Драги нарече Ердоган "диктатор" и Турция спря сделка на милиони

Страната се отказа да купува италиански хеликоптери
11 апр 2021 13:04,
119
Драги нарече Ердоган "диктатор" и Турция спря сделка на милиони
Снимка: БГНЕС

Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания "Leonardo" в размер на 70 млн. евро след дипломатическия скандал между двете държави, пише БГНЕС.

В днешните си публикации две големи италиански издания – la Repubblica и Il Fatto Quotidiano, припомнят изказването на италианския премиер Марио Драги, който нарече президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган "диктатор, с когото обаче трябва да си сътрудничим".

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди "неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни коментари" на премиера Драги, а външно министерство извика за обяснения италианския посланик в Турция.

Според изданията, турските власти настояват за официални извинения от страна на италианското правителство и нямат намерение да се задоволят с разяснения по дипломатически канали.

"Докато от Рим не постъпи отговор, властите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали", пише "la Repubblica".

Към момента е замразена сделка на стойност 70 млн. евро за покупка на учебни хеликоптери, която трябваше да бъде подписана през следващите дни. Предупреждения получиха и други италиански компании, между които и голямата енергийна „Ansaldo Energia“, която строи електростанции в Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
2
 
0
 
! Отговори
... преди 3 години
До Аналитик+Значи викаш всички да са диктатори, никъде да не се спазва закона, всеки да се прави че дикататори няма, и всичко ще си му е наред на твоя модел... Аз в такъв свят не искам да живея.
85
4
 
10
 
! Отговори
Аналитик+ преди 3 години
Съвършенно правилно! Западът трябва да започне да си мери не-дипломатичните изказвания. Какво е това? - Диктатор, Убиец, Комунист.....Е хубаво де, ама после трябва сътрудничество. Никой не използваше такава терминология в дипломатическия език по време на Студената война. Какво да се прави? - Новият Униполярен Световен Ред очевидно върви към провал. А в многополюсния свят, държавите трябва отново да се научат на "мирно съвместно съществуване". Къде по-лесно това се постига без дразнещи епитети
84
13
 
3
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Реджеб реже клона на който клечи,защото знае,че ще го обесят на него!
83
15
 
7
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Поздравления за г-н Драги,Ердоган е диктатор от най-лошият вид,много ще "уплаши" САЩ и Съюзници...той и без това единственият му съюзник е ...путин...САЩ е време да пренасочат инвестициите си в Турция...това вече не е бизнес...това е битка за ценности и лоялност!!!Парите вече нямат стойност...Ердо е закостенял имперец...като путин...рекети...изнудвания,безпринципност,липса на лоялност...баста...САЩ грешат със "съюзника" ердоган!!!
82
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама това си е диктаторска постъпка.мустакатия коли и беси в Турция.
81
5
 
8
 
! Отговори
Ердооо преди 3 години
Ердоган тества * Уж - ракета до Луната*,Всъщност тества - ново поколение Хибриден Двигател за - Междуконтинентални Балистични РакетиХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
80
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ердо тества двигател за ракета до Луната. Ще емигрира явно...
79
6
 
11
 
! Отговори
Ердооо преди 3 години
А Урсула - седна на Дивана ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
78
5
 
7
 
! Отговори
Ердооо преди 3 години
Ердоган Произвежда Хеликоптери,ХА-ХА-ХА-ХААААААААААТези бяха учебни ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
77
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 80И не съм тьп. Имам 155 на IQ теста, както и съм първи на олимпиадата по математика за пловдивска област!!!!
76
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Интересн начин на задаване на въпрос?Обиден, залък, доклен и показателен за ниското ти морално ниво!Ето с какво - тези хеликптери влизат в държавата, ще геерерита работни места, защото имат нужда от подръжка, има хора, които ги доставят, има ЦЕЛ за да се взимат. Но сега Ердоган ги реже с лека ръка. За него не е нищо. Но десетки, дори стотици хора ще пострадат. Тези сделки се правят с години, не за дни. Сега прецака малко италианци и малко турци. Няма проблем, за великия лидер.
75
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истински лидер щеше да критикува италианския премиер, но нямаше да прекъсне седлка, която облагодетелства гражданите и икономиката на страната му!!!------Ти тьп ли си или да?С кскво купуването на италиански хеликоптери облагодетелства гражданите и икономиката на Турция?
74
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забелязах едно голямо разделение сред младите турцие. Тези, дето искат да учат навън, работят в големи компании, занимават се с финанси, бизнес, наука, технологии, изкуство и причие, хич,а *** хич не харесват Ердоган.Обаче другата част, дето обича да си попийва малко пвоече във вторник на обяд, не работи много, продава наркотици и върти далавера ... Много го обича!
73
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истински лидер щеше да критикува италианския премиер, но нямаше да прекъсне седлка, която облагодетелства гражданите и икономиката на страната му!!!Представяте ли си Китай, да го правеше? Че другаря Син Дзи Пух или както му е името там си е дикатотр, никой не го отрича, но определено мисли за икономиката и странта си повече, отколкото за егото си, което е голямо.
72
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те нарочно го направиха, просто да унижат слабия ЕС :))) Иначе бай Ердо си е диктатор и аверче на нашинкия бай Боко, иначе немаше да има "Балкански поток" :)) Турците му показаха червен картон на местните избори, обаче там е по зле и от нас, пълна диктатура :)) Урсула как се кротна на диванчето, не смее да гъкне, дори ми стана смешна ситуацията... :))
71
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еми как да го нарече?Човекът е казал истината, а чорбалан се зъби.Нима ако беше казал лъжа чорбалан щеше да го заобича?
70
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро ще му изстине мястото и ще му направят шапката сирак на този зъбльо.
69
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свобода за Каталуния!
68
11
 
11
 
! Отговори
Бг преди 3 години
Този премиер да не е българин, тея дни срещам *** българи които говорят глупости не на място и са такива жалки хейтъри и комплексари. Почнах да не съжалявам част от умиращите от ковид - такова безхаберие безотговорност липса на мерки, голяма част от народаюе *** и затова досега управляваше *** бойко
67
13
 
24
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Най-добре е Европа да започне да гони турци-има поне 10млн.бройки.Повод ще се намери-значителна част са замесени в наркотрафика.