ЕК предлага да падне ДДС за някои стоки в кризата

Сред тях са храна, ръкавици, антибиотици, маски
19
ЕК предлага да падне ДДС за някои стоки в кризата
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия предложи да се освободят от данък върху добавената стойност (ДДС) стоки и услуги, които ЕС предоставя на държавите членки и гражданите по време на криза, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Стоките и услугите в обхвата на предложеното освобождаване включват например диагностични тестове и консумативи за тестване, както и лабораторно оборудване, лични предпазни средства като ръкавици, респиратори, маски, престилки, продукти и оборудване за дезинфекция, палатки, походни легла, дрехи и храна,  оборудване за търсене и спасяване на хора, чували с пясък, спасителни жилетки и надуваеми лодки, антимикробни средства и антибиотици, антидоти при химически заплахи, лечения при радиационно облъчване, антитоксини, таблетки йод, кръвни продукти или антитела, устройства за измерване на йонизиращото лъчение, разработване, производство и снабдяване с необходими продукти, научноизследователски и иновационни дейности, създаване на стратегически запаси от продукти; лицензи във фармацевтичната промишленост, карантинни съоръжения, клинични изпитвания, дезинфекция на помещенията.
 
Това предложение идва вследствие на опита, придобит по време на коронавирусната пандемия през 2020 г. Наред с другото, благодарение на него стана видно, че ДДС, начисляван върху някои сделки, в крайна сметка се превръща в разход при възлагането на обществени поръчки, който оказва натиск върху ограничените национални бюджети.

Поради това с днешната инициатива ще се увеличи максимално ефикасността на средствата на ЕС, използвани в обществен интерес за реагиране при кризи, като природни бедствия и извънредни ситуации в областта на общественото здраве. Също така с нея ще се укрепят органите на равнище ЕС за управление на бедствия и кризи, като например тези, които са в обхвата на Здравния съюз на ЕС и Механизма на ЕС за гражданска защита.
 
След като бъдат въведени, новите мерки ще позволят на Комисията и на другите агенции и органи на ЕС да внасят и да закупуват стоки и услуги без ДДС, когато закупените стоки и услуги се разпределят при реагиране по време на извънредна ситуация в ЕС. Получателите може да са държави членки или трети страни, като например национални органи или институции (например болници, национални здравни органи или органи за реагиране при бедствия).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: кризаДДСхранаек
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никаква нужда ЕК да казва каква да е ставката на ДДС и на какви стоки и услуги да се облага. В повечето държави хранителните и стоките от първа необходимост не се облагат. В България Жан Виденов въведе 22% ДДС за всички стоки, впоследствие Иван Костов го намали на 20%. От тогава никой не го пипа. Изедници долни.
14
2
 
3
 
! Отговори
Аууу преди 3 години
Сетиха се най-после, кръвопийци долни !
13
0
 
7
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Аха.Ясноооо....Шефовете на света ползват старата схема:"Вдигни им таксите 15%, после ще се разбунтуват, свали им 5% и ще си мислят, че са победили"
12
1
 
0
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
ке падне преди финансовите интереси зад него да позволят отпадане, дори и временно, дори и малка част от стоките на ДДС!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То кризата още малко и ще отмине, те се сетиха... Пълна клоуни са тия в ЕС, и се чудим после защо от нашите *** за зеле не става...
10
1
 
10
 
! Отговори
общак преди 3 години
в Германия за хран.стоки ДДС е 5 % . У Бг-то май са по богати от немците че плащат 20%
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво от това като падне ДДС на някой продукти!!! С нищо няма да се отрази на крайния потребител, цените ще си останат същите, даже ще ги повишат и разликата ще остане само в собствениците на фирмите. Нищо ще се вдигнат заплатите. Този филм го играхме вече със заведениета....
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да попитам в упоменатия списък със стоки кои се произвеждат В Европа, като гледам май всичко мирише на мade in China за какво ДДС иде реч?
7
1
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
До Програмист: Обясни го това на американците :)
6
3
 
2
 
! Отговори
БайКонур преди 3 години
И на пианата да падне..и на пианата!Да пише някъде че и на пианата ДДС да падне че да цъфне бойкикономиката!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да падне ДДС за столовете, че да има за повече столове.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пада ддс-то за хляба.Народа е гладен.
3
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В кална България няма производство, ДДС се получава от продажба на основните стоки храна, горива , ток и всичко друго основно. Държавата получава пари само от това и затова са скъпи. Малкото което се пройзвежда печалбата се разпределя м/у знаете кой. А и също от глоби държавата взима пари. Това нагледно ни е икономиката.
2
2
 
15
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До Solar PowerДа, така е, но и не само това е. Всичко е на гърба на обикновения потребител. На фирмите държавата им връща ДДС-то, а колко кухи фирми източиха милиони с фалшиво ДДС, не е истина
1
3
 
20
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
ДДС най-глупавия данък. Това си е двойно данъчно облагане ! Веднъж вече си спечелил заплата и си заплатил данък после втори път те наказват с още 20% когато си харчиш заплатата. Не се чудете защо САЩ са толкова напред ! Това е данък който не съществува там :)