100 дни след Brexit: Споразумението не работи, бизнесът иска промени

Раздялата с ЕС се отказа пагубна за много британски износители
14 апр 2021 22:05, Анисия Иванова
86
100 дни след Brexit: Споразумението не работи, бизнесът иска промени
Снимка: БГНЕС

Когато британския премиер Борис Джонсън обяви търговското си споразумение след Brexit на 24 декември, той заяви, че сделката ще позволи на компаниите в Кралството “да правят дори повече бизнес” с Европейския съюз, пише CNN.

Великобритания ще бъде “просперираща и динамична, и спокойна”, след като приключи раздялата си с ЕС, коментира Джонсън. Тогава той обеща, че страната ще бъде свободна да сключва търговски сделки по целия свят, като същевременно продължава безпроблемно да изнася стоки и услуги на пазара на блока с 450 милиона потребители.

Вече обаче изминаха 100 дни откакто Кралството се раздели с най-големия си търговски партньор, а Brexit се отказа пагубен за много британски износители, които сега настояват правителството да предприеме спешни мерки за предотвратяването на бъдещи загуби.

“Призоваваме Обединеното кралство и ЕС да се върнат на масата и да създадат решения, които намаляват търговските бариери и дават шанс на износителите”, заяви в изявление съизпълнителният директор на Британската търговска камара Хана Есекс.

Сделката между Великобритания и блока се оказа лоша за търговията, но също така допринесе за скорошното насилие и нарастващ гняв в Северна Ирландия.

По време на преговорите за търговското споразумение проблемът със стоките, които се движат между  Република Ирландия - член на ЕС, и Северна Ирландия - част от Обединеното кралство, беше сред най-трудно разрешимите. Спазването на Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което сложи край на три десетилетия насилие, означаваше да се избегне завръщането на границите между двете Ирландии.

Вместо това Джонсън се съгласи Северна Ирландия да остане подчинена на пазарните правила на ЕС и да се издигне търговска граница в Ирландско море. Премиерът обеща през 2019 г., че няма да има проверка на стоки, които се движат между Великобритания и Северна Ирландия.

Безредиците и насилието по улиците на Белфаст този месец породиха опасения от връщане към проблемното минало на Северна Ирландия и накараха говорител на Държавния департамент на САЩ да предупреди, че Споразумението от Разпети петък не трябва да "става жертва на Brexit".

Колапсът на износа

Правителството на Обединеното кралство не е публикувало оценка на икономическите последици от Brexit и продължава да изтъква предполагаемите му ползи.

Сделката за Brexit "защитава висококачествените работни места и инвестиции в цяла Великобритания и гарантира, че бизнесът продължава да търгува ефективно и да продава на своите клиенти в ЕС", заяви правителствен говорител, цитиран от CNN.

Проучване сред над 1000 британски бизнес лидери, проведено от EY и London First в края на февруари, установи, че три четвърти от компаниите са се сблъскали с трудности след края на преходния период за Brexit, като половината очакват те да продължат в дългосрочен план.

Търговията с Европа понесе сериозен удар. Износът на стоки за ЕС се срина с над 41% през януари на годишна база, сочат данни на Националната статистическа служба. Според данните, публикувани във вторник, износът се възстановява през февруари, но все пак е с 12,5% по-нисък спрямо същия месец на 2020 г., когато пандемията завладя Европа, и с 22% по-малък спрямо 2019 г.

Много компании посочват, че възможността им да продължат да търгуват с блока е изложена на риск поради проблеми, произтичащи от търговското споразумение. Дружествата сега се сблъскват с продължителни закъснения и по-високи транспортни разходи поради новите митнически проверки и изисквания за безопасност на храните.

Проучване на Британската търговска камара сред 2900 износители от Кралството, публикувано в понеделник, установи, че 41% от фирмите отчитат намалени износни продажби през първото тримесечие, дължащи се на Brexit и въздействието на коронавирусната пандемия.

Въпреки че по-големите компании могат да поемат нови разходи, малкият бизнес е особено тежко засегнат. Проучване сред 132 износители от Федерацията на малкия бизнес през март установи, че 23% са спрели временно продажбите за ЕС, а пет дружества са ги преустановили за постоянно.

Може ли споразумението да бъде поправено?

В понеделник група депутати, бизнес лидери и икономисти обявиха независима комисия, която ще даде препоръки на правителството. Ситуацията е особено спешна за производителите на храни. От 1 януари всички растителни и животински продукти, влизащи в ЕС, изискват здравен сертификат за износ, който трябва да бъде подпечатан сертифициран от правителството ветеринар, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Износът на храни и напитки в Обединеното кралство се срина през януари, воден от 76-процентния спад в продажбите към ЕС на годишна база, сочат данни на Федерацията за храни и напитки. Според Националната статистическа служба износът на храни и живи животни се възстановява донякъде през февруари, но остава под нивата от 2020 г.

Имa и oщe мнoгo пpoблeми, ĸoитo ce нyждaят oт внимaниe.

Джoнcън нe e дoгoвopил и cпopaзyмeниe зa финaнcoвитe ycлyги — индycтpия, ĸoятo генерира 11% oт дaнъчнитe пpиxoди и 1,1 млн. paбoтни мecтa. Haдeждaтa, чe Beлиĸoбpитaния щe пoлyчи paвeн дocтъп изглeждa мaлĸа, което щe пoдĸoпae cъc cигypнocт пoзициятa нa Лoндoн ĸaтo финaнcoв цeнтъp нa Eвpoпa.

Дългосрочните последици

Излизането от единния пазар на ЕС означава край на търговията без допълнителни изисквания и по-високи разходи за компаниите в Обединеното кралство.

Очаква се новите търговски отношения да доведат до дългосрочна загуба на икономическа активност във Великобритания с около 4% в сравнение със ситуацията, ако Кралството беше останало в ЕС, сочат изчисления на Британската служба за бюджетна отговорност. Износът и вносът ще бъдат с около 15% по-ниски в дългосрочен план.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
1
 
! Отговори
V преди 3 години
Финансовия сектор няма да загуби а дори ще спечели ;) Освен това децентрализираните финанси ще стават все повече. Ако вземем например борсите много ясно е че британските борси са по сигурни и достъпни до всички за разлика от евроге.йските където има политикономика и тежка властова безнаказаност която гони инвеститорите.
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 66Бил е техен. Ти май живееш в 18ти век.
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 65"ПП. Аман от полуграмотни комплексирани балкански всезнайковци."Е да де, аман от Христо Христов :D Ти му обясняваш как е положението, то магарето си знае едно и само това си повтаря...
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
UK са много силни полвината свят е тяхен
51
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо Какви ги бръщолевиш? Тук съм от 10 години и съм инженер. Паунда още стърже дъното от референдума. NHS е трагедия, политиците са изключително неадеквати и корумпирани и с всеки ден ни тикат към Оруелска тоталитарна дистопия. Пий си хапчетата, човече, и не се обаждай по теми, от които и представа си нямаш.
50
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 61Къде са тия обективни факти? Да не си ги халюцинирал? Живея тук и от една година всичко затъва с всеки изминал ден.
49
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига занимаваите хората с политика.
48
0
 
13
 
! Отговори
Киро преди 3 години
От как тея излязоха в знак на протест ще пия само ирландско уиски.
47
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой бизнес ? Английския ли :) Ами нали неискат съюз . Ето сега са сами . Плащат си мито, правят си червени паспорти, минават си митница с проверка и готово. Какво толкова :) Сам каквоти си направи човек...никой неможе .
46
1
 
26
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 3 години
Кой каквото сам си направи, никой друг не може да му го направи.Да бяха прочели надписа над българския парламент, не разделението а съединението прави силата. За съжаление и българите не го четат защото си мислят че личния интерес не е свързан с общия.
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обединеното кралство пак е остров.Който не му харесва, да не коментира.
44
7
 
3
 
! Отговори
И сега въпросът: преди 3 години
Кой според вас Господин Премиер си е приготвил Дългия нож? Искате ли да хванем бас, че е "пресветата православна църква" на която държавата се води много лош конкурент в данъците и смъртта и колко неудобен е за дългите ножове този член 13 от Конституцията. Колко много им бърка в здравето! Толкова много, че за 30 години не е имало конституционно дело за намеса на БПЦ в държавни дела, предполагам тия конституционни съдии струват доста!
43
3
 
3
 
! Отговори
Дългите ножове преди 3 години
Кристалната нощ или нощта на Дългите ножове - това са събития чрез които Адолф Хитлер и отрядите на СС избиват политическата си конкуренция и опозиция за да може да се възкачи на престола на Третия Райх като фюрер. Хубаво де - така се случило в Германия преди много време. Какво се случва тук? Личен опит последните 14 години - постоянно някой уронва и злепоставя конкуренцията и опозицията си, подигравката се е превърнала в правило, нали лафа колко може да понесеш? А защо е нужно да понасям това?
42
13
 
17
 
! Отговори
да питат Путин преди 3 години
неговите агенти подкокоросаха така наречените "националисти" да излезат от ЕС и сега тепърв Разединеното Крластво ще плаща за тази глупост. Путин буташе пари и на френските 'националисти' на Льо Пен, но французите излезоха по-мъдри. Путин опита и с Гърция, но с това само донесе стотици милиарди подаръци за мързеливите гърци от Европейската Банка. Путин се опитва да подстрекава *** в Италия, Испания и Австрия, но там няма ка да стане. Виж с марионетните режими като в Унгария и България може
41
4
 
2
 
! Отговори
Национал. катастрофи преди 3 години
Корупцията в много сфери е удобна - удобна е за да задълбочава националните катастрофи в които се намираме, а това е удобно на някой друг. "Който не е чист с народните пари убивам го!"Е к'ви народни пари, като всичко се концентрира в столицата или който успее да даде под масата за да се концентрират в него?И трябва един случай, един случай трябва за да се обърнат всички порочни практики - по един случай във всяка сфера, който да е добрият пример и да го има добрият герой. Не се отказахте..
40
4
 
2
 
! Отговори
Национал. катастрофи преди 3 години
Системата ги била убивала. Един от последните алтруисти технократи Жак Фреско казваше така: Създай системата така, че да пести, а не да разхищава и ако можеш да я направиш и така, че да акумулира ресурс значи си си свършил работата, като примера е даден с един умивалник залепен до тоалетна - когато си миеш ръцете мръсната вода от ръцете пълни казанчето. Тоест свежда загубата на вода до минимум. Вие не желаета да прекратите общинската корупция в образованието и да го децентрализирате ... удобна е
39
3
 
2
 
! Отговори
Национал. катастрофи преди 3 години
Тъкмо три са - в образованието, в демографията, в зависимостта от другите. Тоя вирус е черешката на тортата между другото. Вие какво правите - наливате демонстративно пари в БПЦ, не санкционирате по никакъв начин наглостта на сектите и религиозните вероизповедания, чиято основна цел е невежество, мързел и източване на пари - а в резултат работа йок. Демографията - централизирате, централизирате, централизирате - няма никаква автономия на едно училище какво остава за град или за област.
38
0
 
1
 
! Отговори
Премиерът би казал: преди 3 години
Дръж приятеля близо, врагът още по-близо, а аз бих казал господин Премиер, че с такива приятели като съветника ви който е отляво с расото нямате нужда от врагове.
37
3
 
1
 
! Отговори
Отговор: преди 3 години
Тия са надживяли всички държавници в българската история - обикновено предавайки ги или спретвайки им някой инцидент - вас ли няма да надживеят господин Премиер. При всички случай те не служат на държава, бизнес и народ .... и при всички случай си гледат собственото влияние и собственият си интерес, който е довел до състоянието за 52 процента функционална неграмотност и огромни щети за държавата и населението. Адолф Хитлер вероятно би им пратил Дългите ножове да ги научи на урок,но това би било
36
3
 
2
 
! Отговори
Ще ме попиташ защо? преди 3 години
Зашо пък свещенниците са най-опасни?Първо не спазват светския закон,не се съобразяват с държавата и с конституцията,срастнали са се с държавата през последните 30 години и манипулират да не разбере някой за истинската им цел,а истинската им цел е целта на някой друг на който те са п.у.т.к.о.н.р.о.л-тоест и те са нечии п.у.тттт.к.и-дали на Сакскобурга или той е тяхна п.у.ттт.к.а,дали на вселенският ,дали на руският патриарх,но ако действат само за себе си.При всички случай не за държава и бизнес!