Супербогати руснаци и китайци с достъп до ЕС с малтийски паспорти

Сдобиват се с документа след само 3-седмичен престой
22 апр 2021 22:10, Елка Василева
28
Супербогати руснаци и китайци с достъп до ЕС с малтийски паспорти
Снимка: europarl.europa.eu

Супербогаташи от Русия, Китай и Саудитска Арабия си осигуряват неограничен достъп до ЕС чрез малтийски паспорти, съобщава британският вестник "Гардиън". Пробив в схемата за така наречените "златни паспорти" им позволява да се сдобият с тези документи само след 3-седмичен престой в Малта.

Изтекли документи от Henley & Partners – компанията, смятана за създател на така нареченото "глобално гражданско планиране"  и специализирана в паспортни услуги, показват, че съществува "задна вратичка" в механизма при издаване на "златни паспорти" или продаване на гражданство на богати чужденци, пише "Гардиън", цитиран от БНР.

Желаещите да си купят малтийски паспорт чрез правителствената инвеститорска схема могат спокойно да докажат, че са живели в страната цяла година, като наемат апартаменти, след което ги изоставят празни.

"Задната вратичка" позволява на клиенти, които плащат повече от 1 милион евро по схемата, да претендират, че имат „истинска връзка“ с Малта, което е ключово правно изискване за „златен паспорт“, докато прекарват всъщност само няколко седмици на почивка и правят още няколко допълнителни „жестове“ като наемане на яхти и даряване на средства на местни благотворителни организации.

Разкритията със сигурност ще алармират Европейската комисия, която вече замисляше съдебно производство срещу Малта за продажбата на „златни паспорти“, коментира "Гардиън".

Комисията обвини Малта, че продава паспорти на лица, които нямат никаква връзка с държавата, а това им дава пълен достъп до ЕС.

Малтийското правителство отхвърля обвиненията с твърдение, че е негово право да решава кой ще получи малтийско гражданство и че се извършват всички надлежни проверки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комисията обвинила Малта. Да беше дамо Малта ... Ето чета реклама: Гражданство на Словения до 3 месеца.
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значи "Изтекли документи от Henley & Partners"?Престъпна кибератака ли? Шпионаж ли?
17
1
 
6
 
! Отговори
хах преди 2 години
И нас що "супербогати" македонци получиха паспорти за по няколко евро , ей така набързо .... а колко "супербогати" бежанци си издействаха български РЕДОВНИ документа ... а колко "супербогати" турци ... а за "супербогатите" руснаци да не говорим .... Тука за малтийците сме се загрижили . хаха
16
4
 
2
 
! Отговори
До Що за тпня преди 2 години
Ха сега де !! А руснаците ?! Нали там уж беше равенство, власт на народа, на пролетариата, и т.н. !?
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до Що за тпняОтговор : мързеливите европейци и още по-мързеливите американци и ненаядените им "бизнесмени" !
14
1
 
3
 
! Отговори
Какво ? преди 2 години
В България корупцията била повече ли ? Кой още има наглостта да го твърди ?
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малтийската масонска ложа е по-силна
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Суперботатите руснаци пият одеоколон и течност за чистачки и мезят с черен хайвер. Made in СССР...помните ли? Хахаха Толупи, бързо забравихте мизерията на Мада Раша
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Супербогатите хора по света могат да станат каквито си поискат:Европейци (граждани на ЕС), американци (граждани на САЩ), други не се сещам... граждани на Камбоджа? Май не точно...
10
0
 
19
 
! Отговори
за богати не е пробл преди 2 години
Явно малко хора ползват Руски, защото никой на коментира какво е там. Ако влезеш в руски/украински сайт, малко след като ти "видят" IPто, почват реклами на български и румънски паспорти, лични карти, предложения за апартаменти, вили и техните всеизвестни с шлю хи. Пълно е също с предложения за брак срещу гражданство ЕС. Как никой у нас не забелязва и разследва, как се продава БГ паспорт за 3000евро и има ли такива случай. За супербогати не знам за какво им е, след като имат самолети и яхти!
9
3
 
7
 
! Отговори
Газдов преди 2 години
Прави са малтийците, тяхно прави е да дават паспорт на който си искат. Само че и ЕС има право да направи малтийските паспорти безправни и да въведе ограничения за граждани на тази държава. Не е като да има някаква реална полза от Малта, освен пране на пари в офшорки. Не е като да е истинска държава.
8
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС е продължение на фашизма. Фашизмът е дълбоко вкоренен във умовете на западняците. Хитлер не се появи просто случайно, Хитлер беше изразител на вътрешната потребност на западна Европа. Самият факт, че човек с антисемитски и фашистки възгледи като Навални беше приет радушно от Германия, която претеднира да се е очистила от фашизма говори ясно за фашистката същност на западноевропейците.
7
2
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
СТАТИЯТА Е ПЪЛНА ИЗМИСЛИЦА!!!ТЕЗИ КОИТО СА МИЛИОНЕРИ В ЕВРО НЯМАТ НИКАКВА НУЖДА ОТ ЕС ПАСПОРТИ !
6
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А наплив за руски паспорти няма, защо така ?!
5
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А демократичните САЩ и ЕС защо не наложат санкции на Русия като замразят авоарите на руските олигарси в демократичните западни банки?
4
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе, какво става с визите за САЩ. Можеме ли да бегаме свободно за САЩ да миеме афроамерикански тоалетни да изкарваме долари, или?
3
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде бе Днес.Ру нямали да напишете нещо и за Русия?Цял ден нищо няма.Свешници!
2
4
 
4
 
! Отговори
градски преди 2 години
Ми.. нашите патриоти за по 5-10евра ги даваха такива паспорти...
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро множество криминални субекти от Русия, Китай и Близкия Изток ще останат без купените си паспорти.