Чехия иска помощ от чужбина за пациентите си с COVID-19

Над 8000 пациенти с коронавирус се нуждаят от хоспитализация
Обновена: 4 мар 2021 08:37 | 4 мар 2021 08:15, Елка Василева
13
Чехия иска помощ от чужбина за пациентите си с COVID-19
Снимка: архив, БГНЕС

Чехия отправи молба за помощ към Германия и други европейски държави заради препълнените си болници с пациенти с коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Чехия е една от най-тежко засегнатите от пандемията държави в ЕС, в която броят на новите случаи на COVID-19 постоянно нараства заради по-заразния британски вариант на вируса.

Министърът на вътрешните работи Ян Хамачек заяви в сряда, че съседна Германия е предложила десетки легла за лечение на чешки пациенти с COVID-19. Той каза, че 19 от леглата са готови веднага да приемат пациенти.

Още по темата

Швейцария е заявила готовност да поеме 20 пациенти от Чехия, включително транспорта им, съобщи още Хамачек.

С Полша се водят разговори за още около 200 легла.

Във вторник Чехия съобщи за нови 16 642 случая на COVID-19 - четвъртият най-висок брой новозаразени в страната от началото на пандемията. Рекордните над 8000 пациенти с коронавирус се нуждаят от хоспитализация.

Няколко болници в западната част на страната, която е близо до границата с Германия, в централна Чехия около столицата Прага и в Пардубицка област, източно от Прага, не могат да приемат повече пациенти и нуждаещите се от хоспитализация бяха транспортирани в други болници в страната. Към момента не е ясно кога може да стане прехвърлянето на пациенти от Чехия в чужбина, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Министърът на здравеопазването Ян Блатни каза, че правителството е одобрило план за мобилизация на лекари от доболничната помощ. "Трябва да мобилизираме всичките си ресурси", каза здравният министър и определи ситуацията като "критична".

Една от последните мерки на правителството е масово тестване на работещите в частни фирми. Компаниите с над 250 работници започнаха масовите тестове вчера, а в петък ще се включат и фирмите с най-малко 50 служители. Министърът на промишлеността и търговията Карел Хавличек каза, че се планира същата мярка и за бюджетните служители.

Броят на новите случаи за период от 14 дни в Чехия достигна 1120 на 100 000 души население, сочат данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

В страната с 10,7 милиона жители са потвърдени близо 1,3 милиона заразени и почти 21 000 души, починали с коронавирусна инфекция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чехия си признава проблемите открито и 19 човека ще оолучат ланс за живот! Нас ни омагьосват по ТВ как всичко е супер и капцитет има колкото си искаме, а хирата умират по стълбищата стиснали пликче в ръце. Нашите политици не да мръднали на йота от нивото по времето на чернобил - всичко им е 6, народа да излиза за манифестанция. Няма да всяваме паника, я!
11
4
 
4
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
Ако чехите си бяха затворили бардаците като в Холандия, сега щяха да са по-добре и нямаше да се опитват да развиват икономиката си с "износ" на болни!
10
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИстинаЩо на Запад, ти не драпаше ли за Русия?Бегайте на Изток.
9
9
 
11
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Чехи, заповядайте в България Славчо Трифонов от СЕЛО каза, че в България няма ковит19 Мангъров го запознал в детайли Не се знае но маи ще ни управляват певци и артисти плюс милиционерите,,, ЖАЛНА майка на БЪЛГАРИТЕ БЕГАНИЕ НА ЗАПАД МУ Е МАЙКАТА
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовНе се напъвай.П.П. Знаем ти целия репертоар.
7
5
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 11Да не забравяме, че Русия е под демократично ембарго.ПП. Първият път при горските пожари у нас, Русия прати самжлет да гаси.Вторият път, когато вече бяхме вэрри натовци, Русия не прати нищо, а ес каза да изчакаме като изгори, та да изпратят експерти да оценят щетите.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това при нас няма да стане. Балканският юанк е корав и здрав, и него британски щам няма да го достигне. Податлив е само на невъзможност да пие кафенце на главната улица и ракйка вечерно време, това го събаря смъртоносно за седмица две. През ноември декември се разсея нещо и затова се обърка статистиката.
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трета вълна на заразяване в Чехия, която още не е достигнала нивото на предишните две, които имаха пик през октомври и началото ня януари.
4
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това Бойко с твоите мерки ни чака и нас след седмица !!! Само Антон Тодоров ще гласува ?
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До британския вирусНе е лошо преди да пишем да четем внимателно, или?
2
4
 
15
 
! Отговори
британския вирус преди 3 години
не спазват никакви мерки, не ваксинират защото нямат ваксини, не приемат помощ от тези които ще помогнат а от германия с 20 легла?! сериозно 20 легла???
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да помолят Русия. Спомням си, че за ваксина към тях се обърнаха.