Меркел: Локдаунът и вечерният час са жизненоважни

Мнозинството от германците подкрепяли по-строги мерки
16 апр 2021 13:13, Елка Василева
51
Меркел: Локдаунът и вечерният час са жизненоважни

Германският канцлер Ангела Меркел призова парламента да одобри нови правомощия, които ще й позволят да налага локдаун и вечерен час в районите с високо равнище на коронавирусната зараза. Тя заяви, че мнозинството от германците подкрепят по-строги мерки, предаде Ройтерс.

"Третата вълна на пандемията е приклещила здраво страната ни в хватката си", каза Меркел в изказване пред парламента, прекъсвано от недоволни възгласи на депутати от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ), която е против ограничителните мерки.

Още по темата

"Работещите в интензивните отделения отново и отново ни изпращат сигнали за помощ. Кои сме ние да пренебрегваме молбите им?", запита канцлерът.

Правителството на Меркел иска парламентът да промени Закона за защита от заразни болести, за да могат федералните власти да налагат рестрикции дори при несъгласие на регионалните лидери, като с това се надяват да облекчат натиска върху болниците.

Планът на Меркел предвижда полицейски час между 21 до 5 ч. в районите, където броят на заразените надхвърля 100 на 100 000 за седемдневен период.

Пред депутатите канцлерът подчерта, че мерките в други страни като Португалия и Великобритания са били още по-рестриктивни от планираните за Германия. Целта е да намалим движението на хора и посещенията от едно място на друго през нощта, както и използването на местния градски транспорт, обясни Меркел.

Тя призна, че вечерният час "не е панацея", но изрази надежда, че в комбинация с други мерки като строгото ограничаване на контактите той ще има ефект. Преимуществата на тази мярка са повече от недостатъците, отбеляза канцлерът.

Налагането на вечерен час и предоставянето на федералното правителство на правомощия да го въвежда принудително в 16-те германски провинции предизвика критики в консервативния блок на Меркел. Допитвания прогнозират най-лошите резултати за него на националните избори през септември.

Председателката на парламентарната група на АзГ Алис Вайдел определи новите мерки като безпрецедентна атака срещу основните демократични свободи. Предложените поправки в Закона за защита от заразни болести са алармиращ документ на една авторитарна държава, каза тя пред депутатите.

"Това връщане на авторитарния демон идва от канцлерството и от вас, г-жо канцлер", обърна се Вайдел към Меркел.

Докато Вайдел говореше, Меркел бе забила поглед в смоя смартфон, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
5
 
! Отговори
Немция преди 3 години
Уф, да та вземат дяволите дано! Изглеждаше разумна цена, преди да покани над милион тарамбуки на издръжка в Германия. Сега пък я прихванало да погубва икономиката!
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнитеТо и откровението на Йоан писано преди 2кг.за червеният звяр не се чете, за последните времена.
41
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от ГерманияРешили сте да се върнете, но скоро може и да няма къде. България все повече заприличва на Запада. Младите и тук вече се увличат по Маркс (макар и не толкова, колкото германците). До няколко години и тук ще избират "зелените" марксисти с надеждата, че някой ще им дава неща безплатно.
40
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До StonerНа едно интервю попитаха Оруел какво ще е бъдещето. Той каза: "Представете си един ботуш, който тъпче човешко лице. Отново и отново." Беше напълно прав, но кой да чете и слуша.Желю Желев има една глава в книгата си, в която обяснява защо тоталитарни диктатури не е имало преди 20. в. Той го обяснява, естествено, с технологичния прогрес. Логично е да се предположи, че по-голям прогрес дава по-големи възможности за контрол. Отново, нямаше кой прочете тази част от книгата му. И сега няма
39
1
 
13
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Сигурността, която имаше моето 60 годишно поколение, я няма вече. Младите нямат сигурност нито за работното си място, нито за спестяванията си, нито за бъдещето на децата си (нашите внуци). Това е положението. Но и в България общо взето не е по-различно.
38
1
 
7
 
! Отговори
до Феодор преди 3 години
от Един от Германия> Да, таке беше по мое време, затова си построихме и къща и сме изплатили всички кредити. Но сега дъщерята и зетят без наша помощ или с кредит за следващите 30 години не могат да построят това, което ние направихме на техните години през 90-те в тогавашната Западна Германия. А за връзките, от личен опит знам, че и тук са важни ако искаш да се качиш доста по-нагоре от средното положение в един концерн. На моя конкурент баща му беше член на УС на Дойче Банк и него избраха
37
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЖИЗНЕНО ВАЖЕН е локдауна нз как е оцеляло човечеството до сега.. 6 мандата тоя бабушкер и продължава да унищожава народа си и европа...
36
1
 
3
 
! Отговори
до 32 преди 3 години
от Един от Германия> Завършил съм висшето си техническо образование в ГДР през 1981г, след което работих 5 години в Научноизледователски институт по Кибернетика.
35
7
 
2
 
! Отговори
Федор преди 3 години
Абе, когато плюем по DE, да споменем и факта, че ако ти и жена ти си работите, особено като специалисти с висше образование, бих казал - ще си живеете доста добре. Да - има и бедност, има и безработица или поне липса на адекватна работа, има и неонацита, има и свръхрегулация, която идва малко вповече, но имаш и шанс да направиш нещо с живота си, дори и родителите ти да нямат връзки, дори и да произхождаш от бедно семейство. Погледнете например историята на Угур Шахин - шеф на Бионтек.
34
2
 
23
 
! Отговори
Ам гъл преди 3 години
Края на Германия това цели Фюрер Меркел. Тая жена Потопи не само Германия и ЕС а направи и Четвъртата Световна. Зомбито в нея не може да се скрие.
33
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Един от ГерманияНапълно си прав. Има книга на Даниел Щелтер (Stelter) - Митът за богатата държава. Освен това менталитетът на немците е изключително тоталитарен и социалистически, но го наричат социален за да няма обидени. В Хамбург забраниха строежа на еднофамилни къщи, че не било еко. На много места въведоха държавно регулиране на наемите на недвижими имоти. Все едно е планова икономика. Маркс е немец, Ленин е плод на Германия, Хитлер е бил социалист. Това им е в кръвта на немците.
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
.........Забравиха как изглеждаше ГДР, каква разруха беше, но голяма част вече са родени след 1990 и имат илюзии и утопии...ти кога пък си виждал ГДР колко зле са били......
31
1
 
8
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Манталитетът е различен. В Германия познавам доста лекари и инженери на възраст >50, които нямат собствено жилище и живеят вечно под наем. Всички мои познати и роднини в България от тази категория хора имат поне едно луксозно жилище или къща. Германците са научени ДЪРЖАВАТА да се грижи за тях, българите са много по-гъвкави и предприемчиви защото след 1989 всеки се спасява както може. Това е и моето предпочитание, стига държавата да не ми пречи (в Германия плащам 42% Данък общ доход)
30
1
 
10
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Официална статистика > 25% от германците имат негативно салдо в банковите си сметки,40% чакат края на месеца за да нямат минус (живеят месец за месец и нямат спестявания), и само 35% имат спестявания. Това са може би и хората, които имат собствени жилища, някои по 2 и повече за да живеят в тях под наем останалите. Аз съм дошъл преди 30 години с един куфар и съм сега от тези 35% - запазил съм си българското възпитание и традиции.
29
2
 
14
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Да, по-големи роби са от нас. Така са ги възпитавали с поколения - да се чувстват ВЕЧНО виновни за Холокста, да са загрижени за целия свят и всички чужди проблеми, но не и за собствените си деца и стари хора, да мразят своите традиции и идентичност - просто да са маса тесто, каквато са. Такава нация НЯМА БЪДЕЩЕ ! Впрочем основите на Комунизма са създадени именно в Германия, а не в Русия.
28
5
 
7
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
до АзГ >Да, така е. В Берлин 90% живеят под наем - това не се знае в България, там все още смятат германците за богати. За цяла Германия важи 35% имат собствен дом. Тези 90% искат ниски наеми в атрактивни райони и подкрепят Червените и Зелените. Забравиха как изглеждаше ГДР, каква разруха беше, но голяма част вече са родени след 1990 и имат илюзии и утопии...И ние сме решили да се връщаме.
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАК ТЪРПЯТ ГЕРНМАНЦИТЕ- ЯВНО СА ПО- РОБИ ОТ НАС! ТОВА С ВЕЧЕРЕН ЧАС 21 Ч. Е НАПРАВО БРУТАЛНО!
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И НА ТАЯ *** ЩЕ Й ГЛЕДАМЕ СКОРО ДЕМОНТАЖА...
25
2
 
24
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
Мнозинството Германци май са мазохисти. Това вече го видяхме като се радваха на бежанците.
24
2
 
12
 
! Отговори
АзГ преди 3 години
Зелените и Червените (социалисти и комунисти-сталинисти) готвят масова НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ на жилища. В Програмите им стои еднократен Данък 20% върху имотите, както и 5% всяка година на над 1 мил.евро собственост (имоти, леки коли, спестявания, злато и бижута). На времето такъв данък е бил въведен през 1937 г., знаете от кого, естествено засегнати са били еврейте, а сега стабилния горен среден слой, който плаща 80% от данъците и на който се крепи успеха на Германия.