Осъдиха Никола Саркози за корупция и злоупотреба с власт

Делата срещу него продължават
1 мар 2021 16:05, Нели Христова
34
Осъдиха Никола Саркози за корупция и злоупотреба с власт
Снимка: БГНЕС

Френски съд осъди в понеделник бившия президент Никола Саркози по обвинения в корупция и злоупотреба със служебното положение, като му присъди тригодишна присъда в затвора, от която да прекара зад решетките една година, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Саркози беше обвинен, че е предложил да помогне на съдия „добра” работа в Монако в замяна на вътрешна информация за разследване на финансите на предизборната му кампания.

Като се вземат предвид двете години, които няма да бъде в затвора, присъдата от една година зад решетките означава, че е малко вероятно Саркози да влезе физически в затвора, наказание, което във Франция обикновено се прилага за затвор над две години.

Разследващите първо се заинтересуваха от финансирането на предизборните кампании на Саркози през 2007 г. и 2012 г. Те подозираха, че политикът е похарчил повече, отколкото би трябвало, и е приел незаконни дарения от съсобственика на L’Oreal милиардерката Лилиан Бетанкур и уж дори от либийския лидер Кадафи.

Обвиненията за получаване на милиони евро в брой от Кадафи наскоро бяха оттеглени от жалбоподателя, а делото за десетки хиляди евро от Бетанкур се разпадна в съда.

Срещу Саркози обаче бяха повдигнати и други обвинения – този път за корупция и злоупотреба със служебното положение.

Според разследващите като президент той се е опитал да повлияе на разследването на делото за даренията на Бетанкур и се твърди, че е предложил на съдия Жилбер Азибер повишение и “топло място” в Монако в замяна на информация за хода на разследването.

Обвинението се основава на записите от телефонни разговори между Саркози и неговия адвокат Тиери Ерцог, който се озова на подсъдимата скамейка с бившия президент.

Поредицата от съдебни спорове няма да свърши дотук. За март е насрочен нов процес, където Саркози и неговите 13 сътрудници ще трябва да отговарят по обвинения за незаконно финансиране на предизборната кампания през 2012 г.

Саркози е заподозрян в участие в измама, довела до това, че е успял почти да двойно да превиши законовия лимит на разходите за загубена предизборна кампания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма ли кой да изпрати Борелия Борискозисов в Парижето да го съднат по късия закон
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще му сложат гривна и ще си живурка във вилата. не се впечатлявайте толкова от западното правосъдие :))
24
0
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Няма да лежи и един ден. Гарван гарвану око не вади!
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко ,чудя се на Божков как се даде на такъв плондер да му вземат бизнеса и най-вече музея
22
1
 
12
 
! Отговори
Ще бъде истинско преди 3 години
щастие, да видим мутрата Боко в такива пранги!Нали от запада се учим, да видим какво сме научили и да го приложим след изборите!
21
2
 
13
 
! Отговори
DDD преди 3 години
А Бойко Методиев Борисов кога?
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно вече не е удобен на тези над него, до сега не знаеха ли за схемите?
19
1
 
9
 
! Отговори
ха дано преди 3 години
Днес във Франция, скоро и в България!
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У нас таа работа не става.Последният път се опитаха едни френски командоси да парашутират в някаква нива и май един селянин ги понаби.
17
2
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 3 години
До АнонименЗа Роско Банов ли питаш?
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да си внесем френски прокурори.
15
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите ромеи напълно законно вземат пари да гласуват за определена партия или човек и това е общоизвестно.Те даже не се крият.
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе пишете тук коментарчета, ама хората са написали в публикацията, че при присъда под 2 години затвор, рядко се стига до затвор. Тоест ще му пишат максимум един домашен арест по време на локдауна докато и без това практически всички хора си седят вкъщи и толкоз. Резултатност на тяхната правораздавателна система точно толкова колкото и на нашата - нула.
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя в сравнение с Вожда няма дори и препаска на кръста
12
2
 
16
 
! Отговори
До 10 преди 3 години
Не е такъв случая:) Бетанкур едва се движеше от старост - тоя й отмъкна милиони :) плюс открадна едни пари от Кадафи, та, после не му се връщх а и бомбардира Либия :) да не мислиш, че "от човеколюбие" изведе нашите медицински сестри оттам хехе
11
5
 
16
 
! Отговори
ало, Ваньо? преди 3 години
Тука слушаме през месец записи как се злоупотребява със служебно положение и как бабуна от Банкя урежда топли местенца за тоя и ония и после нищо, Каскета се хили тъпо от телевизора и всичко от начало.
10
1
 
14
 
! Отговори
Язека преди 3 години
"приел незаконни дарения от съсобственика на LOreal милиардерката Лилиан Бетанкур" Tяхната Мата Хари поне си има истинско име.
9
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Батеее,некви пари за предизборната кампания.....Бате,в Бг теа не ги броим,те са си даденост!!!Боко треа на милион години ,като почнеш от изборите,та до сега....Ае,чисто и просто франсетата са дилетанти!!!
8
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо у нас флашките не са достатъчни за осъждането на Винету , и защо вместо в затвора е в джипка и отива на избори ???????????????????????????????????????????
7
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бойко КОГА????????