Ще спаси ли ваксинацията лятото в Европа?

Някои се страхуват от дискриминация
8 мар 2021 13:38, Петя Славова
48
Ще спаси ли ваксинацията лятото в Европа?
Снимка: БГНЕС

Европа може да е в очакване на едно шумно лято в стил на двадесетте години, с пълни полети на нискотарифни авиокомпании и крайбрежни барове, пълни с щастливи туристи.

Но сега е изправена пред поредния мрачен ваканционен сезон на ограничения за пътуване, карантинни правила и заключена индустрия за развлечения.

След няколко седмици ще разберем коя ще бъде тя, но политическите решения, които ще оформят резултата, вече се вземат, пише БГНЕС, позовавайки се на BBC.

Един голям въпрос е дали държавите-членки на ЕС ще се задоволят да оставят процеса на вземане на решения на Европейската комисия в Брюксел - която е объркала програмата за закупуване на ваксини - или просто ще вземат нещата в свои ръце.

Например Гърция вече е сключила сделка за посрещане на туристи от Израел, ако имат ваксинационен паспорт.

А Кипър заяви, че ще приема британски туристи от 1 май , стига да са получили по две дози от всяка ваксина, одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA).

Генералният директор на Кипърската асоциация на хотелите Филокипрос Русонидес заяви пред Би Би Си: "Наистина сме доволни от това развитие. Ще бъде наистина ефективно и много добре за авиокомпаниите да планират полетите си. Кипър традиционно е много популярна дестинация за британски туристи. "

Заложени са работни места в туризма

Тук не става въпрос само за това дали богатите северноевропейци ще се насладят на бира или сладолед на плажа.

Туризмът е голям бизнес, който осигурява 27 милиона работни места в Европа и генерира около 10% от БВП на ЕС, ако вземете предвид останалите сектори, които зависят от него.

Икономиките на страни като Гърция, Испания и Италия не могат да се възстановят, докато туристическата индустрия не бъде отворена отново.

БВП на Балеарските острови - включително Майорка - е спаднал с 27% миналата година. Ако вторият летен сезон бъде загубен заради COVID-19, последствията ще бъдат катастрофални.

Туристически служител в Майорка определи ситуацията като "неустойчива" и заяви, че ако на туристите не бъде позволено да се върнат, много местни фирми ще изчезнат.

Спасяването на лятото зависи от два общоевропейски проблема: ваксинирането на хората и след това съгласуване на правилата относно това дали правото на пътуване трябва да бъде свързано с вашия ваксинационен статус.

Главният икономист на Банката на Испания Оскар Арсе каза пред испанския вестник „Ел Паис”: "Ако нивата на ваксинация са високи през юни, туристическият сезон ще бъде спасен. Но ако се забавят до края на лятото, икономиката ще пострада много. От тези три месеца радикална несигурност зависят много нещаг. "

Бавно разпространение на ваксината

Засега поне поличбите не са добри. До края на тази седмица само 4,96% от белгийците и 5,5% от германците са получили поне една доза ваксина.

„Политико” направи изчисление тази седмица, което показва, че ако разпространението на ваксинацията продължи при сегашните темпове, Белгия няма да достигне прага на защита на 70% от населението си до юли 2023 г.

Датата, изчислена за Германия, е септември 2022 г.

Това предполага, че трябва да зададем въпроса за почивките през следващата или по-следващата година - а не за този юли или август.

Сега, разбира се, белгийското и германското правителства - и Европейската комисия - ще твърдят, че ваксинирането ще набира темпове, тъй като доставките се подобряват и се одобряват нови ваксини. И така би трябвало да бъде.

Но това, което показват тези данни, е, че досега програмата за ваксинация в ЕС е била катастрофа. До момента са ваксинирани по-малко от 10% от населението на ЕС срещу 31% във Великобритания и 52% в Израел.

Още по темата

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна миналия месец, че ЕС не е там, където иска да бъде по отношение на ваксинациите. Но широко се съобщава, че германският финансов министър Олаф Шолц е обобщил нещата по-лаконично, казвайки на среща, че ваксинирането в ЕС е "тотално" шоу на ужасите.

Бавното разпространение на ваксината е политическо смущение за Европейската комисия, която пое отговорността от отделните държави-членки и след това изостана далеч от други страни като САЩ и Израел.

Не може да бъде допуснат втори провал на паспортите за ваксини, но засега признаците не са обнадеждаващи.

Германският канцлер Ангела Меркел предположи, че техническата работа по въпроса - какъв вид информация трябва да показва паспортът и как може да се събира и съхранява - може да приключи след три месеца.

Но проблемите с паспортите за ваксини са по-скоро политически и етични, отколкото технически.

Меркел заяви, че ЕС няма намерение да пътуват само хора с ваксинални паспорти, добавяйки, че "все още не са взети абсолютно никакви политически решения за това".

Страхове от дискриминация

Някои държави, включително Франция, където до 40% от възрастните могат да откажат ваксинация, изпитват неудобство при създаването на права за тези, които са имали ваксина - права, които не са достъпни за тези, които нямат.

Испания, отчаяна да накара туризма да се задвижи отново, вече заяви, че няма да ограничи правото на влизане на пътници, които са били ваксинирани.

Но ако канцлерът Меркел е права и свободата на движение не е ограничена до онези, които имат паспорт за ваксина, тогава пътниците може да почувстват, че няма смисъл да го носят.

Огромни политически решения се очертават за Европа - свободата на движение е един от основните принципи на ЕС.

Ако тези решения ще помогнат за спасяването на това лято, времето за вземането им вече е малко.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Ще си починем от почивки някоя и друга година,лошо няма.Точно малко мутренски хотели да фалират!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да има летен сезон, идат новите щамове, а ваксинацията буксува във всички страни, с изключение на една - две. Те ще се ходят взаимно на гости, останалите държави в карантина още 2 години поне.
36
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Меркел нещо и хлопа дъската, ако иска да ограничава свободата на движение. Това е едно от основните права в Европейския съюз. Ако се въведе дискриминационна "свобода на движение" ЕС е "чао", а демокрацията ще се превърне в диктатура.
35
1
 
6
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Нищо няма да спаси тъй като дори ваксинираните са приносители на вируса. Какво като имаш докувент за ваксинция при положение, че ще заразиш половината хотел с вируса. Дори ПСР е по-добар вариант.
34
2
 
2
 
! Отговори
asd преди 3 години
По почивки ще ходят само израелци и англичани тази година.
33
7
 
1
 
! Отговори
vermouth преди 3 години
До АнонименСериозно ли такива мисли те спохождат? Анти-ваксърски пълни глупости
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауТи гледай след като се ваксинираш времената да не станат забавни за теб, защото ГМО-организмите се водят собственост на нечия корпорация, а сложиш ли си ГМО-ваксина ставаш ГМО-организъм. Да не се окаже юридически, че ваксинираните сте се превърнали в частна собственост на някой милиардер. И като знам колко сте смели, щом ви е страх от вирус, при който смъртността е под 1%, сигурно няма да гъкнете.За процента смъртност питай Кантарджиев.Той каза, че 1,5 млн. българи вече са преболедували.
31
0
 
11
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
До Пресиян Мдааа, като гледам лайковете, прав си, човече. Много налъгани и набоцкани ще мятат зарази, а ще обвиняват другите хора.
30
2
 
13
 
! Отговори
Кочо преди 3 години
До Анонимен Вече почти всеки, боцнат с т.н. ваксина има сериозни странични ефекти, но по медиите такова инфо няма как да се появи. И номерът с паспортите е както този с моркова пред муцуната на магарето, но зад магарето е и тоягата, ако се запъне и не тръгне след моркова.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да попитамкакъв съд какъв затвот, ЕКЗЕКУЦИЯ !!! бавна мъчителна и много болезнена екзекуция
28
2
 
25
 
! Отговори
Да попитам преди 3 години
След като приключи тази идиотия Ковид19 бъде победен и светът си отдъхне,ще има ли съд и затвор за тези които пуснаха вируса,за фарм.компании с фалшивите ваксини и за политиците,които затвориха народа и го поробиха,а освен това * майката на икономиките на страните,а самите те си напълниха джобовете и чекмеджетата с комисионите от ваксините. Та това ми въпроса де.
27
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако продължавате да плашите хората, лятото ще е само за българи, което си е супер.
26
23
 
5
 
! Отговори
Бау преди 3 години
задават се забавни времена за антиваксърите черпещи информация от жълти сайтове и клипчета във ФБ. :D
25
1
 
18
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Годишните сезони не са се прочули като разболяващи се от вируси, така че няма нужда да бъдат спасявани чрез ваксинация.
24
2
 
28
 
! Отговори
1895 преди 3 години
Насрахте се с тия ваксини и вируси, НЕ на пропагандата.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще го спаси,ама Лято - 2027 година!
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия мерки и ограничения са индикатор за това кой иска инжекция в ануса/вагината! Който се води подир тях ги иска
21
0
 
9
 
! Отговори
До Трябва спешно преди 3 години
ОТВЪН се пише слято.Ама иначе си компетентен де...
20
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега осъзнавам, че тия мерки са подигравка на хората, които ще бъдат инжектирани! Сега е момента да бойкотирате тези глупости и всичките тия ограничения, ако не искате да бъдете ваксинирани!
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А изкаралите вече вируса защо да се ваксинират? За какво са тея антитела ?И без това давността им е колкото е ефектът от ваксината. Защо никой не зачита вече преболедувалите