Преди година една лекарка беше права... Но никой не я послуша

Тя преглежда първия пациент с COVID-19 в Германия
27 яну 2021 20:45,
30
Преди година една лекарка беше права... Но никой не я послуша
Снимка: БГНЕС

Преди една година в Германия е регистриран първият случай на коронавирус. Лекарката, прегледала пациента, установява, че вирусът се предава и без симптоми. Предупрежденията ѝ обаче биват игнорирани, пише "Дойче веле".

На 27 януари 2020 година един 33-годишен мъж, служител на фирмата за доставка на автомобилни части Webasto, пристига с колата си в Института за тропически болести към Мюнхенския университет. Веднага е приет в лабораторията за изследване, без въобще да влиза в чакалнята. Тази превантивна мярка изглежда необичайна - тъй като мъжът тъкмо е прекарал лек грип и само иска да разбере дали още е заразен.

"Бях с пълен защитен костюм", спомня си Камила Роте днес. "Както се оказа, за щастие, съм била облечена правилно", отбелязва ръководителката на отделението за тропическа медицина.

Към този момент тя още не мисли за новото заболяване на белите дробове, появило се отскоро в Китай, макар една китайска колежка на пациента да била тествана положително за заболяването - но едва след завръщането си в родината. Освен това януари традиционно е месец на настинки и грип, т.е. причини за нервност няма.

По това време за новия вирус не се знае много - той дори още няма име. От китайския град Ухан се разпространяват драматични кадри от болниците, но това е някъде далеч. Камила Роте взима проба на мъжа и го изпраща вкъщи. Вечерта обаче ѝ се обаждат от отделението по микробиология на Бундесвера и ѝ съобщават, че става дума именно за новия вирус.

Роте е наясно, че само китайската колежка би могла да зарази мъжа и започва да го разпитва. Той и други служители на фирмата Webasto, трима от които са тествани положително на следващия ден, потвърждават, че жената изобщо не е имала симптоми на простуда - нито кашлица, нито хрема, нито прегракване по време на продължителните конференции и семинари. "Тогава вече се разтревожих", споделя лекарката.

Както се установява - китайската колежка се почувствала по-зле едва след завръщането си. По време на престоя си в Германия нямала никакви оплаквания.

Така Камила Роте стига до извода, че пренасянето на новото заболяване е възможно и без наличието на симптоми. Безпокои я и това, че китайката, донесла заразата, е била от Шанхай, а не от Ухан и всъщност не би могла да бъде засечена като преносител.

Роте незабавно информира здравните служби и споделя с колегите си познанията, малко по-късно публикува и статия в реномираното издание New England Journal of Medicine. Отзивите на нейните познати лекари, занимаващи се с инфекциозни болести, са положителни. Но като цяло по света се отнасят с недоверие към нейното откритие и го поставят под въпрос.

Нещо повече - китайската пациентка била разпитвана толкова пъти от различни инстанции, че накрая вече не била сигурна дали все пак не е имала някакви симптоми още в Германия. Държавни представители от Великобритания и Швеция определили допитването, извършено от Роте, като "погрешно", а това се оказало фатална заблуда. "Не се ядосах, но бях доста стъписана от това, че осъзнаването на този тривиален факт се оказа толкова трудно и че отказваха да ме чуят", споделя мюнхенската лекарка.

А познанието, че носителите на новия вирус може и да нямат симптоми и така безпроблемно да летят със самолет от единия до другия край на света, можеше своевременно да доведе до взимането на адекватни мерки: носенето на маски, по-широкото приложение на тестове, ограничаване на пътуванията и още много.

Камила Роте все пак получава едно закъсняло признание за работата си: списание "Тайм" я подрежда сред стоте най-влиятелни личности на 2020 година заради откритието на асимптоматичната зараза с коронавирус. Самата тя пък смята, че вирусът крие и още изненади. Затова пледира за бдителност и за внимателно наблюдение на мутациите на вируса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
1
 
! Отговори
Медик преди 3 години
До 27Бла,бла бла,бла бла бла,бла бла,блааааа!!!!
23
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
- Имаше ли симптоми в Германия?- Не нямах.- А бе помисли си пак, може и да си имала.- Не нямах.- Не може да не си имала, помисли добре.- Ами... нямах симптоми.- Имала си, но не си обърнала внимание.- Ами..( замислена) всъщност - не знам.- Да, да. Не може да си нямала симптоми, ти си заразена.- Не зная, не помня вече.- Ето, виждаш ли, ти не помниш. Имала си но не помниш.- Може би...- Да, ти си заразена и си имала симптоми. Излез и кажи пред медиите.- Да заразена съм и имах симптоми.
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Нещо повече - китайската пациентка била разпитвана толкова пъти от различни инстанции, че накрая вече не била сигурна дали все пак не е имала някакви симптоми още в Германия."Демек са я психясали. Това правят с целия свят вече една година. Ковид, всичко е ковид, новините са ковид, вече няма песни по радиото - има ковид. Отиваш в магазина - ковид, в аптеката ковид, бензин да заредиш - ковид. А бе всичко е ковид бе. Той може и да го няма - но ще ви накрат да вярвате че го има.Масово психясване.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига вече ни разказвахте истории за ковида. Една година вече, писна ни. Заглавия- първата българка, ваксинирана в гърция разказва, първият българин ваксиниран в румъния разказва...
20
5
 
9
 
! Отговори
Комунистичски навици преди 3 години
Е, китайците знаеха 2 месеца предварително колко е заразен и опасен вируса, но криеха, за да може да плъзнее на всякъде по света! Такива са комунистите, независимо дали става въптос за вирус или Чернобил! Прости, нагли и вредни! Е, виж ги и наште!
19
2
 
11
 
! Отговори
GG преди 3 години
До ГосТНе, вирусът в Китай го е имал още през 2019. Пуснат или непуснат там е бил много отдавна
18
4
 
10
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Грант даден,Грант приет.Машината за ***Дойче Зеле работи на пълни обороти и мисирките се грижат да пръска навсякъде.
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
https://youtube/watch?v=HrxX9TBj2zYНе ни трябва обучениеНе щем контрол над мислите ни..Hey! teachers! Leave those kids alone!
16
1
 
8
 
! Отговори
Фалшива преди 3 години
Е новината. С какъв тест го е тествала, че е разбрала, като януари и китайците не знаеха името му още? Нима РСRтестовете ги е имало на път и под път? Чудо
15
2
 
13
 
! Отговори
Бай Онзи преди 3 години
"Преди година една лекарка беше права ..."После седна .Все едно чета есе за входно ниво в кръжок за литературни ентусиасти с елементи на хипербола и фантастика , след интензивно смукане на пръсти !
14
2
 
20
 
! Отговори
фак преди 3 години
Какви са тези измишльотини????? Прекарал лек грип, искал да знае дали е заразен и отишъл в центъра за тропически болести???? За мноооооооого *** ли ни имате?
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече няма да пиша статии в ИНЕТа, когато съм на шише уиски! Гледайте какви недоразумения чета като трезвен!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен13IIII ba si!
11
1
 
20
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
"китайската колежка на пациента била тествана положително за заболяването - но едва след завръщането си в родината. " тоест, вируса е бил открит в Китай на китайската колежка, нали ?"Както се установява - китайската колежка се почувствала по-зле едва след завръщането си. По време на престоя си в Германия нямала никакви оплаквания." Тоест, китайската колежка е пренесла вируса от Германия в Китай, нали ?
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един австрийски художник...
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен11КОЙ?
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 80 години един художник беше прав... Но никой не го послуша
7
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре де - това го гледахме и няколко години по-рано, но никой не обърна внимание.Но важното е да се минимизира част от населението. Стандартно е да се елиминират по-тъъъпичките. Това са първосигналните. Казваш им: "Ще ви чипират, протестирайте" и те са на улицата. После измират. Няма по-добра чистка.
6
3
 
5
 
! Отговори
хемороид преди 3 години
еей не въй срам бе! посягате и към най-свидното вече. анални корони да ви главите...
5
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грипа стана постоянна тема въпреки че се лекува елементарно и стана кристално ясно , че не е опасен.