"АстраЗенека" отказва среща с Европейската комисия за ваксините

Производителят не казва защо липсват количества, поръчани есента
27 яну 2021 14:18, Елка Василева
91
"АстраЗенека" отказва среща с Европейската комисия за ваксините
Снимка: архив, БГНЕС

Европейската комисия потвърди, че представителите на "АстраЗенека" са отказали участие в нова среща, посветена на липсващите ваксини, поръчани от ЕС.

Говорител на комисията уточни, че тази сутрин от дружеството не са изпратили представител за насрочена поредна среща онлайн. Комисията, представители на държавите от ЕС и на дружеството тази седмица разговаряха няколко пъти.

Още по темата

Според говорители на ЕК производителят, получил голямо европейско финансиране за разработването на ваксина, не дава ясни отговори защо липсват количествата, поръчани от ЕС миналата есен.

Предвижда се в петък европейската лекарствена агенция да одобри ваксината на "АстраЗенека" и това да бъде третият препарат, използван в имунизационната стратегия на ЕС срещу COVID-19.

По-рано за затруднения в доставките съобщиха и от "Пфайзер" - първата ваксина с европейско одобрение. ЕС очаква тези трудности да отпаднат до края на седмицата, но се опасява дали намеренията до есента да бъдат ваксинирани 70 на сто от пълнолетните европейци ще бъдат постижими.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 години
Ало, ЕС има и други ваксини- руска , китайска --
69
0
 
2
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
#67, така е. Но американските самолети са коптори. На едно Мицубиши Зеро са падали по десетина хамерикански коптора. Но е факт, че заради числеността и ресурсите, японците е нямало как да ги бият. За ваксините, това е ясно, но не е ясно защо са по скъпи от конвенционалните ваксини ??? А масовото ваксиниране с такава експериментална ваксина за сметка на огромната печалба - без коментар. Фермата на животните. Освен това, Китай са ваксинирали доста повече хора като абсолютна стойност- мисля двойно
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо мисля, че тук някои хора не разбират каквк значи инвестиране в разработка. Такива договори включват патенти и права и приоритети и доставки и т.н. Примерно ако вземеш пари по научен договор е много ясно записано за кой са правата върху резултатите. В общия случай това е научната организация и ако от ЕС са подписали такъв договор, значи са много много зле. Защото това не е научен договор, а целева инвестиция в технология свързана с нац. сигурност, с много конкурентна среда. Ще видим де...
67
0
 
4
 
! Отговори
@73 преди 3 години
Не и ако в договора с ЕС е записан приоритет за ЕС. Когато една фирма получава милиард целева инвестиция, обикновено от нея се очаква нещо. Ако не се очаква нищо, то цялата ЕК да подава оставка и да бъдат съдени за злоупотреба с власт и със парите на данъкоплатците. Защото трябва да си пълен ***, по време на пандемия, да не запишеш черно на бяло, че имаш приоритет в доставките за ваксината, чиято разразботка финансираш. Времето ше покаже какво има в тия договори.
66
0
 
0
 
! Отговори
питаш чии са преди 3 години
До Анонимен 46Собствеността е интересна. Като проследиш веригата, стигаш до Бил гейтс ъв хел и дедо Шoрoш. По-нататък вече лъсва и чичо ни Ротшилд. Такива ми ти работи.
65
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бря...как изведнъж и трите фирми за менте ваксини имат един същи проблем )или за сащ Германия и Израел има за другите много малко да бе говорим за България последна дупка на кавала
64
1
 
1
 
! Отговори
4epa преди 3 години
ЕК ДА ИМ ИЗПРАТИ КОМУНИСТ С НОВИ4ОК !!!!!!!!!!!!!!!!
63
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да се ваксинирам нито с руска, нито с китайска нито с Астра-Зенека. Ще се ваксинирам с Пфайзер или Модерна, бих направил единствено компромис с ваксината на Янсен Холандия защото ще е с еднократна доза.
62
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен, за да реагират толкова остро от ЕС, имат информация, че ваксините се произвеждат и изнасят от ЕС, вместо да отиват за вътрешния пазар. Което явно са очаквали като инвеститор. Все още крият договорите, защото явно са много неизгодни за ЕС, но накрая ще ги отворят и ще започнат да се съдят. Защото просто нямат друг избор - реално производителите не си изпълняват договорите, няма какво друго да се направи освен да ги съдят.
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИлкоТи сащо мислиш, че ЕК така рязко смегчи тона за руската ваксина, че дори "позволи" тя вече да се купува от страните-членки ? Меркел дори звъня на Путин миналата седмица, за да се дороговрят за ускорено узаконяване на руската ваксина, както и възможното й производство в Германия.... Европейският съюз се окен*за за пореден път...
60
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега разбирам защо американците се отказаха да произвеждат ваксини по тоя остарял начин, защото не можеш да произведеш нужното количество за нужното време. Американците са царе на масовото производство. През втората световна война са произвели 3 пъти повече самолети от всички останали взети заедно.
59
1
 
0
 
! Отговори
гост преди 3 години
До demolitorДААА, целия ЕС е Боко. Ти сериозно ли го мислиш това!
58
0
 
3
 
! Отговори
Крета Лудото преди 3 години
Обливат ме топли вълни, Брюксел да мисли как да затвори всички АЕЦ и ТЕЦ и да направи енергоизточниците още по-недостъпни, че това Глобал Топло, ми отне детството!
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая ваксина се произвеждо чрез биологичен процес в биореактори. Това е причината да не може да се произвежда в такива мащаби в каквито са се договорили. Вероятно Астра-Зенека са се надявали да пуснат нови производствени единици и са закъсали. По същия начин се произвеждат и руската и китайската ваксина. Щом и китайците закъсаха с масовото и производство значи трудностите са огромни. Китай ваксинира от месец юни и са ваксинирани едва 2-3 милиона китайци.
56
2
 
7
 
! Отговори
Коментар преди 3 години
Той и наш Бойко плати милиарди за самолети но ни пари,ни самолети!Човека каза "Ше видим"!Сега полуваксираните Ко ще ги прайм?
55
1
 
7
 
! Отговори
@59 преди 3 години
Човек, написал си ПЪЛНА глупост. Хората плащащи апартаменти на зелено, получават апартаментите си заедно с всички останали. Хората, които плащат на зелено разработка ВИНАГИ са с приоритет. Защото поемат най-голям риск - ако разработката се окаже кофти, ще загубят милиардите си без обезщетение. Както стана с Мерк, очертава се и със Санофи. Така че ЕС има пълното право да ги разсипе от съд и Пфайзер и АстраЗенека и всички останали. Защото ЕС е инвеститор, при това основен. Нямат право да се гаврят
54
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Липсват, защото са установили нередности, как да ви продадат фалшиви ваксина, вие май сами си ги търсите, само и само ваксини да има.
53
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Отровна гадАми ЕС е платил милиарди за производството на ваксината. Как мислиш - ако си инвестирал толкова пари, няма ли да си сред приоритетите. Абсолютно резонно искат обяснения, а онези са напълнили гащите и се крият, защото знаят, че може да се стигне и до затвор с тези номера, които въртят.
52
4
 
2
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Няма проблеми с производството на ваксини!Просто първо се доставят на който плаща повече в момента!Който е платил евтино на зелено ще чака точно както ако си купил апартамент на зелено. По-евтино е, ама не е готов!
51
2
 
9
 
! Отговори
demolitor преди 3 години
Кво съвпадение , че Боко точно на тях заложи.