EС може да не договори нови дози от ваксината на "АстраЗенека"

Решението няма да е свързано с медицински причини
18 апр 2021 21:50, Нели Христова
44
EС може да не договори нови дози от ваксината на "АстраЗенека"
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз може да се откаже от договаряне на още доставки на ваксини от "АстраЗенека".

Това стана ясно от интервю на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон за френска телевизия.

По думите му решение още не е взето, но приоритетът при всяка поръчка е навременното изпълнение на договореното, а "АстраЗенека" закъснява, предава БНР.

През първите три месеца от годината компанията достави на Евросъюза 30 милиона дози от своята ваксина, вместо договорените 120 милиона. За текущото тримесечие трябваше да бъдат доставени 180 милиона дози, а вместо това са обещани едва 70 милиона.

Брюксел вече започна преговори за допълнителни доставки от препаратите на компаниите "Пфайзер/Бионтех" и "Модерна".

Каквото и да бъде решението за "АстраЗенека", то няма да е по медицински причини, подчерта Бретон.

Същевременно мениджърът на компанията в Австрия съобщи пред местния вестник "Курир", че версия на ваксината на "АстраЗенека", модифицирана за справяне с южноафриканския вариант на Covid-19, може да бъде готова към края на 2021 година,

Мениджърът Сара Уолтърс оправда забавянето на доставките досега с "изключително" голямото търсене и увери, че "АстраЗенека" ще изпълни ангажимента си за 300 милиона дози за Евросъюза през тази година.

Помолена да коментира отказа на хиляди австрийци да се ваксинират с препарата на компанията, тя заяви, че "АстраЗенека" ще продължи да работи при пълна прозрачност, за да могат здравните власти да предоставят адекватна информация на хората.

В Съединените щати до идния петък ще има решение как да се процедира с ваксините на "Джонсън и Джонсън", чието приложение бе спряно тази седмица заради случаи на кръвни съсиреци след ваксиниране.

За това увери пред Си Би Ес директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести Антъни Фаучи.

Той заяви, че няма да е изненадан, ако здравните власти допуснат подновяване на ваксинацията с "Джонсън и Джонсън" при известни ограничения или "с някаква форма на предупреждение".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
1
 
! Отговори
То и на Спутника преди 2 години
До Житов гроби китайската е същият проблем ... може и да не излекуеват никой, важно е да лекуват с правилния лек
24
1
 
1
 
! Отговори
Проблема на преди 2 години
Астра Зенека не е медицински а икономически и в брекзита ...просто трябва да си платят гяволъка
23
1
 
3
 
! Отговори
Житов гроб преди 2 години
Елементарно Уотсън Астра зенека е английска,ако не бяха напуснали ЕС нямаше да го има този проблем,но понеже Пфайзъра е на житовците,затова Астра зенека е проблем.Искат да я кипят без пари или да я унищожат.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нов българин в службата за работа:- какво можете господине?- можем да копам!- друго?- можем и да не копам!Някакси прилича на ЕС или наобратно!
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Война между фирмите.Векторните ваксини борят вируса но нямат чипове като генно модифицираните а тогава каква е ползата от файдата като няма келипир и чепир.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Война между фирмите.Секторните ваксини борят вируса но нямат чипове като генно модифицираните а тогава каква е ползата от файдата като няма келипир и чепир.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плача с крокодилски сълзи. Какво ще правим без скъпоценните спринцовки.
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да де,ама къде пише колко са с втора игла на Астра Зенека и дали от тях има хора с проблеми след втората доза?
17
1
 
21
 
! Отговори
Джо преди 2 години
До 12 - има информация - тромбозите са след първа игла. Обаче знаеш ли какво никъде не пишат - за доказаните тромбози при Файзер (PVT), също толкова опасни, които са дори повече от колкото при Астра-та. Търговската война е в хода, и тези, със скъпите ваксини печелят, напълно закономерно
16
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
никой нормален човек няма да се инжектира с астрата, не разбирам защо продължават да я натрапват на бедни страни като нас
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС да почне акция по смяна чипа си и по орязване на рога. В юрОшът с рогата напред към пенкелер ваксиниране ще пропусне да види завоя . Със сигурност.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото и да бъде решението за "АстраЗенека", то няма да е по медицински причини, подчерта Бретон.Да. Те и хората не умират от ваксината, решението няма да е по медицински причини и никаква връзка няма да има с рова че интереса към тая ваксина клони към нула. И въобще няма общо с това, че скоро ваксината няма да е ефективна срещу новите щамове. Хахахах.Интересно ми е дали си вярват сами на това дето го говорят?
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Германия имам приятели доктори, на апарат (за дишане) след първата игла в много тежко състояние. На 3х год...
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен ме интересува колко милиона души в света са получили втора доза Астра Зенека и имат ли тромби или други странични ефекти?Никой не пише икъде това.
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тези ГМО та, който си играе, до две поколения, ще се видят маймунските унифицирани лица на всички ваксинирани дядовци и баби, които сега са просто ваксинирани. Най-вероятно ще имат или сходна характерна черта -окосмяване, тикове, дефекти, или нещо друго наследено от *** от която е генерирано рнк то.
10
1
 
8
 
! Отговори
Nona преди 2 години
До Анонимен 9За Файзер,а и не само, тепърва ще има да се пише... за дългосрочните последствия, ама трябва да мине време де. Да завърши фазата на изпитания.Който разбрал,разбрал!
9
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Причините са ясни.За Файзер никой не пише какви странични ефекти има и колко са починали.Интересно е колко души по цял свят получиха и втора доза от Астра Зенека и има ли след втора доза тромбози?Никой не дава такава информация.
8
0
 
7
 
! Отговори
Светозар преди 2 години
Статия, която не ни казва нищо. Отчитане на дейност, че е пусната статия.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мое да копам, пък мое и да не копам
6
5
 
13
 
! Отговори
Да,да, ама не преди 2 години
Не са по-лоши/добри от на Пфайзер примерно, но битката за паричките е жестока! Меко казано! Всичките имат странични ефекти!