Словакия ще иска отрицателен тест и при излизане от дома

Новото изискване ще се прилага до 7 февруари
Обновена: 28 яну 2021 08:09 | 28 яну 2021 07:55, Анисия Иванова
55
Словакия ще иска отрицателен тест и при излизане от дома
Снимка: БГНЕС

Словакия затегна режима си от ограничителни мерки и вече изисква отрицателни резултати от тест за коронавирус, за излизане навън заради скок в броя на заразените.

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите трябва да имат отрицателен PCR тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

Новото изискване ще се прилага до 7 февруари в страната с 5,4 милиона души население, където миналата седмица бяха направени над 2,5 милиона тестове за COVID-19, 30 000 от които бяха положителни, съобщи Нова тв.

Полицията обяви, че хората на улицата ще бъдат обект на контрол и ще подлежат на големи глоби при нарушаване на правилата. "Ще извършваме строги проверки на случаен принцип на документите за отрицателен тест. Глобите ще достигат до 1000 евро", заяви за АФП говорителката на полицията Дениса Бардьова.

Словашкият премиер Игор Матович каза пред журналисти, че процентът на положителните тестове в Словакия като цяло е 1,18 процента.

Ограничителните мерки не предизвикаха никакви улични протести, но много словаци не криеха разочарованието си. В началото на следващия месец районите в страната с най-високо ниво на зараза, ще бъдат подложени на масирано тестване. Към днешна дата само два процента от словаците са ваксинирани, съобщи здравното министерство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
4
 
! Отговори
Николай преди 3 години
Живея в Словакия, и мога да кажа, че вярното в статията е като с компотите и компютрите.
50
2
 
11
 
! Отговори
славянин преди 3 години
Ха-ха, абе вие няма ли да се спрете бе!? Няма ли да искате и отрицателен тест преди да си лягаме да спим!? Толкова ли са ви си изпразнили тиквите, че не вдявате, че студената война, която вече почти година водите с нас ще стане гореща!?
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България заразилите се са 3,14%, в Словакия са 4,42% , като и те и ние сме далеч от държави като Чехия с 9% заразили се, Португалия с 6,57% заразили се или Великобритания с 5,46% заразили се. Все пак много държави в Европа са по-добре от нас, като Финландия с 0,77% заразили се, Норвегия с 1,14%, Гърция с 1,48%, Германия с 2,6% и т.н.
48
5
 
2
 
! Отговори
До Чоко преди 3 години
Около мен почти никой не прихвана вируса. Няма такова нещо, че почти всички вече го били преминали. Официално заразилите се са 3,14% от населението, може реално да са малко повече, но не много повече. Може косвено да се съди колко са заразените като се види колко са в държавите, в които правят най-много тестове или по смъртността в България по възрастови групи, но и в двата случая е много малко. В България има 2,1 милиона пенсионери, а при хората на възраст над 65 години iсмъртността е по-висока
47
1
 
4
 
! Отговори
имам външна ВеЦе преди 3 години
Тежко ми , по 2 теста седмично за да непълня гащите...
46
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То не е и провал. Вече имам чувството, че няма успех или провал, ами просто се цели нещо съвсем друго.
45
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като ходят всеки ден на работа как точно се случват нещата???Тестът от предишния ден е отрицателен, като ударят хората един тигел по улиците и в офиса, след 4 часа вече може и да не е! Държавите в цяла Европа вече се надпреварват кой ще измисли по-безумни мерки, за да не се заостря вниманието върху тоталния провал при справяне с пандемията!
44
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имам чувството, че целият свят е откачил. Това просто не е нормално. И колкото повече ваксини се откриват, толкова повече мерки се налагат.
43
1
 
36
 
! Отговори
възмутен преди 3 години
Това вече ако не е политика....НИЩО общо със здравната логика. 1% от населението било с полжителен,при условие,че положителните тестове са верни на 70% и за да излизаш от вкъщи за работа с ПСР. Просто е откачено...
42
0
 
21
 
! Отговори
Х преди 3 години
Майко майко! Как ше ходят да се тестват е въпроса, като само като излезнат ще са в нарушение вече. Ужас докъде стигнахме...
41
11
 
0
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
Вирус НЯМА. И обвиненията на Корнелия и Радев за несправяне на Правителството, са безпочвени. Вирусът е измислица.
40
3
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Така или иначе вируса премина вече през доста хора и затова е спада на заболели, а не заради идиотските мерки на Щаба. Забелязахте ли кога щаба взе мерки ? В момента в който заболялите достигнаха плато и започна намаляване в бройката. Сега си приписват успех. Няма такова нещо. Вируса мина през 1/3 от хората. На един с ПСР тест, като мен, познавам 7-8 човека с домашни положителни тестове, които статистиката не ги лови.
39
3
 
12
 
! Отговори
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ преди 3 години
СЗО целенасочено осигуриха МАКСИМАЛНО разпространение на вируса!СЗО през ДЕКЕМВРИ 2019 са получили официално писмо от Тайван за новата вирусна зараза, която се разпространява в Китай!СЗО КАТЕГОРИЧНО отхвърляха всякакви мерки и карантини, когато беше очевидно, че е необходимо да се реагира! СЗО КАТЕГОРИЧНО отхвърляха нуждата от носенето на маски!ЛЪЖЦИ, ПРЕДАТЕЛИ, МАСОВИ УБИЙЦИ, каквито историята не познава! С техния ГЛАВЕН ПРЕДАТЕЛ, Тедрос Честния, начело!
38
4
 
27
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
От близо година спазвах всички ограничения, маски, дистанция, дезинфекция. Ръцете ми се обелиха от дезинфектанти. И какво - пипнах вируса. Изкарах го средно-тешко с всички екстри - бронхопневмония, висока температура и т.н. Престой в болница. Въпреки , че това ми се стовари на главата продължавам да мисля, че този вирус трябва да мине през населението и да изчезне от самосебе си. Останалото е безкраен ужас, който ще се повтаря до безкрай. Оказа се, че и ваксините пазят от ден до пладне.
37
15
 
3
 
! Отговори
До 34 Чоко преди 3 години
Ако го направим, ще има половин милион починали за нула време в България. Не видя ли какво стана в края на ноември и началото на декември, когато в България умираха по 670 човека на ден, при 295 през 2019 година? При това тогава имаше някакви мерки, макар и не особено адекватни. Половина милион починали плюс милиони с увреждания, които ще влачат до края на живота си. това ли искаш?
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ай стига бе?!? Дано това да не е истина.
35
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бил Гейтс в интервю казал, че това с чипирането е глупост, той не искал да ни чипира!НО! ВНИМАНИЕ! Предупредил, че идва мого по9страшна пандемия при която яко ще се мре!Той откъде знае??!! Да не е вирусолог???Или, понеже тази не се оказа достатъчно ефективна, ще има пострашна, с много повече умрели??!!Айде пак не вярвай в конспирации!
34
3
 
9
 
! Отговори
До Чоко преди 3 години
Мангъров още от началото това обясняваше. Отърване явно няма, трябва да го изкараме почти всички.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От началото ан епидемията в България няма адекватни мерки, но и в по-голяамата част от света също няма. Примерно в началото на епидемията просто трябваше да има задължителна карантина за всички идващи от чужбина, но не го направиха. Още от границата, под охрана в специално отделени за карантиниране места. Не го направиха и след няколко месеца внос на заразата от чужбина, през които мутрите се хвалехе как добре се справяли с епидемията, епидемията започна и в България. Отначало слабо, после по-си
32
2
 
18
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
До АнонименЗащо не отворим всичко и този вирус да премине през всички за два-три месеца. Защо да се затваряме при положение, че в момента в който отворим държавата все някой от някъде ще ни го донесе.