и същ и колкото и заблудени хора да има, в един момент си получават дозата отрезвитено. Не всички, де!
120
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е да стачкуваме Гърците. Кви са тия глупости със сертификати!
119
13
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
До ДодоЗвездите ти го говорят, Додо. Колко глупости си нфлякъл в две изречения. Хората не могат да разберат, че светът се променя. Винаги се е променял. Хегел е казал "количествените натрупвания водят до качествени изменения". Натрупванията на опит, култури, знания променят света. Няма нищо общо с Луцифер.
118
0
 
6
 
! Отговори
Дейзи преди 3 години
До ДодоПропуснал си да напишеш, че в същия този свят Бил Гейтс и Джордж Сорош са мили, добри чичковци, които имат пари и ги раздават на хората.
117
1
 
30
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Добре дошли в обърнатия с краката нагоре свят, завлядян от последователите на Прометей и Луцифър, в който свят мъжкия ректyм е детероден орган, Барак Обама има нобелова награда за Мир, Доналд Тръмп е зъл агресор, Джо Биден е спечелил избори, CNN и DW са новинари, Исляма е религията на мира и любовта, ордите завоеватели от Третия свят, натикани в земите на европееца са "сирийски бежанци - предимно високообразовани и старци, жени и малки деца", а теориите на конспирациите са на практика реалност.
116
1
 
2
 
! Отговори
Киро Х преди 3 години
До РефпексиУмението да прави сравнения, категорично говори много за интелигентността на изразяващия ги. В случая доказахте, че не само пишете, но и мислите с грешки, защото сравнението ви е неадекватно и без какъвто и да било паралел.
115
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека чипирането започне сега! ГЕРБЕРАСТКА С ***
114
29
 
4
 
! Отговори
Lora преди 3 години
Има много държави по света, които изискват ваксина против жълта треска като условие за влизане в държавата. За да отидеш на почивка в Занзибар трябва да имаш жълта треска ваксина, например. Ако нямаш - те ваксинират на летището. Не съм чула някой до сега да е протестирал срещу това изискване. Какъв е този вой срещу ковид ваксината. Нормално е държавите да искат да предазят населението си. Ковид ваксината е като всяка друга.
113
1
 
2
 
! Отговори
за 118... преди 3 години
Пази се ,бе...може и да те изкецат накрая..ха,хахааааааааааа..Нали си чист от СПИН!?
112
10
 
4
 
! Отговори
НЕМА ЛОШО ,БЕ... преди 3 години
ЩОМ СЕ ВАКСИНИРАМ , ЩЕ СИ ИЗВАДЯ И ВАКСИНАЦИОНЕН ПАСПОРТ , ЗА ГЪРЦИЯ.КЪВ Е ПРОБЛЕМА..?!
111
1
 
7
 
! Отговори
Дедо Пенс преди 3 години
Дреме ми на Моамар Кадафи!!! Със 150 ? пенсия и без това няма къде да пътувам...
110
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи долкото разбрах ,първо ни заразяват със СПИН и вкарват чип чрез ваксините ,получаваме сертификат и след време ще се разберат ползите от ваксината.Честито!Хитлер ела да ни спасиш от тези!