Рекордьорът Полша - "Роберт Левандовски на световната икономика"

Въпреки пандемията страната отбелязва само ръстове и рекорди
31 мар 2021 21:07,
258
Рекордьорът Полша - "Роберт Левандовски на световната икономика"
Снимка: БГНЕС

Полша е тежко засегната от третата вълна на пандемията. Наскоро бе отбелязан нов рекорд от 35 000 новозаразени за едно денонощие. От началото на март правителството ежеседмично затяга ограничителните мерки в стремежа си да намали високата заболеваемост, която вече надхвърли 500 нови инфекции на 100 хиляди души в рамките на една седмица.

Всичко това би трябвало да доведе до тежка пролетна депресия в икономиката и търговията, но се случва точно обратното, пише "Райнише Пост", цитиран от БГНЕС. Полша продължава да бележи успехи във времената на пандемия, като че ли си няма работа със страшна пандемия, а с някаква си там хрема.

Да вземем например заетостта: 3,1 процента безработни през януари означава на практика пълна заетост. Или друг пример с растежа: през 2020-а година за първи път след световната финансова криза бе отбелязан лек спад в брутния вътрешен продукт (БВП). След което обаче Полша, която от началото на века е утроила този показател, се оказа с най-добри позиции от всички държави в ЕС. Минусът от 2,8 процента е нищо в сравнение с Франция, където спадът е 8,3 на сто, или в Германия - минус 5 процента.

В кризата с коронавируса Полша играе ролята на важен стабилизатор за германската икономика, казва в тази връзка Ларс Гутхайл, ръководител на Германската външнотърговска камара във Варшава, цитиран от "Тагесшау".

Ето и числата: през 2020-а година, въпреки пандемията, Полша е изнесла за Германия толкова много стоки и услуги, колкото никога преди това. Износът, възлизащ на 58,1 милиарда евро, дори надхвърля с един процент рекорда от предишната година. По този начин Полша се превръща в четвъртия най-голям вносител в Германия, измествайки от четвъртото място Франция. А пред нея са само Китай, САЩ и Нидерландия.

По отношение на вноса нещата също изглеждат добре: този от Германия е спаднал слабо – само с 1,8 процента, при положение че износът от Федералната република за Франция е спаднал с двуцифрено число. Всичко това дава основание на икономиста от Световната банка Марчин Пятковски да нарече Полша "Роберт Левандовски на световната икономика" - истински рекордьор, точно като нападателя на футболния клуб "Байерн Мюнхен". При това Пятковски не спира дотук: със своята изключителна конкурентоспособност Изтокът на ЕС има историческия шанс да настигне Запада в икономически план.

Все пак на какво се дължат грандиозните икономически успехи на Полша?

Ръководителят на Германската външнотърговска камара във Варшава Ларс Гутхайл изтъква, че "междувременно полската икономика е силно диверсифицирана" и това се е изплатило във времената на пандемия. Действително Полша е едновременно и експортно ориентирана аграрна страна и индустриален център. А и разполага с много успешни малки и средни предприятия. За това значително са допринесли европейските субсидии, които Полша използва по-пълноценно от всяка друга страна членка.

Полша не е член на еврозоната. Но и това се оказва по-скоро предимство в трудните времена, отбелязва "Райнише Пост". Както по време на световната финансова криза, така и при пандемията злотата значително се обезцени спрямо еврото, от което полският износ поевтиня с до десет процента при сравнение например с френския. С поглед към бъдещето обаче икономическият успех вероятно ще зависи от други фактори, включително от политическото развитие. Откакто във Варшава управлява националноконсервативната партия „Право и справедливост", Полша води остри спорове с ЕС по отношение на правовата държавност и либералните ценности.

Икономистът Пятковски е убеден: "Който иска да има трайни икономически успехи в Европа има нужда от силни демократични институции".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
3
 
1
 
! Отговори
Браво! преди 3 години
Напредват, защото са независим народ си нямат *** тикви да ги оправяват :)Все повече поляци се прибират в родината си, също така там са мигрирали 2 милиона украинци + 100 хиляди беларуси/литовци. А ние, *** и ру(цигано)мънците бягаме в джендърски Меркелистан :(
198
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тотален популизъм на ПИС(управляващата партия)!Всеки който живее в Европа знае каква напаст са поляците.Ако беше толкова добре там,нямаше повече от 10 мил. от тях да живеят и работят в чужбина!Говорил съм с много от тях и знам колко са им заплатите и колко са им наемите и цените на имотите в Краков и Варшава,така че ситуацията не е изобщо толкова розова.
197
2
 
1
 
! Отговори
= преди 3 години
Там се инсталира бомба, която не се знае кога ще избухне. Вече има над 2 милиона украинци в доскоро монолитната като етнически състав държава.Наистина все по-глупави и неуки хора пишат по форумите.Украйна над 400 г. е била в състава на Жечпосполита Полска,като украинската аристокрация е била напълно равноправна с полската и литовската.След разрива между поляци,украинци и литовци държавата запада и става лесна плячка за съседите.А основната причина за полския успех е здрав католически морал
196
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 3 години
До АнонименВсе по-глупави хора се разписват в този форум.Всяка страна си има брандове по-известни и по-малко известни!Не само брандовете правят икономиката,но това е дълго за обяснение и ще го спестя.Ще по моля учтиво ,като се решиш да напишеш някоя глупост просто така да си в коментарите поне се посъветвай с чичко Гугъл вземе ти блесне нещо умно!
195
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 205"Aлкохолизирани ***, ква икономика кви 5 лева бе, някой да знае някаква световно известна марка мейд ин Поланд, а?"Да.Соларис - автобуси Делфиа - яхтиТайгър - енергийни напиткиНещо от сорта на 10 водкиКросно - прозиводител на неща от стъклоМеркатор - медицински консумативии т.н.Това, че ти никога не си излизал от България, не означава, че няма.
194
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямат тъмни балкански субекти.Едно е да граничиш с Европа от всякъде друго е като БГ - на къде се обърнеш - все мангоси.
193
1
 
3
 
! Отговори
До 230 преди 3 години
Кретаме с "братушките',защото си имаме Шаренкова,Малинов,Волния,Лупи,Нинова,Руменовците.....Тези са по-опасни и вредни от изловените руски шпиони.Затова в неделя гласувайте,после ходете за гъби и на риба.
192
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Aлкохолизирани ***, ква икономика кви 5 лева бе, някой да знае някаква световно известна марка мейд ин Поланд, а?
191
5
 
4
 
! Отговори
malart преди 3 години
Там се инсталира бомба, която не се знае кога ще избухне. Вече има над 2 милиона украинци в доскоро монолитната като етнически състав държава. И се увеличават. Интересно е, след като са толкова супер, защо поляците са едни от най-големите диаспори. Бягат от доброто
190
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Полша купува последен писък изстребители F35. Русия трепери, Полша й зашлеви шамар преди сума години, а ние си кретаме с братушките, които изнесоха и ограбиха цялата държава.
189
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който се е откъснал рано от комунизма, е така. А ***, бедният опашкар, си е най-беден, защото последен изрита добрия Живков, при който се живеело чудесно. Дай му на *** хлебец, лучец, сланинка и ракийка и всичко е точно! Свобода или пари да иде да види свят не му трябват. Софрата е най-важна! Именно затова и *** е опашкар, защото само 20-30% населението става за нещо. Останалото е без коментар.
188
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вечна слава на Полша-един истински храбър и свободолюбив наро. Ише Польска не згинауа...В една от най-съдбоносните битки на човечеството поляците спасяват цивилизования свят-битката за Виена през 1683г крал Ян Собийески разгромява турските пълчища-иначе няма войски след виена, които да ги спрат. През 1920 г. маршал Пилсудски разгромява болшевишките орди в битката при Варшава и спасява цяла беззащитна Европа. Това е тн. "Чудото на Висла". Полша храбро се съпротивлява срещу комунистическия режим
187
8
 
3
 
! Отговори
Некой преди 3 години
щото са много добре , за това пращи от поляци из целия свят, ако бяха добре щяха да са си у тях
186
1
 
11
 
! Отговори
До 232 преди 3 години
Полша скъса всички връзки с Русия.А и освен това присъщият им яростен антикомунизъм и антисъветизъм.А ние....Отговори си сам...P.S Aко се затрудняваш питай Р.Овч.или Р .Гечев...
185
8
 
3
 
! Отговори
Ало козяци преди 3 години
Тежко е да си соросен лъжец в днеса. В Казахстан има всичко на всичко една! 300 метрова сграда! В москва са вече 12 /дванадесет!! / Приятен ден!
184
1
 
11
 
! Отговори
СС преди 3 години
30 години по-късно и уж равен старт на държавите от Източния блок, Полша е на светлинни години пред нас! Защо се получи така? Отговорете си сами. :(
183
3
 
12
 
! Отговори
arsenalfc преди 3 години
Всичко живо се развива, само Бай *** деградира! ЕЕ, нема такава държава!
182
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономика, която се захранва от парите на милиони *** по света бележела ръст. Айде холан
181
3
 
4
 
! Отговори
До 212 преди 3 години
Има ви!!!Още ви има вашта mama червена!!!! Ако и на "Сивите вълци" да се прекръстите.
180
3
 
21
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 3 години
Поляците имат износ, имат икономика, мислят за бъдещето, при нас има само корупция, бетон , никаква икономика, за износ да не говорим, ние за нас не можем да произвеждаме, какво остава за износ. Тези, които изнасят, пък не произвеждат за вътрешно потребление, за да внасяме б*клуците на Европа. Борисов, д*олна, мр*сна гн*да!