Трета вълна на коронавируса в Германия и кога ще свърши локдауна?

Разхлабването на мерките трябва да е постепенно, препоръчват специалисти
25 фев 2021 18:35, Петя Славова
36
Трета вълна на коронавируса в Германия и кога ще свърши локдауна?
Снимка: БГНЕС

Разхлабването на ограничителните мерки заради пандемията в Германия да се извърши постепенно, препоръчват от института "Роберт Кох". Експертите са разработили план от стъпки, предприемането на всяка от които ще зависи от наличието на определени предпоставки, предава "Дойче Веле".

Възможното разхлабване на мерките ще бъде обсъдено от канцлерката и министър-председателите на федералните провинции на трети март. На предишната си среща в края на февруари те решиха, че условие за намаляването на ограниченията ще е свеждането на броя на новозаразените на 100 000 души за седемдневен период до под 35. За момента средно за страната този показател е около 60, но има и региони, където е значително по-нисък.

Още по темата

Оправдан копнеж за отваряне

Съществува "необходимост от определянето на ясни цели и прозрачни перспективи за следващите месеци", пише в стратегията, разработена от института "Роберт Кох", която е породена и от спадащото одобрение сред населението към наложените мерки. "Има оправдан копнеж за стратегия на отваряне", е констатирала и канцлерката Меркел по време на заседание на ръководството на ХДС.

Препоръката на експертите е постепенното разхлабване по места да не се базира единствено на броя на новозаразените, а да се отчитат и други фактори. Сред тях са например натоварването на здравната система с пациенти, нуждаещи се от лечение в интензивните отделения; броят на по-възрастните пациенти; броят на хората, заразявани от един човек с коронавирус; разпространението на мутациите на вируса.

Все пак водещ критерий ще останат новите инфекции на 100 000 души за седемдневен период. Становището на експертите от "Роберт Кох" е, че пандемията би могла да се сметне за овладяна при постигането на т.нар. „базисно ниво": броят на новозаразените на 100 000 души да спадне под десет за седемдневен период, 90 процента от новите инфекции да могат да бъдат проследени и натоварването на клиниките да бъде ограничено.

Възможните стъпки

Оттам нататък вече всички сфери на обществения живот биха могли да бъдат отворени при спазването на съответните мерки за защита - барове, клубове или ресторанти. На закрито биха могли да се събират до 100 души, на открито - до 1 000. Ако индикаторът на новозаразените е до 35, се предвижда по-ограничено разхлабване - отваряне на търговските и другите обекти при спазване на защитните мерки, но събиранията на закрито ще могат да се осъществяват само с до 50 участници, а на открито - до 500.

Още повече от ограничителните мерки ще останат в сила, ако броят на новозаразените на 100 000 души се движи между 35 и 50 за седемдневен период. В този случай например заведенията няма да могат да отворят - ще трябва да продължат да предлагат само храна за вкъщи. А ако броят на новозаразените е над 50, ще бъдат възможни срещи само в рамките на семейството, учебните занятия ще се водят само дистанционно, културните и търговските обекти ще трябва да затворят.

Както обаче посочи шефът на канцлерската служба Хелге Браун, актуалните числа изобщо не са повод за оптимизъм. А ръководителят на фракцията на ХДС в Бундестага Ралф Бринкхаус заяви по телевизията следното: „Има нещо, което би било много, много лошо - сега да разхлабим мерките и след три или четири седмици да ни се наложи да направим крачка назад".

В третата вълна сме

Още повече, че по мнението на мнозина експерти третата вълна е вече факт - независимо от локдауна, затворените ресторанти, кина и театри броят на инфекциите не спада. Вина носи най-вероятно т.нар. британска мутация на вируса, която е много по-заразна и вече се установява при една четвърт от новите случаи на коронавирус в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
9
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Да се замислим за жълтите звезди. Някак си изведнъж са отново на мода!В България никой не мисли за хората. А мерките, няма такива .... А управниците, след мен и потоп
30
1
 
4
 
! Отговори
Локдаун за изборите преди 3 години
Ще има пик на заразени по време на изборите в БЪЛГАРИЯ !!!Отмяна на изборите неизбежна в противен случай хаос бум на заразата, скок на умрелите.
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ааа, че то ние не разбрахме кога е свършила втората вълна, а ето че третата била почнала. Тотална подигравка и терор над населението.
28
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно време мислехме, че глобализма значи отворени граници и свободно придвижване, а то било глобален Аушвиц.
27
0
 
12
 
! Отговори
Чалнато преди 3 години
Имаше една много гот книга - Петата вълна.... тогава дойдоха извънземните!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аууу а пък да знаете 100 % от хората над 65 г. и 98 % над 55 г. не са могли да забременеят след ваксинирането!!!
25
0
 
12
 
! Отговори
Ъ-ъ-ъ-ъ-ъ.... преди 3 години
Какво е "локдаун"?И какво й е на българската думичка "затваряне"? *** ли е?
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20 А защо ноември - декември болнците бяха препълнени и трябваха много сериозни връзки, за да го вземат човек ?Защо се закриваха отделения и се превръщаха в такива за лекуване на болни с Ковид ?Ти си на възраст човек , кога през живота си, си виждал препълнени от грип болници ?
23
0
 
7
 
! Отговори
ха-ха-хаааа преди 3 години
Ах, ни думайти!
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До >< 21A случайно да може да посочи някакъв източник ?70 % от 100 млн ваксинирани прави 70 млн души по едно и също с тежки реакции Никъде не съм чул за подобно чудо
21
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина точна за това е оцелял през вековете,щото е бил вироглав и не се връзва лесно на дивотии!!!
20
3
 
6
 
! Отговори
фори преди 3 години
В Германия,ДО ГО ЧУЯТ И РАЗБЕРАТ НАШИТЕ ГЛАВАНАЦИ ЛОКДАУНА Е ПЪЛНА И РЕАЛНА ИСТИНА!В СИЛА Е!ВАКСИНИ БОЛ И ФИРМИТЕ СЕ СТИМУЛИРАТ,ЕЖЕМАСЕЧНО И КРАЯ НЕ СЕ ВИЖДА!РАЗБРА ЛИ БОЙКО,МУХОБОЙКО!КРИВИ ЩЕ ТИ ИЗЛЕЗНАТ ЛЪЖИТЕ!КРАДЛИВА И НАГЛИ УПРАВЛЯВАЩИ!
19
5
 
21
 
! Отговори
>< преди 3 години
До 18Стига с тези смешни коментари. Българина това, българина онова. Знаете ли какво става в Германия, Гранция, Италия, САЩ и тнт.?70-80% от хората са със странични ефекти от "ваксините" - анафилктични шокове, оглушаване, ослепяване (това специално за Англия), подути лимфи, кожни обриви, халюцинации. Естествено е да ви кажат, че няма "ваксини"
18
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"истината е че българинът няма култура носи си маската под брадата бърше си *** и после се хваща за всичко което може и как да няма разпространение"Защото истината е, че няма пандемия. Има само авторитарни, тиранични мерки заради едно грипче.
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЩЕ свърши когато хората направят чистка и изметат полоитическите ***
16
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
истината е че българинът няма култура носи си маската под брадата бърше си *** и после се хваща за всичко което може и как да няма разпространение
15
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще свърши само когато политически глави са на колове пред парламентите. Иначе вовеки робуване спасяват ни от живота
14
2
 
18
 
! Отговори
>< преди 3 години
Вселената, тази планета и обществата на нея са с пирамидална структура. Нагоре по пирамидата такива като Меркел и Бойко искат пари, господарите им искат контрол, какво искат една степен по- нагоре? Искат да не ги виждате! В момента са ужасени, защото скоро ще започнете да ги виждате (но не и инжектираните)Вие сте най- долу, наведени, клекнали или по очи. Станете и те ще паднат.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kанцлерът Ангела Меркел и германското правителство наложиха пълна забрана на ядреното електричество до 2022 г., като част от правителствената стратегия от 2001 г., наречена Energiewende или "Енергиен завой", за да започнат да разчитат на слънчевата и вятърна енергия, както и други така наречени "възобновяеми източници". Целта на този ход е била Германия да стане първата индустриална държава, която е "неутрална към въглерода".Стратегията засега към 2021 г. е пълен провал и икономическа катастрофа.
12
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Енергийно неефективните вятърна и слънчева енергия днес струват около 7 до 9 пъти повече от газа.