9% от сигналите за опасни стоки в ЕС - свързани с коронавируса

На второ място се нареждат детските играчки
1
9% от сигналите за опасни стоки в ЕС - свързани с коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Девет процента от всички сигнали за опасни стоки в Европейския съюз през миналата година са били за продукти, свързани с коронавируса - предимно маски и дезинфектанти, показва доклад на Европейската комисия за системата за бързо предупреждение за опасни потребителски продукти.

Още по темата

Сигналите за опасни стоки през миналата година са били с хиляда повече спрямо предходната.

За хигиенни маски, които трябва да предпазват, но безуспешно, и за дезинфектанти, съдържащи токсични химикали, сигнализират европейските граждани

Извън продуктите, свързани коронавируса, детските играчки продължават да са най-проблематични като качество. 27 на сто от общите оплаквания са към тях, следвани от тези за моторните средства и сигналите за електрически уреди и оборудване.

През 2020 г. властите от всичките 31 участващи държави от мрежата за бързо предупреждение - това са държавите-членки на ЕС плюс Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Великобритания са обменили общо 2253 сигнала за мерки, взети за опасни продукти, посочени чрез системата, сочи още докладът.

Според него все повече онлайн платформи за търговия се ангажират да проследяват за безопасността на продуктите, които се продават през тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.