Парижката "Нотр Дам" ще бъде отворена отново през 2024 г.

Общо 833 млн. евро е събраната сума за възстановяването
15 апр 2021 07:40, Анисия Иванова
11
Парижката "Нотр Дам" ще бъде отворена отново през 2024 г.
Снимка: БГНЕС

Катедралата "Нотр Дам" ("Света Богородица“) в Париж, опустошена от пожара през април преди две години, „ще се отвори отново“ през 2024 г. Това увери френският министър на културата Розелин Башело, добавяйки, че кампанията за набиране на средства, необходими за реконструкцията, е достигнала сума, достатъчна за завършване на строително-ремонтните дейности.

Още по темата

С дарения и обещания за дарения на стойност общо 833 милиона евро „събраните суми ни позволяват да се справим спокойно с възстановителните работи“, уточни министърът на културата, наскоро възстановена от Covid-19, по време на реч в Сената в Париж, съобщава АНСА.

„Мога да ви кажа, че през 2024 г. катедралата "Нотр Дам" ще бъде отворена отново“, добави тя, цитирана от БГНЕС.

Утре, точно две години след пожара, Башело ще посети строежа на готическата катедрала, един от основните символи на Франция и Европа, заедно с президента Еманюел Макрон. Още тогава държавният глава призова сградата да бъде възстановена след пет години, навреме за Олимпийските игри в Париж през 2024. Генерал Жан-Луи Джорджлин, който ръководи възстановяването от името на Макрон, също гарантира, че "Нотр Дам" ще може да бъде отворена отново през 2024 г., като датата на откриването вече е определена за 16 април, дори ако работата не бъде завършена изцяло до тази дата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
La France преди 3 години
Франция е най-великата страна! Люлка на цивилизацията и майка на съвременния свят!Vive la Republique! Vive la France!
3
0
 
0
 
! Отговори
Не банвай по ай пи преди 3 години
Тая катедрала е безмислено струване на камъни във вертикално хоризонтална линия.И да се срине ощр утре няма да е абсолютно никаква загуба за никого.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимчо преди 3 години
Катедралата е велико произведение на изкуството и има безценно историческо значение. За тези две неща няма спор, но да се събират дарения за толкова пари е поредният абсурден грабеж на скапаната църковна институция, пропита от корупция и педофилски скандали. Съмнявам се някога да се събуди народа и да осъзнае, че вярата и днешната интерпретация на църква и религия нямат нищо общо. За справка, само в САЩ католическата църква има оперативен бюджет от 170 милиарда долара.
1
1
 
7
 
! Отговори
Проста кп преди 3 години
Французите реставрират Нотр дам, а тиквеняците реставрираха партийния дом.