Защо Европа се намира към ваксинационна катастрофа?

Последиците може да са тежки за ЕС
26 яну 2021 18:00, Анисия Иванова
50
Защо Европа се намира към ваксинационна катастрофа?
Снимка: БГНЕС

Трудно е да не се гледа с ужас на слабото начало на кампанията за ваксинации срещу Covid-19 на Европейския съюз, пише Фернандо Джулиано в свой анализ за Bloomberg.

Блокът успя да си осигури общо около 8,9 милиона дози според данни на Bloomberg - около две на всеки 100 жители. Междувременно САЩ и Великобритания имат за съответно 7 и 10,5 на 100 жители, докато Израел - за 43. Имайки се предвид, че одобрението на ваксините изисква поставянето на две дози, за да са работещи, въвеждането на европейската програма в действие се оказва предизвикателно начинание.

Бъдещето също не изглежда много по-светло. ЕС има за цел да ваксинира поне 70% от населението на всяка държава членка до края на лятото, но тази перспектива е под риск. Европа одобри две ваксини - на Pfizer и BioNTech и на Moderna, но доставките им са незадоволителни. Очаква се Европейската агенция по лекарствата да разгледа ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет през тази седмица, но британската фармацевтична компания заяви, че може да намали доставките си до блока с почти 60% през първото тримесечие. Друг кандидат за одобрение е ваксината на френската Sanofi, която няма да бъде готова поне до края на 2021 г. заради голямо забавяне при проучванията.

Последиците от подобен неуспех може да са тежки, ако не се действа бързо. Блокът регистрира близо 426 хиляди смъртни случая вследствие на пандемията, показват данни на Европейскаия център за контрол и превенция на заболяванията. Колкото повече време е необходимо, за да се овладее пандемията, толкова повече животи могат да бъдат загубени. Репутацията на ЕС е заложена - как блокът може да докаже “социалния си модел”, ако не успява да защити най-уязвимите си граждани?

Успешни усилия за ваксиниране също са единственият устойчив начин, чрез който да се помогне на икономическото възстановяване. Комбинацията от висока несигурност, блокади и други мерки за социална дистанция е довела до спад от 7,6% на брутния вътрешен продукт на Европа през 2020 г. според прогнози на Международния валутен фонд от октомври.

ЕС се провали на старта с предварителните поръчки на ваксини. Макар да състави портфолио много преди одобрението на която и да е ваксина, блокът беше твърде бавен с най-обещаващите разработки - тези на Pfizer-BioNTech и на Moderna. Европейската агенция по лекарствата изостана зад САЩ и Великобритания при одобряването на ваксината на Pfizer. Забавянето ѝ при одобрението на дозите на AstraZeneca е по-разбираемо, имайки се предвид проблемите около клиничните изпитвания (AstraZeneca все още не е кандидатствала за регулаторно одобрение в САЩ).

Стартът на кампаниите за ваксинации в Европа също беше слаб, особено във Франция и Белгия. Също така има и съмнения дали държавите членки правят правилния избор за това кой първи да получи ваксините. В Италия една на десет дози се предоставя на жителите на домове за възрастни, докато само една на четири дози е за здравни служители, които не са лекари или медицински сестри.

Целият анализ четете в Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко безплатно се изражда в подобна вакханалия. Така беше и през социализма, дава се безплатно, но трябва да подкупиш някого за да ти го даде навреме и в нужното количество.
36
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 3 години
До АнонименВ България се разработват в момента две ваксини, но клиничните изследвания се бавят заради недостига на болни и доброволци. Освен разработването стои въпросът и с производството, за което в България в големи мащаби няма как да стане. Изобщо големите държави във фармацефтиката са САЩ и Великобритания. Като производствени мощности на фармацефтични продукти на глава и дял ЕС изостава от тях и това си личи по настоящата криза.
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо, и без това беше по-добре да наблюдаваме какво се случва с бритишите, защото те първи се хвърлиха на ваксините. За сега имат ръст на смъртните случаи от декември насам
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астрата нали не е одобрена още? А щяха да я пускат в първите дни на януари. Нещо ги притеснявало тези от ЕК
33
2
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Астрата продала ваксините на някой друг въпреки , че ЕС е платил за тях предварително, нали? Очаквай същото и с F 16, А ТЯХ МОЖЕ И ВЪОБЩЕ ДА НЕ ГИ ПОЛУЧИМ.
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Се намира към..." - това на какъв език е?Катовидя неграмотно заглавие и статия не чета.
31
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Астра- зенека продала на други ваксините, не и на ЕС, който си е платил предварително. Защо се чудите бе хора, та нали в Астра шеф е мъжа на известна българска евродепутатка от герберченцата! При тая ситуация защо очаквате коректност?
30
1
 
5
 
! Отговори
и аз... преди 3 години
... в момента се намирам КЪМ къщи...
29
2
 
7
 
! Отговори
A? преди 3 години
Това заглавие някой може ли да го преведе?
28
7
 
4
 
! Отговори
Уфо преди 3 години
ЕС съюз плаща два пъти по-малко за ваксините си в сравнение с Великобритания и САЩ и четири пъти по-малко отколкото Израел. Съвсем нормално ваксините да отидат там където плащат повече. А защо плати по-малко? Защото политиците не успяха да продадат нуждата от ваксини на населението си. Европа (с помощта на Русия) е световен лидер в производството на фейкове относно пандемията. Какви ваксини ви трябват? Пийте белина и вервайте на Мангъров.
27
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 28Нашите дават на ес да ликвидира финансовата ни независимост и се тупат в гърдите гордо, какви са безродни предатели.Ако островът беше приел еврото, никога нямаше да МОЖЕ да направи брекзит.
26
5
 
8
 
! Отговори
Пандемийката ви преди 3 години
нещо май пак не ви се получи много добре - нещо пак никой не ви се врърза на лъжите точно като през 2008 със свинския грипваксина срещу пандемия която не съществува едва ли ще е добра за здравето ми колкото и да надувате пропагандното дудуче на Гьобелската ви пропагандна машина - все тая, лъснаха ви лъжливите евреиски задддницци
25
2
 
6
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Македония ще получи 800 хиляди ваксини до края на месец януари, при два пъти и повече по малко население от България.Македония не е в ЕС, не е никъде.ЕС за хиляден път ярко демонстрира своята безпомощност и жалкото си лице, за пореден път гражданите на общността бяха предадени и останаха последна дупка на кавала. Не може до безкрай винаги да се пълзи след събитията, за всичко е така.
24
3
 
17
 
! Отговори
Krom преди 3 години
Европа е там където се стремеше да стигне - бюрократично блато със посредствена икономика, оглавено от силно феминистко и про-гейско управление, в което блато богатите като Германия протягат пръсти да издърпат и последния евроцент от по бедните, като България, Румъния е т.н. Европа не вижда по далеч от носа си, обзета от безкрайна корпоративна и бюргерска алчност. За това и бива клатена от Китай, Америка, Азия, Турция, че и Русия дори. Какво е чудното сега?
23
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Нашите са упълномощили ЕК да договаря ваксините за страната ни. Как може да повериш на чужди хора нещо, което е съществено за националната сигурност?
22
2
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ ПРЕДПЛАТИЛ 350 000 000 ЗА ЛИПСВАЩИ ВАКСИНИ И......2 500 000 000 ЗА КНИЖНИ САМОЛЕТЧЕТА !!!ПОЗОР СИ ТИКВО !!!
21
0
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 25А как са немските журналисти?
20
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как няма да е криза, като те пет години не могат да решат проблема с местенето на стрелките на часовниците?
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В другите страни искаха да ваксинират повече хора с първа ваксина и не заделиха бройките за втора. Сега като се разбра за проблемите с производството на ваксини на нас ни изпращат по- малко бройки, за да не се провалят техните ваксинации и да могат да ги завършат. Няма друго обяснение на факта, че всички са преди нас, а ние нямаме ваксини
18
1
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Еврапейска му работа..