Как за няколко вечери Белгия стана по-голяма, а Франция по-малка?

Фермер без да иска премести границата
6 май 2021 20:24, Нели Христова
30
Как за няколко вечери Белгия стана по-голяма, а Франция по-малка?
Снимка: Flickr

Голям дипломатически инцидент бе избегнат в Европа, след като белгийски фермер случайно премести границата с Франция, което направи родината му с около 1000 квадратни метра по-голяма. За щастие местните власти видяха забавната страна на нещата.

Границата между Белгия и Франция се простира на 620 километра и каменните маркери, които я дефинират, не са били докосвани в продължение на повече от 200 години. Но съвсем наскоро един от камъните, заложен през 1819 г., малко преди Договорът от Кортрийк, не бе открит на мястото си, а на 2,29 метра от него.

Смята се, че земеделски производител от белгийския град Еркелин е преместил досадния камък от земята си на по-удобно място, без да предвижда потенциала за международна обида. 

Преместването на границата по цялото поле на фермера доведе до случайно грабване на земя от около 1000 квадратни метра в полза на Белгия.

"Ние знаем къде точно е бил камъкът преди, точно до едно дърво", казва Дейвид Лаво, кметът на Ерквелин, пред CNN във вторник. "През 2019 г., по време на 200-годишнината, те бяха геолокализирани много точно. Камъните са поставени там през 1819 г. след поражението на Наполеон и на тях е изписана годината".

Лаво добавя: "Въпросът трябва да бъде решен утре. На път сме да намерим човека, който е преместил камъка, за да можем да избегнем всякакви проблеми. Все още трябва да проверя кой е собственикът на земята."

Кметът на белгийския град подчерта, че местните власти от двете страни на границата искат да разрешат ситуацията бързо и приятелски.

"Повече се смеем на тази ситуация, не е много сериозна", казва той. "Ще върнем границата там, където й е мястото. Нашето намерение не беше да направим Белгия по-голяма, а Франция по-малка!

Аурели Уелонек, кметът на френския град Бусини-сюр-Рок, чиято територия беше намалена, говори пред френската прес агенция Интернет във видео интервю, в което участва и Лаво. "Нашите две страни се разбират добре, така че към този момент няма големи притеснения.  Напълно се доверявам на белгийския си колега, който е направил необходимото с фермера. Помолихме го да премести камъка назад и ако той не съдейства, тогава Министерството на външните работи ще се включи."

Двата града се намират приблизително по средата на френско-белгийската граница, като Еркелин е валонска община с малко под 10 000 жители, Бусини-сюр-Рок е община във френския департамент Норд с население от около 400 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
3
 
! Отговори
Шовен преди 2 години
Белгия е измислена държава и трябва да бъде анексирана от Франция, както беше предложила Льо Пен.
16
3
 
17
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Как за няколко вечери Нeли открадна статия от БиБиСи и я пусна на гугъл транслейт?
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Nikos PetrosНе е нужно да викаш, все едно си на мегданЯ. Франция имаше шанса си, но го пропиля. Разтури монархията, премахна аристокрацията си ... уж голяма свобода, голямо равенство, а просто смени едни тирани с други и се с 1000 години назад, да завладява, да убива, да плячкосва ... Браааааво!
14
0
 
3
 
! Отговори
Франц Узин преди 2 години
Алооооо, ДНЕС, ударението беше на ''а'', но когато е на ''у'', обикновено го прави вятърът, а не еманципираните жени !
13
0
 
3
 
! Отговори
Франц Узин преди 2 години
Въх, много съм обиден, ще се оплача на духа на Напол Еон !
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Nikos PetrosМани бегай ... и днес живеят все едноп са българи ....
11
22
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименБелорус избра да остане с Русия. И днес единствено в Белорус от бившия източен блок хората живеят нормално.
10
10
 
12
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Ох, много се разстроих, добре че са избегнали дипломатическия скандал, добре е че живеем в ЕС - най-цивилизования съюз където хората са цивилзовани и уреждат нещата по цивилизован начин, а не в дива азиатска страна като Русия! ЕС е най-прекрасното място за живот. Благодаря за интересната новина, за пореден път се убеждавам, че ние булгарите сме щастливци, че живеем в ЕС. Браво!
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12Помним Ньойския договор,а и това ,че бяхме на страната на ПОБЕДЕНИТЕ без никой да ни е карал на сила да си избираме съюзниците!
8
6
 
6
 
! Отговори
Ньой преди 2 години
Помнете Ньойския договор и се смейте на тия измислени спорове на богати и охранени шовинисти.
7
1
 
12
 
! Отговори
Nikos Petros преди 2 години
И СТИГНА ДОРИ СЛЕД МОСКВА НА ИЗТОК !ТРЕТИЯТ ФРЕНСКИ ИМПЕРСКИ ПОРИВ СТАРТИРА СЛЕД НЕГОО----САМО 9 ГОДИИ СЛЕД НЕГО !!В 1830 ГОДИНА--ФРАНЦИЯ ЗАПОЧВА МОДЕРНАТА СИ ИМПЕРСКА И КОЛЛОНИАЛНА ФАЗА --- СЪС ЗАВОЮВАНЕТО НА 2 500 000 КВ.КМ в АЛЖИР !!ПО СЕТНЕ 1884 Г. = ПОЛОВИН АФРИКА СТАВА ФРЕНСКА.....ПО СЕТНЕ = ПОЛОВИН ТИХИ ОКЕАН СТАВА ФРЕНСКИ, ТА ЧАААК ДО ДНЕС = ФРЕНСКА ПОЛИНЕЗИЯ = 5 МИЛЛИОНА КВ КМ ВОДНА ПЛОЩ Е НА ФРАНЦИЯ !В ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН = ОГРОМНА ПЛОЩ = ПОДВОДНОТО ПЛАТО КЕРГЕЛЛЕН Е ФРЕНСКО .
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123И не се знае. Като нищо може да видим нов Каламарски съюз, който хем да е в ЕС, хем да не е. АКо застанат начело скандинавите, Великобританиця може и да се върно. То вече се говори за приемане само на Шотландия, ако не се получи. Работата е, че Германия е напът да се провали.
5
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 123Това е основно в Германия и Франция. Вече има разговори за изнасяне в по-добрите части на Еропа, както се случи и се случва и ще се случва в Калифорния (изнесоха се компании за почти трилион долара в Тексас ... на следващия финансов репосрт ще е лудница)
4
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това само показва безумието на държави, граници и глупости. Рим направи голяма грешка - остави дивациет да съществуват.
3
4
 
10
 
! Отговори
Nikos Petros преди 2 години
НАПОЛЕОН Е ВТОРИЯ ИМПЕРСКИ ФРЕНСКИ ПОРИВ...ПЪРВИЯ Е КАРЛ ВЕЛИКИ (КОЙТО Е ГЕРМАНЕЦ ОТ ПЛЕМЕТО НА ФРАНКИТЕ, НО ФРАНЦИЯ ГО БРОИ ЗА СВОЙ ВОДАЧ).БРИТАНСКАТА АРМИЯ ЗАКЛЕЩИ И ПОХИТИ НАПОЛЕОН, И ГО ЗАТОЧИ НА СУПЕР ИЗОЛИРАНИЯ БРИТАНСКИ ИМПЕРСКИ ОСТРОВ---В СРЕДАТА НА АТЛ.ОКЕАН=СВЕТА ЕЛЕНА, КЪДЕТО НАПОЛЕОН УМИРА ПРЕДИ 200 ГОДИНИ=1821 Г. НАПОЛЕОН РАЗБИ ОСМАНСКИТЕ И ЕГИПЕТСКИТЕ *** В 1805 Г. И СТИГНА НА 1000 КМ НАВЪТРЕ ПО РЕКА НИЛ, ЧАААК ДО ДНЕШЕН СУДАН !НАПОЛЕОН ВЛЕЗЕ В МОСКВА, И ДОРИ СЛЕД МОСКВА СТ
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каквото беше Франция, беше до гнусната им революция и Наполеон ... после не беше франциция.
1
5
 
15
 
! Отговори
Ъъъъ преди 2 години
На кой му пука за африканските държави?