Най-богатите професии в ЕС: IT, енергетика, застраховане

У нас средната заплата в IT сферата е 3334 лв. месечно
5 мар 2021 11:22,
68
Най-богатите професии в ЕС: IT, енергетика, застраховане
Снимка: Pixabey

Заплатите на работещите в IT сферата и далекосъобщенията в България чупят рекорди през последните години. Оказа се обаче, че далеч не във всички страни от ЕС това е най-добре платеният бранш.

В големите и развити икономики на страните от Западна Европа най-добре платени са работещите в доставката на ток, газ и топлоенергия, а IT секторът отстъпва и на някои места не е дори сред първите три по заплащане, показват данни на Евростат.

У нас по последни данни средната заплата на работещите в областта на информационните и телекомуникационните технологии е 3334 лв. месечно, т.е. 3,4 пъти по-висока от средната, като в пандемията е продължила да нараства, макар и с по-бавни темпове, отколкото преди, пише "24 часа".

Финансите и застраховането, както и енергетиката също са добре платени и се класират на второ и трето място съответно с 2228 и 2147 лв. средна заплата, но това е доста по-малко от средното заплащане в IT сектора.

IT е на първо място по заплати в общо 12 страни членки, като прави впечатление, че групата е съставена най-вече от по-късно присъединили се към Европейския съюз държави, предимно в Централна и Източна Европа. Това е така, защото в тях развитието на тази индустрия през последните 10 години се дължи предимно на големи инвеститори, които преместват офиси в региона заради по-изгодни условия, сред които е и по-ниското ниво на заплащане в сравнение със страните от Западна Европа. Освен това според данни на БАСКОМ (Българската асоциация на софтуерните компании) българските програмисти и софтуерни инженери са по-добре платени в сравнение с колегите си във Великобритания и Германия, особено ако се вземе предвид стандартът на живот. В четири други държави - също от нашия регион, заплатите в IT сектора са на второ място.

В 6 страни членки най-високи заплати получават работещите в енергетиката, по-точно в разпределението и доставката на ток, газ и парно. Това са Белгия, Германия, Испания, Полша и Финландия. В други две държави тя е на второ място по заплащане, а в България - на трето.

В тази група са предимно големи и средни по размер и население държави, което предполага съществуването на големи и мощни електроразпределителни и газоразпределителни компании, което донякъде обяснява високото заплащане. В България допреди десетина години енергетиката също беше с най-високи средни заплати, като отстъпваше това място от време на време само на финансовата и застрахователната дейност.

Работещите във финансовата сфера, която включва банките, а също и застрахователите, са добре платени в целия Европейски съюз, като в четири държави получават най-високото средно заплащане: Франция, Унгария, Малта и Швеция, но са на второ място в 16 страни членки и на трето в още 6.

На обратния край на класацията е секторът на туризма, включващ хотелиерството и ресторантьорството, който почти без изключение е с най-ниски заплати в целия Европейски съюз и това важи дори за държавите с развит туризъм.

Впрочем в изключенията - Гърция, Малта, Словения и Хърватия, работещите в туризма не получават най-ниските заплати, само защото други сектори от икономиката са ги задминали в това отношение. В Гърция например най-ниски заплати получават в сферата на образованието, туризмът е веднага след него. В южната ни съседка най-високи са заплатите в сферата на търговията.

Любопитното е, че в най-богатата държава на Европейския съюз - Люксембург, където хората получават най-високото средно заплащане в рамките на съюза, първенец по заплати е сферата на образованието. Учителите в Люксембург имат средна заплата от 5830 евро месечно, т.е. десет пъти повече от българските си колеги, за които средното заплащане е 1100 лв., т.е. 583 евро месечно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
0
 
! Отговори
Dante преди 3 години
Разбира се, ит специалистите също правят много пари. Всичко зависи от това какви умения имаш и колко са добър.За мене класацията е 1. ИТ (програмиране, кодиране) 2. Медицина
57
0
 
1
 
! Отговори
Dante преди 3 години
Днес, само да ви светна, че един добър зъболекар може да правии по 3-4 бона НА ДЕН. И това е в България. В чужбина може и повече. Най-богатите професии нямат заплати а доходи на месец.
56
0
 
3
 
! Отговори
ГОЛЕМИ ПРОПУСКИ преди 3 години
ЗА ПЕЧЕЛИВШИ ПРОФЕСИИ МУТЛИ-ФУНЦИОНАЛНА ЧАЛГА ПЕВАЧКАМетеороложка в ТЕЛЕВИЗИЯТА за по няколко часа на ден и после ВИП компаньнокаЛуди пари взимат ТВ водещитеПрофесията ДЕПУТАТ СИ Е СЕРИОЗНА РАБОТА. А това с ИТ е пълну ПУНТА МАРА за магарета обслужващ персонал в ИТ пари само по върховете ако си собственик и директор на отдел.
55
0
 
2
 
! Отговори
А КАК ТАКА ПРОПУСК ? преди 3 години
МИНИСТРИДЕПУТАТИБАНКЕРИСЕРИЕН ПРЕДПРИЕМАЧ ИНОВАТОР крадецМИТНИЧАРИЛЕКАРИ директори зъболекари, пластични хирурзиМного пари имат докато ИТ и проститутцията са на ниво обслужване като проституция печели повече от колкото ИТ спецовето.
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"не могат да задоволят никоя жена с малките си usb флашки."Не съм ползвал истинска флвашка от 2013-а ... ехеее, врна ме в гимназията :D
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Във Виена като общак изкарваш толкова, колкото студент втори курс в кол център в София, миличък.""Общак" (да ти и термините про-фаистки и монархически) може да стигне 21 евро на час, каот знае що-годе немски. Сори, ама 40 лева на час у кол центъру още нема.А и там се изисква да заучиш 50 книги с глупсоти, за да "помагаш и инструктираш". Ако си дадеш това зор в Австрия 28-30 еврака на ча не ти мърдат.
52
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единствено не разбрах защо в тая измислена класация отсъстват меицинските професии. Защото НЯМА западна държава в която тия клошари ИТ да могат да се доближат до лекари и зъболекари!!! За Щатите да не говорим - там и низшия медицински(полувисш) взима повече от компютърджиичетата.
51
1
 
1
 
! Отговори
Енергетик 4500лв преди 3 години
До liubopitenДа!
50
0
 
3
 
! Отговори
liubopiten преди 3 години
До Енергетик 4500лвинженер ли си по диплома
49
0
 
6
 
! Отговори
IT преди 3 години
Да ви кажа, нашите заплати растат много по-бавно от другите нормални такива, радвайте се. Не много отдавна взимахме по няколо премиерски и президентски, а сега президентската от 15 бона я гледаме от далече.
48
1
 
0
 
! Отговори
:-) преди 3 години
3334 / 3.4 = 980.59, според НСИ средната за България е 1468 или почти 50% повече.Заплата е бруто, а не онова в джоба.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези 3334 лева заплата са за един сектор в България, в който ИТ специалистите са 60% от наетите в сектора и са най-ниско платените в него. По груби сметки средната заплата на ИТ подсектор е под 3000 лева, вероятно 2500 лева.
46
2
 
10
 
! Отговори
Енергетик 4500лв преди 3 години
+ някой друг бонус. Не се оплаквам. Не съм с връзки на работа. Едно време един ми вика "плюя ти на дипломите", ама той още се гърчи от тежка физическа работа за около 2000лв. За всеки има място под слънцето, но истината е, че образованието е много важно!!!
45
4
 
2
 
! Отговори
До 47 преди 3 години
Във Виена като общак изкарваш толкова, колкото студент втори курс в кол център в София, миличък.
44
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
It v BG = obsht rabotnik vav Wien:))))))
43
1
 
3
 
! Отговори
ДЖО МИРИЗЛИВИЯ ЧЕХЪЛ преди 3 години
До do IT 37Хора, които не са се запознавали с буквар и очевидно нямат завършен осми клас не ме интересува какви простотии философстват :) Балон си ти, по-скоро плондер.
42
3
 
10
 
! Отговори
фигаро преди 3 години
какво означава ИТ ? питах комшията какво работи , отговора беше в сферата на здравеопазването , а се оказа че бил готвач в столовата на градската болница .
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризъм = египетски заплати. Британските и немски туристи избират между Слънчев Бряг и Египет единствено на базата на цената. Това означава египетски заплати и няма да се промени никога.
40
2
 
2
 
! Отговори
Abe преди 3 години
До до 39Ми и аз съм в ИТ сектора.Но не се преструвам.
39
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В IT сектора са включени всякакви позиции. Доста от тях са съпортски фейк IT позиции, както и в кол центрове. Тези хора получават доста малко. Средно около 3000лв.. Ако ги махнем от картинката и оставим реалните IT позиции, то там средната заплата скача поне двойно. В нашата компания на младши специалист (и то фейк IT съпорт) даваме 2200лв.. На младши специалист разработка даваме 2700лв. начално. Тези суми скачат много бързо (двойно за 3-4 години) с минаване на времето и навлизане в материала.