ЕК стартира програма за изследване на нови щамове на коронавируса

Брюксел създава нов Здравен орган за реакции при извънредни ситуации
16 фев 2021 12:55, Петя Славова
9
ЕК стартира програма за изследване на нови щамове на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще стартира в сряда програма, насочена към изследване на новите щамове на COVID-19, разкрива председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в интервю за "Лез еко", цитирано от АФП.

Наречена "Hera incubator", новата програма "ще обедини лаборатории, здравни власти, учени и Европейската комисия със значителни средства, вложени в нея", каза Фон дер Лайен, без да уточнява сумата, предаде БГНЕС.

Още по темата

"Към настоящия момент, и успоредно с усилията по настоящите ваксини, трябва да помогнем на производителите да развият производствен капацитет за ваксини от "второ поколение", добави ръководителят на ЕК, обяснявайки, че "настоящите промени са много тревожни".

Брюксел вече обяви намерението си да създаде нова европейска агенция, Здравен орган за реакции при извънредни ситуации (HERA), с цел борба срещу бъдещи пандемии и по-добра координация между 27-те страни.

По отношение на пускането на пазара на нови ваксини, способни да отговорят по-добре на мутациите на COVID-19, здравният еврокомисар обяви в неделя ускоряване на процедурата за одобрение от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Фон дер Лайен призова също в интервюто да "се развие по-систематично партньорство между лабораториите, с контролирано споделяне на лицензи, извън обикновения етап на бутилиране".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гшавната грижа на "лабораториите" е новите щамове да нападат (не)предвидимо светкавично и да са "много силни" , за да сажподходящи за уплътнено затваряне по всяко време в нужда.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гшавната грижа на "лабораториите" е вирусът да напада (не)предвидимо светкавично и да е "много силен" , за да е подходящ за уплътнено затваряне по всяко време в нужда.
3
2
 
6
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 3 години
ЗА ИСЛЕДВАНЕ ИЛИ ЗА ПРОИЗВЕЖДАНЕ НЕ СТАВА ЯСНО
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нови отдели, нови чиновници и бюрократи дето не стават за крив...
1
0
 
7
 
! Отговори
МДАА преди 3 години
Тия бюрократи в БРЮКСЕЛ сега ли чуха за разни мутации на вируса. Явно ЕС не е място където ще решават проблемите на хората, а най вече финансовите си проблеми